Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U osnovnim školama 181.000 odlikaša, na popravni mora 927 učenika

Najbolji učenici su u Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj i Primorskoj-goranskoj županiji
06. srpnja 2021. u 19:03 5 komentara 2602 prikaza
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski osnovnoškolci ovu su nastavnu godinu završili s prosjekom – 4,51, a ništa lošiji nisu ni srednjoškolci koji se školuju u raznim srednjim školama – njihov je prosjek ove nastavne godine 4,09. Tako je od ukupno 314.114 osnovnoškolaca s odličnim uspjehom završilo njih 181.237, dok je od ukupno 143.902 srednjoškolaca diljem zemlje s odličnim uspjehom završilo njih 32.606.

Budžet od 75 milijuna Grad potvrdio: Ove godine besplatni udžbenici i za srednjoškolce iz Zagreba

U statistiku su uključeni učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a ona je ove godine bolja u odnosu na prošlu kada je opći uspjeh osnovnoškolaca iznosio 4,38, a srednjoškolaca 4,01. Lani je, doduše, i u osnovnim i srednjim školama bilo više učenika nego ove godine.

Statistika u usporedbi s prošlom godinom razlikuje se i u broju onih koji su razred završili sa zaključenim peticama iz svih predmeta, ali u tom dijelu ide na ruku prošlogodišnjoj generaciji. Naime, s prosjekom 5,00 ove je godine 77.607 osnovnoškolaca, dok ih je lani bilo 94.594. Najveća promjena je među superodlikašima u srednjim školama – ove godine petice iz svih predmeta imaju 3603 srednjoškolca u cijeloj zemlji, dok ih je lani takav uspjeh ostvarilo njih 4493.

Kada se promatra opći uspjeh osnovnoškolaca, najbolji su učenici Grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije s najvišim postignutim prosjekom koji varira od 4,55 do 4,68, dok se među srednjoškolcima po općem uspjehu najbolji upisuju učenici Međimurske s prosjekom 4,23, Grada Zagreba i Varaždinske županije s prosjekom 4,22 i Koprivničko-križevačke s prosjekom 4,18.

ISTRAŽIVANJE U VUKOVARU POTVRDILO Srbi žele u iste škole s Hrvatima, ali ne po Penavinu modelu

Kada se promatraju izostanci učenika u školskoj godini koja je, s obzirom na pandemiju, znatno bolja nego prethodna u smislu da su veliku većinu nastave djeca pratila fizički u školama, onda je statistika izostanaka logično veća ove nego prošle godine.

Ovogodišnji osnovnoškolci na razini države bilježe 15,512.211 sati izostanka od čega je 253.740 sati neopravdano. Kada je riječ o neopravdanim izostancima učenika, onda i ove godine među osnovnoškolcima, gotovo već tradicionalno, najviše imaju učenici Međimurske županije koji po učeniku bilježe prosječnih 5,58 neopravdanih sati. Slijede ih učenici Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije.

Među srednjoškolcima najviše neopravdanih imaju srednjoškolci Primorsko-goranske koji po učeniku imaju 3,48 neopravdanih sati, slijede ih učenici Splitsko-dalmatinske i srednjoškolci Osječko-baranjske županije. Promatrano na razini cijele zemlje, srednjoškolci su upisali ukupno 8,814.536 sati izostanka od čega je 326.427 neopravdanih.

NAJZAPADNIJI HRVATSKI OTOK SA STALNIM STANOVNIŠTVOM Roko Emanuel zadnji je učenik na otoku. Djece više nema, škola se zatvara

No nije za sve učenike ova nastavna godina završila dobro – nedovoljan uspjeh, dakle zaključene jedinice ove školske godine među osnovnoškolcima ima ukupno 927 učenika. Najviše ih je ponovno u Međimurskoj županiji gdje u osnovnim školama 190 učenika ima nedovoljan uspjeh, slijede učenici iz Osječko-baranjske županije među kojima je 85 osnovnoškolaca s nedovoljnim uspjehom, a na trećem mjestu po neuspjehu su osnovnoškolci Grada Zagreba gdje 74 učenika osnovnih škola ima nedovoljan uspjeh.

Što se srednjoškolaca tiče, njih 1036 na razini cijele Hrvatske upisuje nedovoljan uspjeh, a promatrano po županijama, najviše ih je u Gradu Zagrebu gdje 181 srednjoškolac ima nedovoljan uspjeh na kraju školske godine. Zagrebačke srednjoškolce slijede učenici Primorsko-goranske županije gdje je 148 učenika upisalo nedovoljan uspjeh, a na trećem su mjestu srednjoškolci Splitsko-dalmatinske županije gdje je njih 96 s nedovoljnim uspjehom.

>> Pogledajte i ovaj video: Mate Rimac u javnost je dospio kao srednjoškolac s inovacijom iGlove, a danas za njega i Rimac automobile zna cijeli svijet!

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • SZ123:

    Tragedija je da professor ne znaju za gausovu distribuciju. Broj odlikaša jasno govori da nešto debelo ne štima sa prosvjetom. Ili smo mi neshvaćeno najsiromašnija drzava u Europi sa najpametnijom djecom...

  • diana1:

    927 od 180.000 ? Neobično i nestvarno malo. Nije li nadležnima to sumnjivo?

  • fefellerunt:

    Čak 930 učenika ide na popravni, znači još ima zaposlenih na državnom koritu koji koliko -toliko drže do rada i odgovornosti , pa čak i u obrazovanju, možda čak i 10 % , ostali paraziti imaju znanja kukanja kako su ... prikaži još! potplaćeni jer eto oni moraju doći i otići sa posla , a nije to lako . Koliko vrijede te petice koje su dodijeljene vidi se po državnoj maturi gdje trećina potencijalnog VSS kadra nije u stanju izračunati prosječnu potrošnju vozila , ili kad me građevinski tehničar uvjerava da "zoll" i "inch" nemaju istu vrijednost , to su pokazatelji da država mora još više da se zaduži kako bi podigla plaće državnom koritu , a posebno obrazovanju jer ipak su uočljivi pokazatelji rada, znanja i odgovnornosti zaposlenih u tom sektoru, uz neprekidne prijetnje štrajkovima. Podrazumjeva se da paraziti sa državnog korita i kvazipoduzetnici neće ići van ove držav,e jer oni su pametnii obrazovani i znaju da nigdje neće dobiti toliko para za tako malo znanja i odgovornosti