Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radi za agenciju dpa

U Mjanmaru uhićen novinar, navodno je pretučen i ozlijeđen

Police officers walk outside Kamayut township court where the hearing of a group of journalists who were detained during anti-coup protests is scheduled, including that of Associated Press journalist Thein Zaw, in Yangon
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.03.2021.
u 15:33

Reporteri bez granica zahtijevaju trenutno puštanje Bociage, kao i slobodu za sve predstavnike medija koji su uhićeni od puča

Sigurnosne snage u Mjanmaru uhitile su poljskog novinara koji radi za njemačku novinsku agencije dpa, a u petak su podignute optužnice protiv petorice drugih novinara u sve okrutnijem vojnom gušenju prodemokratskih prosvjeda. 

Vojnici su u četvrtak pritvorili Roberta Bociagu u Taunggyi, glavnom gradu savezne države Shan, izvijestio je portal Myanmar Mix, medijska kuća Khit Thit Media te mnogobrojni korisnici društvenih mreža, javlja dpa.

Tridesetgodišnji novinar navodno je pretučen i ozlijeđen, rekao je novinar Khit Thit Medija na Facebooku. Na fotografijama se moglo vidjeti da je Bociaga okružen vojnicima u uniformama te da se štiti rukama.

Njemačka agencija dpa trenutačno nije u kontaktu s Bociagom.

"Uhićenje i očigledno loše postupanje prema Robertu Bociagi duboko je uznemirujuće. Jako smo zabrinuti za našeg kolegu", rekao je glavni urednik dpa, Sven Goesmann.

"Ovo je nesnosan, neprihvatljiv napad na slobodu izvješćivanja - i u svojoj brutalnosti, nažalost, nije izoliran slučaj", rekao je Goesmann.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je uhićenje poljskog novinara. Poljsko veleposlanstvo na Tajlandu i njemački konzulat u Mjanmaru potvrdili su ovu informaciju, priopćilo je ministarstvo, a prenijela Gazeta Wyborcza.

Britanija poziva građane da napuste Mjanmar, Rusija zabrinuta

Velika Britanija u petak je savjetovala svojim građanima da napuste Mjanmar gdje se nastavlja represija, a Moskva je izrazila zabrinutost zbog "rastućeg broja" civilnih žrtava, prenosi agencija AFP.

U petak je podignuta optužnica protiv pet novinara, a među njima fotografa agencije Associated Press, koji je uhićen prošli mjesec.

Optuženi su za "zastrašivanje, širenje lažnih vijesti i izravno ili neizravno ugrožavanje vladinih zaposlenika" te im prijeti dvije do tri godine zatvora. 

Moskva, koja se do danas suzdržavala kritizirati mjanmarsku vojsku zbog puča, u petak je izrazila zabrinutost zbog "rastućeg broja civilnih žrtava" represije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da je u Mjanmaru "alarmantno stanje".

O slučaju novinara agencije dpa oglasile su se i druge zemlje. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova čini sve da s njime stupi u kontakt. 

Reporteri bez granica zahtijevaju trenutno puštanje Bociage, kao i slobodu za sve predstavnike medija koji su uhićeni od puča. 

"Novinari moraju biti slobodni izvještavati o razvoju događaja u zemlji, kao i o prosvjedima. Snažno osuđujemo postupke vojske protiv medijskih radnika", rekao je Christian Mihr, šef neprofitne njemačke podružnice. Nakon vojnog puča, sloboda medija je u samo nekoliko dana vraćena 10 godina unatrag.

Sigurnosne snage u Mjanmaru sve žešće obrušavaju se ne samo na prosvjednike, nego i na novinare od puča početkom veljače. Mnogi lokalni novinari su uhićeni, a prije nekoliko dana vojno vodstvo je ukinulo medijske licence nekoliko važnih medijskih kuća. Dosad se smatralo da su stranci relativno sigurni. Jedan japanski novinar je uhićen u veljači, no ubrzo je pušten.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije