Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐENJE MORH-a

U Hrvatsku stigla 3 izraelska F-16: Poletjet će i iznad Knina u nedjelju

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
02.08.2018.
u 15:36

Nabavku eskadrile Hrvatska će otplaćivati 10 godina, a 8 ili 9 naših pilota, te 40-tak tehničara odlazi na obuku u Izrael za godinu dana. Prve dvije F-16-ce u rukama naših pilota naći će se kroz dvije godine, a svih 12 do kraja 2022.

Uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja", MORH je priredio još jedno iznenađenje, a to je dolazak tri zrakoplova izraelskih F-16 Baraka u Hrvatsku.

Zrakoplovi su na zagrebački pleso stigli praćeni MiG-om 21 HRZ-a, koji ih je dočekao pri ulasku u hrvatski zračni prostor. Izraelski F-16 su iz vojne baze Ramat David, sjeverno od Tel Aviva, gdje je nedavno pukovnik Željko Ninić po prvi put letio na F-16-ici, zrakoplovu koje Hrvatska kupuje od Izraela.

U MORH-u kažu da je do ovog leta došlo u sklopu zajedničkih aktivnosti izraelskog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a izraelski piloti i aparati boravit će u Hrvatskoj nekoliko dana. 

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izraelske F-16-ce su do Hrvatske doletjele u neprekinutom letu, dakle prevalile su oko 3000 km, što za ovaj zrakoplov ne predstavlja problem, jer ima dolet od više od 4000 km. U narednim danima hrvatski i izraelski piloti razmjenjivat će svoja iskustva, a u petak će i zapovjednik izraelske vojne baze Ramat David letjeti na MiG-u 21 HRZ-a, u dvosjedu, zajedno s hrvatskim pilotom.

U nedjelju, na Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, očekuje se da će se izraelski F-16 pridružiti zrakoplovima HRZ-a i u sastavu zračnog mimohoda, zajedno s MiG-ovima 21, te helikopterima Kiowa Warriorsima  sudjelovati u programu i letu iznad kninske tvrđave, te time uveličati najvažniji državni praznik u RH. 

 

Tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva sletjela na Pleso
1/12

Bit će to još jedan signal bljeskovitog rasta političke i vojne suradnje između Hrvatske i Izraela, do koje dolazi posebice nakon što je hrvatska vlada usvojila odluku o kupnji borbene eskadrile od 12 aviona F-16 Barak od Izraela. Riječ je o rabljenim letjelicama kojima će u narednih godinu dana biti produženi resursi za još oko 2000 sati naleta, a što će obaviti Izraelski u suradnji s proizvođačem zrakoplova, američkim Locheed Martinom.

Cijela političko-vojna priča počela je tzv. kanader diplomacijom, kada je Hrvatska u vrijeme strašnih šumskih požara 2016. u Izrael poslala dva kanadera u pomoć. Nakon toga ministar obrane Damir Krstičević nekoliko je puta bio u posjetu Izraelu, a u Hrvatsku je dolazio i izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman. U tom je periodu došlo i do nekoliko sastanaka premijera Andreja Plenkovića s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a susreli su se i predsjednici država, Kolinda Grabar-Kitarović i  Reuven Rivlin, koji su nedavno zajedno obišli i poklonili se žrtvama Jasenovca.

U Zagrebu je ovih dana, u sklopu dolaska predsjednika Rivlina održan i susret predstavnika obrambenih industrija Hrvatske i Izraela, tako da sve upućuje na znatno jačanje i gospodarsko-znanstvene suradnje između dviju država. Očekuje se da će novi zamah odnosi dviju država dobiti na jesen, kada će u Zagrebu, očekuju se na razini premijera Plenkovića i Netanyahua biti potpisani i ugovor o kupnji borbene eskadrile, te još dva ugovora o poljoprivrednoj, te industrijskoj suradnji, koji će označiti uspostavu Strateškog vojnog (i gospodarskog) savezništva između RH i Izraela.

Nabavku eskadrile Hrvatska će otplaćivati 10 godina, a 8 ili 9 naših pilota, te 40-tak tehničara odlazi na obuku u Izrael za godinu dana. Prve dvije F-16-ce u rukama naših pilota naći će se kroz dvije godine, a svih 12 do kraja 2022. 

>> Pogledajte tri borbena aviona F-16 Barak Izraelskog ratnog zrakoplovstva koja su sletjela na Pleso

 

Ključne riječi

Komentara 341

Avatar Matija22
Matija22
15:13 02.08.2018.

Bravo za Izrealce bit će odlično ako budu na proslavi Oluje na dan kada je oslobođena Hrvatska od velikosrbijanskog agresora.

DU
Deleted user
15:10 02.08.2018.

Židovi prodaju ustašama naoružanje.... nekaj tu ne štima.... ili Židovi nisu normalni ili Hrvati nisu ustaše... ali ako Josipović, Stazić, Pupovac, Grbin, Tomić i Frljić kažu da su Hrvatu ustaše tko sam ja da im ne vjerujem? Sama pomisao da ih se optuži da lažu i zabijaju nož u leđa svojoj domovini dokazuje da sam desničar i populist! Ipak su oni "Liberali" i "antifašisti" koji su Hrvatske moralne vertikale. Pupovac, Milošević, Vučić i ostali antifašisiti sa našim antifašistima se zgražaju nad ustaškom zmijom koja je sve jača u Hrvatskoj, a Izraleci toj ustaškoj zmiji prodaju naoružanje... fakat su glupi!!!!

Avatar VečernjiČetničkeNovine
VečernjiČetničkeNovine
15:09 02.08.2018.

Čestitke !!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije