Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Obaminoj administraciji Clintonovi suradnici i republikanci?

05.11.2008.
u 11:00

Pobjednik američkih predsjedničkih izbora mogao bi, smatraju politički analitičari, za svoje buduće suradnike u administraciji odabrati neke od svojih savjetnika koji su ga pratili tijekom predizborne kampanje, ali i neke članove kabineta bivšega američkog demokratskog predsjednika Billa Clintona.

Usred američke, ali i svjetske financijske krize, s nestrpljenjem se očekuje ime novog ministra financija. Tijekom predizborne kampanje, Obama je surađivao sa skupinom ekonomskih savjetnika, među kojima su se našli bivši Clintonovi ministri financija Robert Rubin i Lawrence Summers.

U medijima se kao kandidat za tu funkciju spominje Summers. U igri je i ime predsjednika Saveznih rezervi države New York Tima Geithnera te ime bivšeg predsjednika Saveznih rezervi na razini SAD-a Paula Volckera.

Kada je riječ o obrani, Obama bi mogao "posegnuti" za članovima Republikanske stranke. Jedan od njih je, kako je sam Obama najavio, bivši državni tajnik Colin Powell, koji ga je tijekom predizborne kampanje javno podupro.

Neki Obamini savjetnici sugerirali su mu da na dosadašnjoj funkciji ostavi Roberta Gatesa, no aktualni ministar obrane već je najavio da nakon 20. siječnja ne namjerava ostati na dužnosti.

Na mjestu američkoga državnog tajnika spominju se imena bivšeg kandidata za Bijelu kuću Johna Kerryja i guvernera Novog Meksika Billa Richardsona. U istom se kontekstu spominju bivši veleposlanik pri UN-u Richard Holbrooke te republikanski senator Indiane Richard Lugar.

Kada je riječ o ministru pravosuđa, često se spominje ime zamjenika ministra pravosuđa tijekom Clintonova mandata, Erica Holdera, a mediji kao potencijalnog kandidata za to mjesto spominju guvernera Virginije Tima Kainea, zatim guvernera Massachusettsa Devala Patricka i guvernerke Arizone Janet Napolitano.

Dosadašnja Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, koja je radila i u Clintonovoj administraciji i nije u rodu s Condoleezzom Rice, ali je afroameričkog podrijetla, mogla bi ostati na toj dužnosti, a analitičari, u istom kontekstu spominju generala Anthonyja Zinnija i dvojicu bivših članova Clintonove administracije - Jima Steinberga i Gregoryja Craiga.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije