Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlukom obuhvaćena i Venecija

Talijanska vlada priprema "zatvaranje" Lombardije i još 11 provincija do 3. travnja

Koronavirus/Ilustracija
Foto: MUHAMMAD HAMED/REUTERS/PIXSELL
1/4
07.03.2020.
u 21:07

Gradovi koji su proglašeni “crvenim zonama” su: Parma, Piacenza, Rimini, Reggio-Emilia, Modena, Pesaro, Urbino, Venecija, Padova, Treviso, Alessandria i Asti.

Talijanska vlada pripremila je na večerašnjoj sjednici dekret o proglašenju “crvenih zona” iz kojih se ne smije izaći i u koje se ne smije ući zbog koronavirusa cijele regije Lombardije, dakle i njezina glavnog grada Milana, te 11 gradova-pokrajina u regijama Venetu, Emilija Romagna i Piemonte.


Gradovi koji su proglašeni “crvenim zonama” su: Parma, Piacenza, Rimini, Reggio-Emilia, Modena, Pesaro, Urbino, Venecija, Padova, Treviso, Alessandria i Asti.

Jedino zbog “teških i neodgodivih razloga” će se moći izaći ili ući u ta područja. Zabrana će biti na snazi do 3. travnja. Na tim prostorima ostat će zatvorene škole i ako će u ostalom dijelu Italije biti otvorene poslije 15. ožujka do kada su sve zatvorene, muzeji, teretane, bazeni, kazališta, zabranjeno je odlaziti na skijanje i organizirati događaje. Kafići i restorani će moći ostati otvoreni, ali će gosti u njima morati biti međusobno na razdaljini od jednog metra. Radni sastanci će se morati odgoditi, a privilegirat će se rad od kuće, na daljinu (smart working).

U nacrtu dekreta se poziva i na smanjenje kretanja i unutar crvenih zona. Predviđa se kako će se trebati zatvoriti plesnjaci, diskoklubovi, pubovi, dvorane za igranje u cijeloj Italiji.

Na videu preko Facebooka je objavio kako je pozitivan na koronavirus predsjednik regije Lazio, koji je i tajnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti.

Papa Franjo će angelus reći samo preko TV-a

Papa Franjo će nedjeljni angelus u 12 sati umjesto s prozora na Trgu sv. Petra održati iz papinske biblioteke preko tv-medija Vatikana, te će biti prikazana i na ekranima na vatikanskom trgu. Angelus će izreći na ovaj način kako naTrg sv. Petra ne bi došao veći broj hodočasnika. I audijencija srijedom se neće održati, već će papa Franju katehezu izreći iz biblioteke. Nikada se nije dogodilo da su pape izgovarali angelus samo preko televizije zbog epidemija. Učinio je to samo papa Ivan Pavao II. kada je bio bolestan, dakle iz bolnice, a posljednji puta je to bilo 2005. Inače i prvi angelus 1954. je papa Pio XII. Izrekao samo preko radija.

Podaci o koronavirusu u Italiji od danas u 17 sati: pozitivni na koronavirus su 5061 osoba, ozdravilo je 589,  umrlo 233 osoba, dakle ukupno oboljelih među kojima su i oni koji su ozdravili i koji su umrli je 5883 osoba.

U Sloveniji epidemiolozi rade dan i noć

U Sloveniji su u subotu potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na konferenciji za tisak u Ljubljani.

Direktorica Nacionalnog instituta za javno zdravlje rekla je da je do danas u 14 sati ukupno testirano 785 osoba, danas su potvrđena četiri nova slučaja zaraze, pa je s današnjim danom ukupno 12 slučajeva pozitivnog testa na koronavirus.

"Epidemiolozi rade noć i dan, nastavlja se i istraga slučaja zaraženog liječnika iz Metlike", kazala je, dodavši da je u vezi s tim sinoćnjim slučajem testirano šest liječnikovih kolega, zdravstvenih djelatnika, ali su rezultati svih šest bili negativni.

Što se tiče danas registrirane 4 nove zaraze, u jednom je slučaju  riječ o Slovencu koji je boravio u Italiji, u drugom se radi o djelatniku doma zdravlja u Metliki koji je bio u kontaktu sa zaraženim liječnikom, treći  je slučaj  Slovenac koji se vratio iz Austrije, a najnoviji 12. slučaj zaraze  je muškarac koji je zajedno s obitelju putovao u Španjolsku preko Italije.

Na Malti je također zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Radi se o 12-godišnjoj djevojčici, javlja BBC. Dodaju kako je Belgija prijavila 60 novih slučajeva te ih je ukupno 169. U Njemačkoj je zabilježeno 684 slučajeva, a u Francuskoj 613.

Španjolski mediji pišu kako je pogreb, koji se održao na sjeveru zemlje, odgovoran za najveće širenje koronavirusa u toj zemlji. Sprovod je održan u mjestu Vitoria-Gasteiz prije dva tjedna, a na njemu je zaraženo više od 60 osoba, no on se kasnije širio i na njihove bliske kontakte. Broj oboljelih porastao je na 402 u cijeloj zemlji.

Pogledajte i galeriju: Tomislavac se zatvara, na Sljemenu zabrinuti: Postajemo karantena za oboljele od koronavirusa

Koronavirus/Ilustracija
1/10

 

Najviša stopa umrlih na svijetu

Nacionalni zdravstveni institut rekao je da je prosječna starost onih koji su umrli 81 godina, a da većina pati od zdravstvenih problema. Procjenjuje se da su 72% svih umrlih bili muškarci. Prema vladinim podacima u Italiji, 4,25% zaraženih pojedinaca je umrlo, što je najviša stopa na svijetu. Vlada je ovaj tjedan naredila zatvaranje svih škola na 10 dana u borbi za obuzdavanje epidemije. Svi profesionalni sportovi, uključujući nogometne utakmice Serie A, također će se mjesec dana igrati iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu, Vatikan - koji je u petak izvijestio o svom prvom slučaju virusa - rekao je da razmišlja o tome da papa u nedjelju isporuči svoju Angelus molitvu putem videa, a ne kroz prozor u Vatikan, kako ne bi privukao veliku gužvu.

Papa, koji je bolovao od prehlade, nedavno je potvrđen negativnim na koronavirus, javljaju talijanski mediji. Samo su Kina, Južna Koreja i Iran prijavili više slučajeva koronavirusa nego Italija.

Najnoviji podatci

U subotu je Južna Koreja imala 7.041 slučaj i 46 smrtnih slučajeva. Iran je imao oko 3.500 slučajeva i 124 smrtnih slučajeva iako se vjeruje da su ove brojke podcijenjene.

Korona virus se širi i SAD-om gdje je dosada zabilježeno 15 smrtnih slučajeva, a u petak su prvi oboljeli registrirani u šest novih saveznih država - Pennsylvaniji, Indiani, Minnesoti, Kentuckyju, Oklahomi i Nebraski - pa je broj saveznih država u kojoj se pojavio virus narastao na 25

Na kruzeru "Grand Princess" kojemu je bilo zabranjeno uploviti u luku u San Franciscu 21 od 46 testiranih osoba bila je pozitivna na korona virus pa je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio kako će brod biti prebačen u nekomercijalnu luku u kojoj će svih 3400 putnika biti testirano. Od 21 osobe kod kojih je potvrđen korona virus njih čak 19 su članovi posade.

Predsjednik Donald Trump izjavio je kako bi on osobno želio da svi putnici ostanu u karanteni na brodu, ali kako će konačnu odluku prepustiti struci. Zadržavanje putnika na brodu na kojemu se pojavila zaraza pokazala se katastrofalnom strategijom nedavno u Japanu jer je takva odluka za posljedicu imala jedno od najvećih žarišta epidemije koja se širi svijetom.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u subotu ujutro su objavili kako je potvrđena još jedna oboljela osoba novim korona virusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 12 oboljelih osoba. Radi se o bliskom kontaktu drugog bolesnika s korona virusom u Varaždinu.

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 24

GE
geler203
14:44 07.03.2020.

Virus je ovaj puta napravljen savršeno. Rješava problem starih i bolesnih. Lako se prenosi. Inkubacija duga a izgleda i nakon prolaska "gripe" tj. izlječenja čovjek i dalje širi zarazu i može je dobiti. Rješavamo se "utega" čovječanstva a uskoro će farmaceuti početi zarađivati pomažući nam raznim lijekovima i tretmanima kako da lakše prebrodimo gripu ali pazeći pri tome da nitko ne ozdravi.

Avatar LogikaII
LogikaII
22:15 07.03.2020.

Kratko i jasno, dobri ljudi, okanite se web stručnjaka, wikipedija znalaca koji si kruh ne znaju izrezati kako treba a kamoli ispeč, ali znaju sve drugo, okanite se trolova, glupana i debila koji koriste web prostor da šire svoje kretenske misli i stavove... Dobro ljudi, mudro, kapa dole ovom društvu koje me zna iznenaditi, kako nisu padali na svinjeske kuge, ptičje gripe i kravlja ludila, shvaiti su da ovdje je nešto drugo, ovaj put opasno. Mnogi se ponašaju odgovorno, bez panike, straha, zabrinutosti ima ali ona se usjerava pravilno u oprez i zaštitu sebe i svojih. Čestitke na tom, mudro. Dobri ljudi, nastavite tako, ne obazirite se na debile, nego odgovorno prema sebi, slušajte mudro, kao i do sad... s nadam da Vi i Vaši nečete biti dio statistike, laku noć.

KA
kaptol
16:53 07.03.2020.

Stigli nas Slovenci barem u ovoj situaciji .Sigurno im je netko od hrvata poklonio mozda oni sto su cekali na granici u bregani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije