Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U ime obitelji' optužuje Hinu za prenošenje lažne vijesti

Članak objavljen u časopisu Politička misao tvrdi da se 'U ime obitelji' u kampanji za referendum o braku koristila 'manipulacijom osjećajima'
02. veljače 2018. u 16:53 14 komentara 1569 prikaza
Udruga "U ime obitelji" ponovno optužuje
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Udruga "U ime obitelji" (UIO) objavila je u petak priopćenje u kojem tvrdi da je Hina u tekstu od 27. siječnja pod naslovom  “Znanstvena analiza: Što je omogućilo politički uspjeh religijsko-političkih pokreta u Hrvatskoj”, u kojem predstavlja rezultate znanstvenih istraživanja skupine stručnjaka s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prenijela lažnu vijest.

Relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića stigle su Svetište Gospe od Pojišana PRVOSTUPANJSKA PRESUDA Udruga U ime obitelji izgubila presudu protiv Indexa, najavljena žalba

"Članak objavljen u časopisu Politička misao tvrdi da se 'U ime obitelji' u kampanji za referendum o braku koristila 'manipulacijom osjećajima' za što koristi lažnu vijest (fake news) koju je dva tjedna prije referenduma o braku plasirao portal Index.hr", ističe se u priopćenju.

Udruga UIO ocjenjuje da su se autori Antonija Petričušić, Mateja Čehulić i Dario Čepo u svom radu referirali na Index.hr kao vjerodostojan izvor za informacije o UIO i referendumu o braku "iako je taj portal bio jedan od glavnih nositelja neuspješne kampanje protiv referenduma o braku, a poznat je po pristranosti u izvješćivanju o UIO".

"Naime, Index je svoje čitatelje u citiranom članku informirao da djevojčica na fotografiji nije siroče, već nećakinja fotografkinje uz tvrdnju da je '(U ime obitelji) fotografiju stavila u potpuno drugačiji kontekst kako bi izgledalo da je djevojčica na slici siroče'", kaže se u priopćenju.

Kreirajući lažnu vijest tijekom kampanje protiv referenduma o braku, Index je, napominje udruga, propustio javnost informirati o činjenicama da je fotografija pod naslovom: “I have a mother” (Imam majku), kao i njezin opis, koji je identičan onom koji je koristila građanska inicijativa – nalazila, a i danas se nalazi na Pinterestu, vodećoj stranici za fotografije na društvenim mrežama, od kuda ju je preuzela U ime obitelji.

U priopćenju "U ime obitelji" tvrdi da tekst kojim je ta udruga opisala fotografiju predstavlja prijevod engleskog teksta koji i danas stoji na Pinterestu uz fotografiju, te da ju je "U ime obitelji" koristila u istom kontekstu kao i drugi, a to je ilustriranje jedne od poruka referendumske inicijative: ”Svako dijete treba mamu i tatu”. Pojašnjenje fotografkinje da djevojčica na fotografiji nije siroče, već njezina nećakinja – nije se nalazilo tada, niti se nalazi danas uz fotografiju bilo na Pinterestu bilo na Flickru. Da bi se pronašao komentar fotografkinje o tome da na fotografiji nije siroče, već njezina nećakinja – potrebno je potražiti u komentarima, kaže se.

"U ime obitelji" tvrdi da je Index zatajio osnovne činjenice o fotografiji kako bi plasirajući lažnu vijest kod građana stvorio lažan dojam da je "U ime obitelji" znala da djevojčica na fotografiji nije siroče, a ipak ju je tako prikazala. U priopćenju se dodaje da "zabrinjava činjenica da Petričušić, Čehulić i Čepo kao znanstvenici, a onda i Hrvatska izvještajna novinska agencija četiri godine kasnije, bez provjera ili upita, prenose istu lažnu vijest koja je u referendumskoj kampanji korištena za blaćenje U ime obitelji".

Željka Markić FACEBOOK CENZURA U ime obitelji poručuje Vladi: 'Poduzmite korake kad je Facebook u pitanju!' Željka Markić 'subvencijska prijevara' Udruga Domino podnijela kaznenu prijavu protiv udruge U ime obitelji i Željke Markić U ime obitelji: 'Šimleša lagao o U ime obitelji koristeći se svojom malodobnom kćeri'
RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • IvanKapapulco:

  Nista me neiznenaduje. jer Hina cesto preuzima i objavljuje lazne neprovjerene vijesti.

 • zeze13:

  podrška nas Hrvata udruzi U ime obitelji! bar netko brine za kršćanske zdrave vrijednosti i normalne ljude!!!

 • Avatar arhaika
  arhaika:

  brvo, uio. jedina prava prohrvatska udruga. sorosevi neokomunisti ne mogu prihvatiti kod drukcije stavove i programe.