Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti. Potrebno je pružiti odgovarajuću skrb'

Pružanje kvalitetne skrbi djeci oboljeloj od malignih bolesti jedan je od prioriteta hrvatskog društva, smatraju zastupnici okupljeni oko inicijative u borbi protiv raka poručuju svi članovi inicijative 'Zastupnici u borbi protiv raka'
15. veljače 2021. u 14:07 3 komentara 151 prikaza
pricalice
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U povodu međunarodnog i nacionalnog Dana djeteta oboljelog od maligne bolesti predsjednica Renata Sabljar-Dračevac i svi članovi inicijative 'Zastupnici u borbi protiv raka' upućuju najiskreniju podršku svim malim bolesnicima koji se bore s malignom bolešću i njihovim obiteljima da ustraju na tom putu te lakše prevladaju poteškoće svakodnevnog života u nastojanjima ozdravljenja i borbi s bolešću.

Projekt 'Žene za žene' hvalevrijedan projekt Projektom 'Žene za žene' osigurat će se pomoć ženama oboljelima od malignih bolesti

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (engl. International Childhood Cancer Day) obilježava se 15. veljače na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). Temeljem odluke Hrvatskoga sabora  se od 2006. godine  i u Republici Hrvatskoj istoga dana obilježava Nacionalni dan. – Međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece je zlatna vrpca kojom se ukazuje na dragocjenost dječjeg života i podsjeća na male heroje koji se svakodnevno bore protiv zloćudnih bolesti - pojašnjava Sabljar-Dračevac, pozivajući sve građane da se nošenjem zlatne vrpce uključe u obilježavanje ovog spomendana. 

 Djeca su najvažniji i najranjiviji  članovi našeg društva, a pogotovo djeca oboljela od malignih bolesti. U bitci protiv opake bolesti trudimo se ovoj djeci pružiti ljubav i pažnju, a roditeljima potporu. Pružanje odgovarajuće skrbi treba biti jedan od prioriteta svakog društva, osobito danas kada statistike pokazuju trend povećanja oboljelih, kaže Sabljar-Dračevac. – U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti i upravo zato nam je cilj doći do boljih rješenja i unaprijediti preventivne aktivnosti. Onkološke bolesti su teške za svaku obitelj, pogotovo za mlade obitelji kada se otkrije da njihovo dijete ima malignu bolest. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina, kako kod nas – tako i u svijetu, dodaje predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, u svijetu samo svako peto dijete (20 posto djece) ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80 posto ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Sisak: Korisnici Doma za starije i nemoćne u prijepodnevnoj šetnji UTJECAJ PANDEMIJE NA ZDRAVLJE Rezultati novog istraživanja: Čak i mjesec dana odgode liječenja raka povećava rizik od smrti

Pružanje kvalitetne skrbi djeci oboljeloj od malignih bolesti jedan je od prioriteta hrvatskog društva, smatraju zastupnici okupljeni oko inicijative u borbi protiv raka. Da bi se osigurala čvrsto strukturirana i odgovarajuće organizirana skrb za bolesnu djecu, uz podršku njihovim obiteljima, potrebna je podrška cijelog društva, a osobito zdravstvenog sustava. Kako bi se bolest prevenirala, rano otkrila, pravovremeno liječila te na odgovarajući način pružila zdravstvena njega i rehabilitacija, od velike je važnosti dobro razvijena onkološka mreža. Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka, a treba se sastojati od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije do psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju. 

Stoga će „Zastupnici u borbi protiv raka“ 10. saziva Hrvatskoga sabora, uz svu predanost i zalaganje na području borbe protiv raka, otvarati teme i okupljati stručnjake koji se bave i malignim bolestima u djece, ali i predstavnike udruga pacijenata i roditelja. –To je neophodno kako bi se u cjelokupnoj javnosti povećala svijest i osjetljivost na probleme djece oboljele od malignih bolesti i članova njihovih obitelji te im se i na taj način pružila svesrdna pomoć i podrška, zaključuje Sabljar-Dračevac.

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Avatar retita
  retita:

  Ajme tuge!

 • Avatar shadow
  shadow:

  Svi pričaju o boleštinama a nitko o uzroku! Ljudski organizam je skoro pa savršeni samo-održivi stroj/sustav. Njegov pogon za održavanje su proteini,vitamini,minerali i aminokiseline, sve ostalo što dospije u organizam utječe na DNA i na hormone (tijelo to smatra otrovom ... prikaži još! i kreče eliminirati ali večinu nemože) i tu počinje bolest. Mi smo vajda ili sigurno jedina vrsta u svermiru koja prvo pošprica, otruje sa 10-15 vrsta kemikalija svoju hranu prije konzumacije. Jedina vrsta koja svjesno i namjerno uvlači dim otrovni sa 4000 kemikalija koje se pritom stvaraju sagorjevanjem-PUŠENJE. Jedina vrsta koja dezinficijens-KLOR baca u svoju vodu, crijevne bakterije time ubijemo a u crijevima počinje pomoću tih bakterija kroz probavu 80% svih imunih odgovora i ekstrahiranja svih nutrijenata u krvotok potrebnih za održavanje tog sustava zdravim. Dakle otkud boleštine?

 • Vlaskoulicanec2:

  Laž jer nema tumora! Sve je korona!!! Sarkazam na stranu: to je pretužno ali se bojim da će toga biti sve više jer sazrijeva generacija djece čiji su roditelji dobili dobru dozu zračenja nakon eksplozije černobila. Možete me ismijavati, ali ... prikaži još! mi i dalje ne znamo utjecaj mobilnih mreža + Wlan na ljudsko zdravlje. Osim toga dosta će djece (ali i odraslih) oboliti i umrijeti zbog nedostatne dijagnostike i nepravovremenog terapiranja zbog ovog ludila oko corone...