Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top rješenje

U nekim je situacijama minus na računu pravo rješenje

Zaba
Foto: Shutterstock
1/3
08.04.2024.
u 15:30

U situacijama kada vam je potrebno više novca nego što ga imate na računu, ugovaranjem dopuštenog prekoračenja možete financirati svoje nepredviđene troškove. Ana i Dario na ovaj su način uspjeli pokriti troškove priprema za maturu svog srednjoškolca.

Iako minus na računu najčešće povezujemo s nečim negativnim čega bismo se vrlo rado riješili, on ima svoje prednosti u određenim slučajevima. Primjerice, kada se nađete pred iznenadnim troškovima i trebali biste na neki način izbalansirati kućni budžet.

Ana i suprug Dario, naime, prije nekoliko godina bili su u situaciji da im je bilo potrebno više novca nego što su ga imali na računima jer su krenuli u ambiciozno uređenja stana. Tada je došlo do nepredviđenih troškova pa su odlučili iskoristiti prešutni minus. Kamata im je u tom trenutku bila prihvatljiva, a kroz nekoliko mjeseci su se, zahvaljujući praćenju i planiranju svojih troškova, vratili u pozitivno stanje na računu.

Ani S. i Dariu S. iz Zagreba prešutni minus u Zabi pomoglo je da svome srednjoškolcu podmire troškove priprema za državnu maturu. Svaki roditelj, koji se suočio sa stresom mature, dobro zna da rijetki klinci to uspijevaju samostalno, bez dodatnih instrukcija ili organiziranih priprema. Naravno, cijene instrukcija i organiziranih priprema često su pozamašne svote, a da bi se sve financijski zatvorilo, potrebna je određena dodatna novčana injekcija.

Ana i Dario nekoliko godina nisu koristili minus, no sada su odlučili svoga maturanta „počastiti“ dodatnim instrukcijama i pripremama za maturu kako bi ostvario svoje planove i upisao željeni fakultet. Za realizaciju takvog pothvat odluka je ponovno pala na korištenje minusa.

Foto: Shutterstock

– Suprug i ja smo već prethodno koristili prešutni minus, a bili smo upućeni u činjenicu da dolazi do promjene kod prešutnih minusa i da do sredine ove godine imamo vremena za ugovaranje dopuštenog prekoračenja. Srećom, u Zabi u kojoj smo klijenti to je vrlo jednostavno pa smo cijeli proces i on i ja obavili vrlo brzo preko m-zabe, bez odlaska u banku i gubljenja vremena – objašnjava Ana.

– Ovaj smo se put znatno lakše odlučili ući u minus jer smo proces već jednom prošli. Naravno, uvjeti su bili prihvatljivi, a mi smo odlučili krenuti u proces s jasnom namjerom da ćemo taj novac iskoristiti samo za plaćanje instrukcija i priprema za maturu, ništa više. Kao obitelj smo financijski odgovorni i pažljivo pratimo sve transakcije, pri čemu nam najviše pomaže mobilna aplikacija. Tako smo si i ovaj put zadali realan rok izlaska iz minusa – ispričala je Ana, 46-godišnja majka zagrebačkog maturanta.

Jeste li znali? Do 30. lipnja 2024. možete prijeći na dopušteno prekoračenje

Ana i Dario koristili su prešutno prekoračenje po svome tekućem računu zbog iznenadnih troškova svoje obitelji. Kako je Zagrebačka banka 30. lipnja prošle godine svim svojim klijentima ponudila jednostavan prelazak s prešutnih na dopuštena prekoračenja preko m-zaba on-line bankarstva, par je bio među klijentima koji su se odmah odlučili napraviti prelazak.

Foto: Shutterstock

Za one koji to još nisu učinili, Banka je do 30. lipnja 2024. godine omogućila brz i jednostavan prelazak putem aplikacije m-zaba ili dolaskom u poslovnicu. Valja napomenuti kako će Banka, u slučaju da ne prihvate ponudu, obavijestiti klijente mjesec dana prije zatvaranja prešutnog prekoračenja i omogućiti otplatu iskorištenog iznosa na 12 rata. Prelaskom na dopušteno prekoračenje, klijenti dobivaju mogućnost samostalnog upravljanja prekoračenjem i praćenje promjena putem m-zabe. Više* informacija dostupno je na www.zaba.hr.

Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom bankom.

* Reprezentativni primjer za dopušteno prekoračenje:

Za iznos od 1.330 eura i uz rok 6 mjeseci, kamatna stopa iznosi 7,19 % godišnje, fiksno, uz efektivnu kamatnu stopu od 8,86 % , ukupna kamata je 47,29 eur. EKS uključuje naknadu za vođenje tekućeg računa 1,59 EUR mjesečno Naknade za odobrenje nema. Napomena: Na iznos iskorištenog dopušteno prekoračenja dnevno se obračunava fiksna kamatna stopa, a naplaćuje se kvartalno (1.siječnja, 1.travnja, 1.srpnja, 1.listopada).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije