Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

EMA objavila mišljenje o cjepivu Johnson & Johnson: 'Blagodati nadilaze rizik od nuspojava'

Pregledani slučajevi nuspojava vrlo su slični onima nakon korištenja cjepiva AstraZenece, navode iz EMA-e
20. travnja 2021. u 16:45 19 komentara 3186 prikaza
FILE PHOTO: A nurse draws from a vial of Johnson & Johnson coronavirus disease (COVID-19) vaccine, in Los Angeles
Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska agencija za lijekove (EMA) evaluirala je cjepivo Johnson & Johnson protiv COVID-19 i objavila rezultate u kojima navodi kako postoji moguća veza između rijetkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja. Navode kako bi se upozorenje o krvnim ugrušcima trebalo dodati informacijama o proizvodu, no zaključuju da blagodati cijepljenja nadilaze rizike.

Red za cijepljenje na Velesajmu STIGLI I NENARUČENI Velike gužve na Velesajmu, svi žele Pfizer. Građani negoduju: 'Neka i zaključaju u 20 h, ja ne odlazim!

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) zaključio je da se upozorenje o neobičnim krvnim ugrušcima i niskim trombocitima treba dodati informacijama o proizvodu. PRAC je također zaključio da bi se ovi elementi trebali navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva.

Kako navode u priopćenju iz EMA-e, Odbor je uzeo u obzir sve trenutno dostupne dokaze, uključujući osam izvještaja iz SAD-a o ozbiljnim slučajevima nuspojava, od kojih je jedan imao smrtni ishod. Svi su slučajevi zabilježeni kod osoba mlađih od 60 godina, u periodu od tri tjedna nakon cijepljenja. Iako je većina nuspojava bila kod žena, EMA nije potvrdila specifične faktore rizika. 

- Na temelju trenutno dostupnih dokaza, specifični faktori rizika nisu potvrđeni, poručuju.

Dodaje se i kako su pregledani slučajevi nuspojava vrlo slični onima nakon korištenja cjepiva AstraZenece

- COVID-19 povezan je s rizikom od hospitalizacije i smrti. Zabilježena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita vrlo je rijetka, a ukupne blagodati COVID-19 cjepiva Janssen u prevenciji COVID-19 nadilaze rizik od nuspojava, navode u zaključku o cjepivu. 

Također, kao i za sva cjepiva, EMA će nastaviti pratiti sigurnost i učinkovitost cjepiva i pružati najnovije informacije.

Na virtualnoj konferenciji za medije, dr. Sabine Straus iz PRAC-a ponovila je kako je povezanost između stvaranja krvnih ugrušaka i cijepljenja moguća, no da prednosti nadilaze rizike.

Koronavirus u Švedskoj POSLJEDICA STRAHA U Švedskoj se svakodnevno bacaju stotine doza AstraZenece

- Utvrđeno je da postoji moguća povezanost. Informacije na proizvodima će se ažurirati kako bi se pružile informacije o mogućim nuspojava, rekla je te naglasila kako je u SAD-u cjepivom Johnson & Johnson cijepljeno oko 7 milijuna osoba.

- Zaključeno je da su krvni ugrušci vrlo rijetki, no nećemo tu stati. Analizirat ćemo sve dostupne podatke. Vrlo je važno da svi budu svjesni da se rizici mogu pojaviti. Oni koji zabilježe simptome, moraju potražiti medicinsku pomoć kako bi se spriječilo pogoršanje. Prednosti nadilaze rizike. Cjepivo je učinkovito u suzbijanju COVID-19, vrlo ozbiljne bolesti, navela je.

Američke zdravstvene vlasti prije tjedan dana preporučile su "stanku" u korištenju cjepiva. U Hrvatsku je također stigla pošiljka cjepiva, no ono će se početi distribuirati i koristiti tek nakon što od EMA-e za to dobije zeleno svijetlo.

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti