Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA PUNA ODLIKAŠA

U osnovnim školama 181.000 odlikaša, na popravni mora 927 učenika

Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.07.2021.
u 19:03

Najbolji učenici su u Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj i Primorskoj-goranskoj županiji

Hrvatski osnovnoškolci ovu su nastavnu godinu završili s prosjekom – 4,51, a ništa lošiji nisu ni srednjoškolci koji se školuju u raznim srednjim školama – njihov je prosjek ove nastavne godine 4,09. Tako je od ukupno 314.114 osnovnoškolaca s odličnim uspjehom završilo njih 181.237, dok je od ukupno 143.902 srednjoškolaca diljem zemlje s odličnim uspjehom završilo njih 32.606.

U statistiku su uključeni učenici svih razreda osnovnih i srednjih škola, a ona je ove godine bolja u odnosu na prošlu kada je opći uspjeh osnovnoškolaca iznosio 4,38, a srednjoškolaca 4,01. Lani je, doduše, i u osnovnim i srednjim školama bilo više učenika nego ove godine.

Statistika u usporedbi s prošlom godinom razlikuje se i u broju onih koji su razred završili sa zaključenim peticama iz svih predmeta, ali u tom dijelu ide na ruku prošlogodišnjoj generaciji. Naime, s prosjekom 5,00 ove je godine 77.607 osnovnoškolaca, dok ih je lani bilo 94.594. Najveća promjena je među superodlikašima u srednjim školama – ove godine petice iz svih predmeta imaju 3603 srednjoškolca u cijeloj zemlji, dok ih je lani takav uspjeh ostvarilo njih 4493.

Kada se promatra opći uspjeh osnovnoškolaca, najbolji su učenici Grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije s najvišim postignutim prosjekom koji varira od 4,55 do 4,68, dok se među srednjoškolcima po općem uspjehu najbolji upisuju učenici Međimurske s prosjekom 4,23, Grada Zagreba i Varaždinske županije s prosjekom 4,22 i Koprivničko-križevačke s prosjekom 4,18.

Kada se promatraju izostanci učenika u školskoj godini koja je, s obzirom na pandemiju, znatno bolja nego prethodna u smislu da su veliku većinu nastave djeca pratila fizički u školama, onda je statistika izostanaka logično veća ove nego prošle godine.

Ovogodišnji osnovnoškolci na razini države bilježe 15,512.211 sati izostanka od čega je 253.740 sati neopravdano. Kada je riječ o neopravdanim izostancima učenika, onda i ove godine među osnovnoškolcima, gotovo već tradicionalno, najviše imaju učenici Međimurske županije koji po učeniku bilježe prosječnih 5,58 neopravdanih sati. Slijede ih učenici Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije.

Među srednjoškolcima najviše neopravdanih imaju srednjoškolci Primorsko-goranske koji po učeniku imaju 3,48 neopravdanih sati, slijede ih učenici Splitsko-dalmatinske i srednjoškolci Osječko-baranjske županije. Promatrano na razini cijele zemlje, srednjoškolci su upisali ukupno 8,814.536 sati izostanka od čega je 326.427 neopravdanih.

No nije za sve učenike ova nastavna godina završila dobro – nedovoljan uspjeh, dakle zaključene jedinice ove školske godine među osnovnoškolcima ima ukupno 927 učenika. Najviše ih je ponovno u Međimurskoj županiji gdje u osnovnim školama 190 učenika ima nedovoljan uspjeh, slijede učenici iz Osječko-baranjske županije među kojima je 85 osnovnoškolaca s nedovoljnim uspjehom, a na trećem mjestu po neuspjehu su osnovnoškolci Grada Zagreba gdje 74 učenika osnovnih škola ima nedovoljan uspjeh.

Što se srednjoškolaca tiče, njih 1036 na razini cijele Hrvatske upisuje nedovoljan uspjeh, a promatrano po županijama, najviše ih je u Gradu Zagrebu gdje 181 srednjoškolac ima nedovoljan uspjeh na kraju školske godine. Zagrebačke srednjoškolce slijede učenici Primorsko-goranske županije gdje je 148 učenika upisalo nedovoljan uspjeh, a na trećem su mjestu srednjoškolci Splitsko-dalmatinske županije gdje je njih 96 s nedovoljnim uspjehom.

>> Pogledajte i ovaj video: Mate Rimac u javnost je dospio kao srednjoškolac s inovacijom iGlove, a danas za njega i Rimac automobile zna cijeli svijet!

Komentara 4

DI
diana1
10:13 07.07.2021.

927 od 180.000 ? Neobično i nestvarno malo. Nije li nadležnima to sumnjivo?

FE
fefellerunt
00:35 07.07.2021.

Čak 930 učenika ide na popravni, znači još ima zaposlenih na državnom koritu koji koliko -toliko drže do rada i odgovornosti , pa čak i u obrazovanju, možda čak i 10 % , ostali paraziti imaju znanja kukanja kako su potplaćeni jer eto oni moraju doći i otići sa posla , a nije to lako . Koliko vrijede te petice koje su dodijeljene vidi se po državnoj maturi gdje trećina potencijalnog VSS kadra nije u stanju izračunati prosječnu potrošnju vozila , ili kad me građevinski tehničar uvjerava da "zoll" i "inch" nemaju istu vrijednost , to su pokazatelji da država mora još više da se zaduži kako bi podigla plaće državnom koritu , a posebno obrazovanju jer ipak su uočljivi pokazatelji rada, znanja i odgovnornosti zaposlenih u tom sektoru, uz neprekidne prijetnje štrajkovima. Podrazumjeva se da paraziti sa državnog korita i kvazipoduzetnici neće ići van ove držav,e jer oni su pametnii obrazovani i znaju da nigdje neće dobiti toliko para za tako malo znanja i odgovornosti

AA
aabbcc
20:05 06.07.2021.

I u moje vrijeme je tako bilo loši ucitelji ne umiju djeci da pokazu i nauce ih pa na popravni a kod dobrih ucitelja svi znali i naucili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije