Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Među dužnicima za društvene stanove i Željko Rohatinski, ratu nije platio pet godina

1992. godine država je omogućila osobama koje su živjele u društvenim stanovima sa stanarskim pravom otkup po povlaštenim uvjetima
27. srpnja 2018. u 22:20 67 komentara 6242 prikaza
Željko Rohatinski
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

U Hrvatskoj još 1231 osoba otplaćuje nekadašnje društvene stanove. Stanovi su se kupovali na kredit od 30-ak godina uz kamatu od jedan posto, a oni koji nisu plaćali rate nisu ni na koji način bili 'kažnjeni'.

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka Revolucija od 1. kolovoza Slijedi deblokada 60 tisuća dužnika s 33 milijarde kuna duga

No, njihov dug sad se popeo na pet milijuna kuna pa je država odlučila reagirati, piše HRT.

Naime, 1992. godine država je omogućila osobama koje su živjele u društvenim stanovima sa stanarskim pravom otkup po povlaštenim uvjetima. Mjesečna rata - uglavnom od 20 do 50 eura. No, i uz tu cijenu, 400-tinjak kupaca državi ne plaća redovito.

Blokirani Što očekivati Već sad je jasno: telekomi, gradovi i banke neće otpisivati dugove kao Vlada

Među dužnicima je i bivši guverner HNB-a sa suprugom. Za oko 8 i pol tisuća eura otkupili su stan od 63 četvorna metra u Novom Zagrebu. Iako im je rata 200-tinjak kuna, pet godina je nisu plaćali.

No, Željko Rohatinski situaciju nije želio komentirati već je rekao da je slučaj za njega marginalan i nije vrijedan spomena. Oglasili su prodaju stana pa će neki novi vlasnik morati podmiriti i dug državi.

Zdravko Marić porezne reforme Marić: 'Neke lokalne jedinice slijedit će primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima'

Ministar državne imovine Goran Marić kazao je pak kako će dužnici uskoro dobiti poziv da podmire dug ili će ih država tužiti.

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
 • Avatar Mi sami
  Mi sami:

  Vodio je centralnu drzavnu banku a nije u stanju voditi svoj stan?!

 • fakin2012:

  Koliko znam u ugovoru piše da se raskida ako se ne plate 3 obroka (rate) kredita, prema tome , pravno sve je određeno, kakva tužba koju spominje Marić?!

 • horton:

  Prodao se Todoriću, ne plaća ratu za stan, sina nije nikako odgojio... ovaj Rohatinski je žešći ljigavac, ali to je kod nas preduvjet za dolazak na neku poziciju.