Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Honorar u bolnici

Liječnik u mirovini, ali za tjedan dana rada dobio 8677 kn

Prof. dr. Mladen Rakić
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
18.04.2018.
u 11:49

U mirovini liječnici u nekim bolnicama mogu i raditi, ali i zaraditi. Pravila kao u “slučaju Paladino” očito ne vrijede svugdje jednako

Neto honorar od 8677,23 kuna Opća bolnica Dubrovnik isplatila je gostujućem liječniku umirovljeniku za – tjedan dana. Za taj angažman osigurali su mu smještaj i hranu u bolničkom apartmanu, ali i potpisali nalog za službeno putovanje, odnosno platili putne troškove i dnevnice. Budući da je riječ o 69-godišnjem liječniku u mirovini, informacija je to koja je “zažuljala” u jeku odlaska prof. dr. sc. Josipa Paladina iz KBC-a Zagreb. Da se u mirovini ipak može raditi u hrvatskim bolnicama, ali i itekako zaraditi, dokazuje ovaj primjer iz dubrovačke bolnice.

Da oni rade, ja ne bih dolazio

No krenimo redom – prof. Mladen Rakić, liječnik specijalist anesteziolog, s ravnateljem dubrovačke bolnice doc. dr. sc. Marijem Bekićem 23. ožujka sklopio je ugovor o djelu, dan nakon što je stupio na snagu, od 22. do 29. ožujka za ukupno 40 sati rada. Za osam sati dnevnog rada u pet radnih dana tog tjedna u ožujku ugovorena je naknada u iznosu od 8677,23 kuna uvećana za sve poreze, prireze i doprinose.

Kako je objašnjeno upravo za “slučaja Paladino”, liječnici u mirovini zakonski imaju pravo raditi pola radnog vremena, odnosno maksimalno 20 sati tjedno za pola početne specijalističke plaće. Već su to, čini se, stavke koje u ovom angažmanu zaobilaze te zakonske odrednice. Ovaj splitski liječnik u mirovini angažiran je na temelju zahtjeva za ispomoć na dubrovačkoj anesteziji. Nalog za službeno putovanje, prema dokumentima koje posjedujemo, potpisan je istog datuma kada i spomenuti zahtjev za ispomoć, a upućeni tvrde da je i on protuzakonit budući da liječnik u mirovini ne putuje u dubrovačku bolnicu iz neke druge ustanove. Potom je 23. ožujka potpisan i spomenuti ugovor, a prema neslužbenim informacijama, u tjedan dana angažmana ovaj je liječnik odradio i čak četiri dežurstva što je također protuzakonito jer je riječ o 96 radnih sati.

Ravnatelj na sastanku

Da je dežurao, potvrdio nam je i prof. dr. Rakić jučer u telefonskom razgovoru:

– Svojom voljom otišao sam u mirovinu, povremeno sam radio i u još nekim bolnicama, ljeti ne mogu raditi jer su mi tu unuci pa sam radije s njima. Imaju tamo pet-šest apartmana i dolaze i drugi liječnici, ginekolozi, traumatolozi, još anesteziologa. Ima još 50 drugih koji rade ovako kao ja, a osim toga, ja i educiram ljude, organiziram simpozije, ali nekima je to previše. Da oni rade, ja ne bih trebao dolaziti dolje osim za edukaciju. Neka oni počnu raditi, onda ja neću trebati dolaziti – odgovorio je prof. Rakić.

Protuzakonite stavke nije komentirao, potpisao je ugovor kakav je dogovorio s ravnateljstvom u Dubrovniku. Iz tog ravnateljstva pak do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pisani upit, a telefonski nam je rečeno da je ravnatelj na sastanku.

Ključne riječi

Komentara 33

DU
Deleted user
12:16 18.04.2018.

Kad budete ponovno pisali o zdravstvu koje je rupa bez dna kad su financije u pitanju, prisjetite se ovog članka.

RA
ragusino
02:33 19.04.2018.

Dragi prijatelji, what a big deal, the locum tenens anesthesiologist makes $2300 a day ( 12000 kuna dnevno) so 9000 kunas$1200 a week is a burgain strucnost i znanje u zdravstvu se mora platiti

Avatar Dalmacija
Dalmacija
12:00 18.04.2018.

Bravo. Ovom starcu treba novca, a za djecu nema posla. Zato se ovoj bježaniji i trakotirjadi mladih Hrvata na zapad ne vidi kraja. Smo bježite djeco, što ćete ovdje pored toliko staraca, uhljeba, branitelja. Njima treba plaća i mirovina, a vi idite na zapad i tamo budite njemačke sluge i ribajte njihove zahode. Ova zemlja je dno dna. najgori smo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije