Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ON JE SLOBODNA OSOBA'

U Omišu uhićen pod otpužbom da je terorist: Kurd Murat Catulay vratio se u Köln

policija auto
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
24.08.2016.
u 10:26

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske

Njemački Kurd Murat Catulay (52) u utorak navečer avionom iz Splita vratio se u njemački Köln nakon što je prije 28 dana pod optužbama Turske da je riječ o teroristu uhićen u Kostanjama nedaleko Omiša, a njegovi splitski odvjetnici Edvard Sušac i Mario Žaja u srijedu će na Županijskom sudu u Splitu podnijeti zahtjev za obustavljanjem postupka.

Catulay, koji je u vrijeme uhićenja u Omišu boravio na godišnjem odmoru sa svojom obitelji, iz splitskog je zatvora na Bilicama  odvezen na zagrebački Pleso gdje su ga dočekali otac, nećak, sestra i njezin suprug. Odvjetnici Sušac i Žaja su za Hinu rekli kako je ispraćaj bio krajnje emotivan te da je cijela obitelj, uključujući i Murata, sretna što se sve na kraju dobro završilo. Nakon toga je njemački Kurd avionom poletio za Köln grad u kojem živi sa suprugom i dvojicom sinova od 11 i 13 godina.

– S obzirom na to da se naš branjenik više ne nalazi u hrvatskom zatvoru danas ću Županijskom sudu u Splitu to navesti, te bi postupak trebao biti obustavljen. Murat Catulay je slobodna osoba. Ima rješenje o puštanju na slobodu koje je odmah postalo pravomoćno. Sada, sve i kada bi bilo doneseno rješenje o ekstradiciji Hrvatska objektivno Murata ne može izručiti jer se ne nalazi na njezinu teritoriju – kazao je Hini odvjetnik Edvard Sušac.

Catulaya koji posljednjih 25 godina živi u Njemačkoj, gdje se oženio i dobio djecu, te zbog političkog azila i državljanstvo, hrvatska je policija uhitila temeljem Interpolove tjeralice i to nakon što je putem e-visitora, sustava za registraciju gostiju, otkriven da je s obitelji na ljetovanju u Kostanjama. Kako Turska od Hrvatske nije u zakonskom roku poslala zamolbu za njegovo izručenje s prilozima Murat Catulay jučer je rješenjem suca istrage Županijskog suda pušten na slobodu. Obitelj mu je rezervirala avionsku kartu za direktan let u Köln jer je postojala bojazan da bi, s obzirom da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, mogao opet biti uhićen u Sloveniji i Austriji.

Kurda s njemačkom putovnicom Turska već pet godina tereti za terorizam i sudjelovanje u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske. Protivio se svom izručenju Turskoj, a to je izjavio i u sudski zapisnik pred sucom istrage Županijskog suda u Splitu.

>> Nijemci mu dali državljanstvo i azil. Zašto smo ga mi uhitili?

Komentara 3

DU
Deleted user
10:52 24.08.2016.

Sinoć oko 19 h vlak je kod Kutine naletio na skupinu emigranata koji su šetali prugom prema Zagrebu, ima mrtvih i ranjenih, a vijesti nigdje???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije