Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postavljene box barijere

U karlovačkim naseljima počele pripreme za obranu od poplave

Karlovac, obrana od poplava
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/15
03.03.2018.
u 16:07

Obzirom na najavljeno povećanje temperature zraka, kišu koja će padati idućih dana, te topljenje snijega, rijeke Mrežnica i Korana, koje prolaze kroz spomenuta naselja, svakako će izići iz svojih korita i ugroziti stanovnike tih naselja

Kao što je i najavljeno, u Karlovcu je započelo postavljanje privremenog sustava obrane od poplave za karlovačka naselja Logorište, Mostanje i Mala Švarča.

Naime, obzirom na najavljeno povećanje temperature zraka, kišu koja će padati idućih dana, te topljenje snijega, rijeke Mrežnica i Korana, koje prolaze kroz spomenuta naselja, svakako će izići iz svojih korita i ugroziti stanovnike tih naselja. Na taj su razvoj događaja spremni iz Hrvatskih voda, čiji je direktor Zoran Đuroković zadnjih nekoliko dana na sastancima Stožera karlovačke zimske službe.

Stručnajci su stoga predložili postavljenje takozvanih box barijera u spomenuta naselja kako bi mještane obranili od povećanog vodostaja tih karlovačkih rijeka. Postavljenje box barijera započelo je u subotu prijepodne u karlovačkom naselju Logorište, a u idućih 30 dana  bit će postavlejno šest kilometara box barijera u tri spomenuta naselja. Sustav će ostati na terenu dviej godine, odnosno do gardnje konačnog sustava za obranu od poplava, što je prioritet.

Karlovačka naselje su posjetili i Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, te nadležni ministar Tomislav Ćorić, sa karlovačkim županom Damirom Jelićem i gradonačelnikom Damirom Mandićem, obzirom da je riječ o sustavu koji se po prvi puta postavlja u Hrvatskoj. kako je rekao Zorn Đuroković, odlučeno je postaviti sustav u karlovačka naselja koja su već nekoliko puta doživjela poplave sa milijunskim štetama, pa na ovaj način na vrijeme žele spriječiti moguće poplave. Gradonačelnik Damir Mandić naložio je i da se prati situacija s rijekom Kupom, koja ima daleko dublje korito od Mrežnice i Korane, te da se i tamo, gdje će biti potrebno, postave box barijere. Župan Damir Jelić, pak, kazao je kako je zadovoljan što je država u ovom slučaju po pitanju mogućih poplava u Karlovcu na vrijeme reagirala.

Kako bi na vrijeme zaštititli i stanovnike Ogulina, koji također strahuju od mogućih poplava, sustav box barijera ponuđen je i tom gradu, no struka je procijenila kako je za obradnu od nabujele rijeke Dobre u Ogulinu potrebno i  počistiti usjeke i odvodne kanale od nagomilanog snijega kako bi vode mogle nesmetano otjecati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije