Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda za 'švicarce'

U Poljskoj Vrhovni sud ugovore o CHF kreditima proglasio u cijelosti ništetnim

Zagreb: Udruga Franak na konferenciji govorila o presudi Vrhovnog suda
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
01.06.2022.
u 15:40

Predmet je dospio na Vrhovni sud nakon što je tužitelj koji je tražio zabranu ovrhe pozivanjem na ništetnost CHF ugovora izgubio u prvostupanjskom postupku, no u drugom stupnju ovrha je zabranjena s obrazloženjem da je ugovor ništetan i da se ne može 'ozdraviti' kasnijim zakonskim izmjenama.

Udruga Franak izvijestila je da je poljski Vrhovni sud proglasio potpuno ništetnim ugovore o kreditima u CHF čija je valutna klauzula ništetna. Također, sud je ustvrdio da se nikakvim naknadnim izmjenama propisa ništetan ugovor ne može konvalidirati.

Predmet je dospio na Vrhovni sud nakon što je tužitelj koji je tražio zabranu ovrhe pozivanjem na ništetnost CHF ugovora izgubio u prvostupanjskom postupku, no u drugom stupnju ovrha je zabranjena s obrazloženjem da je ugovor ništetan i da se ne može „ozdraviti“ kasnijim zakonskim izmjenama. Banka je uložila reviziju na Vrhovnom sudu argumentirajući da ništetnost valutne klauzule nije ozbiljan nedostatak ugovora, a zatražila je i da se na ugovor i dalje primjenjuju sve naknadne odredbe propisa koji kasnije stupe na snagu.

Vrhovni je sud odbio sve argumente banke te naveo da ugovor o kreditu treba ocijeniti u smislu funkcioniranja ništetnih klauzula na dan njegova sklapanja.

Sud smatra da su, u slučaju ugovora denominiranih u stranoj valuti, pravila navedena u ugovoru dovela do njegove apsolutne ništetnosti, na što je drugostupanjski sud s pravom ukazao. U priopćenju Udruge Franak prenosi se obrazloženje suca poljskog Vrhovnog suda, Marcina Krajewskog:

- Ako je ugovor o kreditu nevažeći, odnosno pravni posao ne postoji od početka, ne mogu se primijeniti odredbe koje su stupile na snagu nakon sklapanja ništetnog ugovora. Iz nevaljanog pravnog akta ne mogu nastati nikakve pravne posljedice.

U UF-u smatraju da se isti princip može primijeniti i na hrvatski slučaj franak na ovaj način:

1. Ugovor o kreditu s ništetnom valutnom klauzulom CHF, ali u Hrvatskoj i s ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, ništetan je u cijelosti.

2. Zakonom o konverziji nije ukinuta ništetnost temeljnog ugovora, i svaki potrošač ima pravo pozvati se na ništetnost temeljnog ugovora i ništetnost aneksa iz konverzije, dok je u tome slučaju svaki sud obvezan utvrditi ništetnost kako temeljnog ugovora, tako i aneksa ugovora.

Podsjećaju da je nešto slično već utvrđeno i u odlukama Vrhovnog suda RH po revizijama Rev-2868/18 i Rev-18/18, ali još uvijek to nije i konkretizirano na način da bude potpuno jasno za sve takve slučajeve. Još jednom pozivaju hrvatski Vrhovni sud čiji se pravorijek čeka da bez odlaganja konačno razriješi pitanje ništetnosti CHF ugovora kod nas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije