Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško do psa

U Pokupskom Cerju udomiteljima prijete ‘otklanjanjem’, a nekima zovu i policiju

Pokupsko Cerje
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
14.09.2015.
u 22:56

Na telefonske pozive ne odgovaraju, kao ni na pismene upite, ali i dalje najavljuju kako neki od pasa uskoro gube mjesto u skloništu

Dok u Velikoj Gorici još odlučuju tko će zbrinjavati napuštene životinje s gradskih ulica, udomitelji koji pokušavaju udomiti psa iz Skloništa Pokupsko Cerje i dalje ovise o dobroj volji onih kojima bi glavni zadatak trebao biti psima pronaći novi dom.

Na telefonske pozive najčešće ne odgovaraju, udomitelje i u radno vrijeme znaju dočekati zatvorena vrata skloništa, prijete im “otklanjanjem”, a nekima zovu i policiju.

- Pokazali su mi slike, a ja sam tražio da me puste da vidim pse. Gospođa koja je razgovarala sa mnom rekla mi je da ne može jer je zabranio gazda. Htio sam joj dokazati da sam ozbiljan čovjek pa sam uz osobnu pokazao i svoju značku međunarodne policijske udruge. Nazvala je voditelja Predraga Barabu, a on mi je na telefon zaprijetio da će mi uskoro doći policija – ispričao nam je Josip O. Kako je s njim u to vrijeme bila još jedna udomiteljica, napustio je sklonište da i njoj ne radi probleme. Sve to nije pomoglo jer je policija vrlo brzo stigla u sklonište.

Privođenje uz prijetnje

- Ispunjavala sam upitnik za psa kojeg sam htjela udomiti kad je stigao policajac, uzeo mi osobnu i rekao da idem s njim u policijsku postaju u Velikoj Gorici. Bio je vrlo neljubazan, zaprijetio mi je  da će me na silu privesti ako ne krenem – kaže P. M., koja je tog dana zbog svega zakasnila i na posao. Iako su joj rekli da ide kao svjedok, a Josipu O. da ga privode zbog lažnog predstavljanja, u policijskoj postaji zadržani su gotovo dva sata i pušteni bez razgovora i bez objašnjenja. Na upit poslan načelniku policije P. M. do sada nije dobila ni odgovor.

Uz obrazloženje da policija mora izići na svaku dojavu, iz Policijske uprave zagrebačke kažu da je odgovorna osoba skloništa, koja nije bila u skloništu za vrijeme događaja niti je zatečena na mjestu dojave, prijavila kako su u sklonište za životinje došle dvije nepoznate osobe koje se predstavljaju kao službenici policije.

- Policijski službenici na mjestu dojave zatekli su muškarca i ženu. Utvrđeno je da se muška osoba predstavljala značkom jedne policijske organizacije i tražila da prije udomljavanja vidi pse, a što mu djelatnici skloništa nisu dopustili. Zbog ranije počinjenih kaznenih djela na području PU zagrebačke od strane nepoznate muške i ženske osobe, koji su se predstavljali kao djelatnici policije, kao i provjere vjerodostojnosti značke, zatečeni muškarac i žena dovedeni su u službene prostorije policijske postaje. Nakon obavljenih provjera, nakon malo više od sat vremena, osobe su puštene jer je utvrđeno da se ne dovode u vezu s kaznenim djelima počinjenim na području Uprave te su im vraćene osobne iskaznice - ističu u PU zagrebačkoj te dodaju da je po svemu razvidno kako su policijski službenici iz Velike Gorice postupali u skladu s pravilima struke i zakonskim propisima.

Nigdje to nije doživjela

U vrijeme dok je dvoje udomitelja još sjedilo u policiji, u sklonište je stigla i M. P. iz Zagreba. Tražila je put, trebalo joj je skoro sat i pol, pa je pred vrata stigla 20-ak minuta prije 14 sati, do kada sklonište radi za stranke.

- Vrata su bila zatvorena, zvonila sam, zvala telefonom, nitko se nije pojavljivao. I onda je konačno stigla ženska osoba kratke crne kose i pitala me što trebam. Objasnila sam da sam došla udomiti psa, a ona meni da mora ići vidjeti – priča M. P i dodaje da se ista gospođa vratila iz kuće iza 14 sati.

- Rekla mi je da nema ništa od udomljavanja jer je već prošlo 14 sati. Pokušala sam joj objasniti da sam stigla na vrijeme ali njih nije bilo, pitala sam je što je njihov posao ako ne žele udomiti psa. Na to mi je ljutitim glasom odgovorila: “Izvolite otići ili ću vas inače dati otkloniti” - kaže M. P. Dodaje kako je bila u skloništima izvan Hrvatske, ali nigdje nije doživjela ništa slično. Pse nije mogla vidjeti, a nije ih ni čula.

I dok zagrepčanka M. P. nije dobila ni šansu za udomljavanje, iako je samo zbog toga došla iz Zagreba, P. M. je ispunila i upitnik, poslala pismeni upit, ali odgovor iz Cerja nije dobila. Voditelj Predrag Baraba ni nama se nije javljao na pozive, a nije odgovorio ni na pismeni upit. Za to vrijeme na stranicama skloništa i dalje najavljuju kako neki od pasa uskoro gube mjesto.

<<hanu-je-cekao-dom-znali-su-da-dolazim-a-ubili-su-je

Komentara 2

OS
osica
01:12 15.09.2015.

Isuse Kriste, od kada se vuče ova trakavica s ovim skloništem. Pa kod nas je nemoguće udomiti psa. Uključeni grad, policija, redari, ministarstvo, veterinari ...i veliko, veliko Ništa. Zar nije već vrijeme da se ovo rasčisti, kako za dobrobit životinja,a, tako i na prestanak maltretiranja potencijalnih udomtelja. Pa tko ima pravo obmanjivati ih, ne govoriti istinu, slati ih od kud su došli "jer prema osobnoj valjda nisu dobri udomitelji " pa ovo je kao u Alisinoj zemlji čudesa. Imam psa iz azila i znam da bi svima bio bolji život i briga kod udomitelja "jer onaj tko ne voli pse, neće ih doći ni tražiti". Neću nikad u životu biti bez psa, ali ga nikad neću ni kupiti dok ima ovih napuštenih. Pomognite svi koji možete. Ovo je tako žalosno pa i sramotno ponašanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije