Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više oblaka

U Hrvatsku stiže 'blatna kiša'. Znate li što je to?

kiša
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
1/2
22.04.2019.
u 08:04

Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje

Na blagdanski Uskrsni ponedjeljak - dan planeta Zemlje - diljem će Hrvatske i okolice biti više oblaka nego tijekom Uskrsa, pri čemu će biti i vjetrovitije, posebice na Jadranu, gdje će zapuhati umjereno, ponegdje i jako jugo, a mjestimice na jugu Hrvatske već može pasti i malo kiše, piše meteorolog Zoran Vakula za HRT.



U utorak će u Hrvatskoj i okolici biti još oblačnije i vjetrovitije nego u ponedjeljak, na Jadranu uz uglavnom jako i olujno jugo, te gotovo posvuda uz barem malo kiše, a osobito na Jadranu i uz njega može biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom.

Ponegdje je moguća i "blatna" kiša, ili "prljava", u kojoj će biti pustinjskog pijeska. Temperatura zraka u većini će se krajeva sniziti pa će poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti vjerojatno biti najhladnije u posljednjem travanjskom desetodnevlju.

Od srijede ponovno toplije, uz više sunčana vremena, ali i dalje uz povremenu mjestimičnu kišu, te manje vjetrovito nego u utorak.

Također DHMZ javlja da će u utorak biti pretežno oblačno mjestimice s kišom te vjetrovito i danju malo svježije. Na Jadranu i predjelima uz njega kiša će biti češća, ponegdje praćena grmljavinom. Puhat će umjeren do jak jugoistočni vjetar, a na obali jako i olujno jugo. Od srijede sunčanije no ne i posve stabilno, pa u poslijepodnevnim satima, uglavnom na kopnu, uz jači razvoj oblaka može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Vjetar će malo oslabjeti, a temperatura zraka u porastu.

Što je blatna kiša?

Kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša, piše DHMZ. Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje.

Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena. Treba napomenuti da kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, npr. peludi.

Video: Zapalio mu se motocikl na benzinskoj

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
15:28 22.04.2019.

Blatna kiša obično dolazi sa istoka

DU
Deleted user
10:06 22.04.2019.

Blatna kiša je kiša koja pada po blatu? Ili je blatna kiša kiša po kojoj pada blato? Ili pak je to kiša koja pada u mjestu Blato? Ili pak je pojam "blatna kiša" mjerilo objektivnosti i profesionalnosti jednih novina? Naslov je "brutalno zanimljiv" i potiče na snažno i široko razmišljanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije