Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA

U Jasenovcu neće biti zajedničkog odavanja počasti žrtvama

Jasenovac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
20.04.2021.
u 17:19

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovno odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako "nema glumljenja".

U Jasenovcu u četvrtak neće biti zajedničkog odavanja počasti žrtvama tog ustaškog logora, predstavnici žrtava vijence će položiti odvojeno od državnog vrha, a predsjednik Republike Zoran Milanović odvojeno od čelnika Vlade i Hrvatskog sabora.

Glasnogovornik predsjednika Republike Nikola Jelić potvrdio je Hini da će Milanović sa svojim izaslanstvom vijence podno Kameni cvijet položiti u 11 sati. 

Ured predsjednika nije dobio povratnu informaciju iz Vlade i Sabora

“Predsjednik Republike Zoran Milanović s izaslanstvom odat će počast žrtvama Jasenovca u četvrtak, 22.travnja, u 11 sati, što je dogovoreno i s organizatorom, Javnom ustanovom Jasenovac”, kaže Jelić. 

Dodao je da Ured predsjednika do danas nije dobio povratnu informaciju iz Vlade i Sabora na poziv za zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca.

"Predsjednik Republike još u petak predložio je predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskog sabora zajedničko odavanje počasti žrtvama Jasenovca, ali do danas nismo dobili povratnu informaciju iz Vlade i Sabora", navodi Jelić. 

Premijer Andrej Plenković najavio je danas da će Vladino izaslanstvo u Jasenovcu položiti vijenac u 9 sati, te ponovno odbacio mogućnost zajedničkog odavanja počasti s Milanovićem rekavši kako "nema glumljenja".

"Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca ili cvijeća, rekao sam jučer na ovakvom sličnog događaju u Topuskom - nema glumljenja", kazao je Plenković novinarima u Rijeci.

Plenković: Mi nismo pokrenuli "životinjsku farmu" i uvrede

"Predsjednik Republike ili njegov protokol sada nešto kao pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli 'životinjsku farmu' u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede, nismo pokrenuli niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine, i nema prostora za glumljene, da bude svima jasno", poručio je premijer.

Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Plenković je napomenuo da je organizator komemoracije Spomen područje Jasenovac, a ne Vlada ili netko drugi, a ovogodišnja komemoracija bit će organizirana sukladno epidemiološkom okviru.

Postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 ujutro i traje do 13 ili 14 sati, te će pojedina izaslanstva u tim okvirima dolaziti na komemoraciju. Vladino izaslanstvo doći će u 9 sati, a potom u 10 sati izaslanstvo Hrvatskoga sabora, dodao je.

"Ovo nema nikakve veze s predstavnicima naroda žrtava. Mi smo se s njima sastali prošlog tjedna, sastajemo se kontinuirano, poštujemo žrtve i bili smo u Jasenovcu i zadnje četiri godine. Doći ćemo i ove godine, doći ćemo i dogodine, doći ćemo i 2023., doći ćemo i 2024. Ovo ima veze s protokolom koji je predviđen, a glumljenje ne dolazi u obzir", naglasio je.

Novinari su premijera pitali treba li on zatomiti svoj odnos s predsjednikom Republike, bez obzira koliko on loš bio, u situacijama kao što su komemoracije, a Plenković je odgovorio: "Ne, nema nikakve potrebe za to. Ovdje niti je to predviđeno niti to dolazi u obzir".

Predstavnici Srba, Židova, Roma i antifašista imat će zasebno izaslanstvo

Srpsko narodno vijeće (SNV) izvijestilo je ranije da će predstavnici naroda žrtava ustaškog terora imati u Jasenovcu zasebno četveročlano izaslanstvo.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma "Kali Sara" Veljko Kajtazi i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin zajednički vijenac položit će u 12 sati. 

Kraus je za Hinu potvrdio kako je takva odluka donesena jučer, nakon što se doznalo da neće biti zajedničkog izaslanstva državnog vrha, odnosno predsjednika Republike, Vlade i Sabora. 

“Nakon što smo vidjeli da se ide u razdvojenim kolonama, odlučili smo da i mi idemo u posebnoj koloni. Kako vidite, jedinstvena kolona ne ovisi o nama. Ako su komemoracije predviđene za politička prepucavanja, onda mi to ne možemo podržati ni u kom slučaju”, rekao je Kraus.

Komentara 2

Avatar ukurtapash
ukurtapash
18:05 20.04.2021.

zasto ideoloski kompatibilan partner hdza, milorad pupovac, odbija dati podrsku predsjedniku vlade i pridruziti mu se u komemoraciji? sto na koaliciju milorqda pupovca i hdza veli drug ognjen kraus? zamjera li tu i takvu koaliciju svojem prijatelju miloradu pupovcu?

Avatar BoH
BoH
17:30 20.04.2021.

kad ide kraljica BiH.....i Hos....koji je namjerno želio imati "ustašku" vojsku i znakovlje........... Dovoljno je sjetiti se TV snimaka s pocetka 90-tih kad je u su u njihovim "stožerima" visjele Paveliceve slike i NDH grbovi.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije