Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug 55 km

U Kini otvoren najduži most na svijetu: Pogledajte kako izgleda ovo graditeljsko čudo

Most u Kini
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
23.10.2018.
u 08:04

Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje proračuna, optužnice za korupciju i pogibije radnika

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je službeno otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Macao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

 

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dugi cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel.

Zahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Macaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu.

Most će se za promet otvoriti u srijedu, dan nakon svečanog otvorenja.

"Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong – Zhunai – Macao", rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na golemom zaslonu iza njega puštena videomontaža s vatrometom na golemom mostu.

>> Pogledajte snimku mosta s njegove službene stranice

Predsjednik hongkonške vlade Carrie Lam prije toga zahvalio je kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je "veličanstven izgled" mosta.

Izgradnja mosta koja je počela 2009. obilježena je prekoračenjem rokova, probijanjem proračuna, optužnicama za korupciju i pogibijom radnika.

Foto: Reuters/Pixsell

Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zbog približavanja dviju obala tjesnaca.

No protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zbog načela "jedna zemlja, dva sustava", primijenjenog kad se vratila pod kinesku vlast 1997.

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
08:15 23.10.2018.

Bravo za Kineze koji su odličan izbor za gradnju Pelješkog mosta, za razliku od onih austrijskih lopova. Osim toga, kad je iz Austrije ikad došlo išta dobro? Hitler, Hypobanka, Večernji list...

DU
Deleted user
08:33 23.10.2018.

Kinezi rasturaju....već neko vrijeme...i plaćama su nas već odavno prešli, prosječna plaća u pekingu je cca 10k kn....

Avatar ZaobilazimKomunjare
ZaobilazimKomunjare
09:57 23.10.2018.

Šta kaže Abu Bakir Izetbegović? Hoće ih tužit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije