Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Projektom 'Žene za žene' osigurat će se pomoć ženama oboljelima od malignih bolesti

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge ''Nismo same'', rekla je kako kao bivša onkološka pacijentica i sama dobro zna koliko je važna ova vrsta pomoći
12. veljače 2021. u 14:10 2 komentara 1172 prikaza
Projekt 'Žene za žene'
Pogledajte galeriju 1/4

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima je predstavio danas Projekt ''Žene za žene'', na kojem će na poslu njegovateljice biti zaposleno 15 teško zapošljivih žena koje će skrbiti o minimalno 90 žena oboljelih od malignih bolesti. Tijekom liječenja i oporavka one će ih pratiti na kemoterapije u zagrebačke bolnice, obavljati za njih kupnju namirnica te pružati pomoć u kući za vrijeme liječenja.

Sisak: Korisnici Doma za starije i nemoćne u prijepodnevnoj šetnji UTJECAJ PANDEMIJE NA ZDRAVLJE Rezultati novog istraživanja: Čak i mjesec dana odgode liječenja raka povećava rizik od smrti

Projekt „Žene za žene“ financiran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu Poziva Zaželi – program zapošljavanja žena - faza 2. Korisnik financiranja Hrvatski je forum protiv raka dojke Europa Donna, a partneri na projektu su Udruga žena oboljelih i liječenih od raka ''Nismo same'', Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zagreb i Centar za socijalnu skrb Zagreb. Razdoblje provedbe projekta je od 26. listopada 2020. do 26. travnja 2022., a ukupni iznos financiranja je 1,392.450,00 kuna.

"Vrijednost ovoga projekta iznimno je velika jer je ovo jedini projekt u Hrvatskoj koji će osigurati pomoć i podršku ženama oboljelima od malignih bolesti u njihovu domu, za vrijeme liječenja i terapije kroz zaposlenje 15 njegovateljica“, rekao je, među ostalim, gradonačelnik Bandić te istaknuo kako je riječ o projektu koji će imat višestruke koristi za žene, njihove obitelji, a onda i cijelo društvo.

"Partnerstvo Grada Zagreba s udrugama, Hrvatskim forumom protiv raka dojke 'Europa Donna' i Udrugom ''Nismo same', govori o tome koliko je važna i neizbježna suradnja svih dionika sustava na lokalnoj i nacionalnoj razini, na dobrobit naših sugrađana posebno vulnerabilnih skupina“, rekao je gradonačelnik te najavio da će se založiti za to da ova usluga postane standard.

pacijenti Nikad više oboljelih i umrlih Svaki dan se kod 60 ljudi dijagnosticira neka vrsta raka

Uime Gradskog ureda za zdravstvo, koji je inicirao projektnu ideju podrške i pomoći ženama oboljelima od malignih bolesti kroz uspostavu izvaninstitucionalne usluge, nazočnima se obratio pročelnik doc. dr. sc. Vjekoslav Jeleč.

"Od samog početka sve je napravljeno u suradnji te u dogovoru s projektnim partnerima, Hrvatskim forumom protiv raka dojke 'Europa Donna' i Udrugom 'Nismo same', a kroz partnerski odnos i zajedničku provedbu Projekta radimo na jačanju kapaciteta udruga i širenju znanja o procedurama i mehanizmima prijave i provedbe EU projekata koje nam se često čine komplicirane i nerazumljive", istaknuo je pročelnik Jeleč.

Uime korisnika financiranja, Hrvatskog foruma protiv raka dojke ''Europa Donna'', nazočnima se obratila predsjednica Udruge doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

"Sretni smo što možemo biti dio ovog hvalevrijednog projekta. Projekt donosi obostranu korist i potporu, kako ženama koje su u kategoriji teško zapošljivih, tako i ženama koje su oboljele od maligne bolesti i kojima je neophodna pomoć u kući, kao i pratnja pri odlasku na terapiju. Da smo pomogli samo jednoj ženi da ima sigurnu plaću godinu dana, učinili smo veliku stvar, a mi ćemo ih na projektu zaposliti 15. Za sada imamo osiguran projekt na godinu dana, no nadamo se da će se to produži dalje", rekla je V. Ramljak.

HUMANITARNA AKCIJA U kampanji „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupljeno je preko 125.000 kuna

Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge ''Nismo same'', rekla je kako kao bivša onkološka pacijentica i sama dobro zna koliko je važna ova vrsta pomoći. "Puno je žena koje su same i nemaju nikog od živućih članova obitelji. Ono što nas dodatno veseli jest činjenica da će na projektu raditi i gospođa Mirjana Matošević, bivša korisnica naše usluge prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“ koja je tijekom liječenja ostala bez posla“, rekla je zahvalivši Gradu Zagrebu i gradonačelniku na potpori.

"Ponosna sam što sam jedna od vas", rekla je Mirjana Matošević koja je i sama nazočila predstavljanju Projekta.

Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i koordinatorica projektnih aktivnosti uime Grada, u uvodnom je izlaganju istaknula kako Projekt "Žene za žene“ izravno pridonosi socijalnoj uključenosti, poboljšanju stručne osposobljenosti, stjecanju radnog iskustva i održivoj zapošljivosti pripadnica ciljne skupine, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti kroz promociju integracije na tržište rada i socijalne integracije ranjivih skupina, kao i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

žuta vrpca Razbijmo predrasude Edukacijom do boljeg položaja djece oboljele od raka

"Projekt je posebno inovativan na način da u vidu krajnjih korisnica uključuje jednu posebno ranjivu skupinu žena oboljelih od malignih bolesti, jer prema podacima iz ispitivanja koje je provodila Udruga 'Nismo same' na uzorku od 150 sudionica koje se liječe od malignih bolesti u zagrebačkim bolnicama. 64,97 posto ispitanica je izjavilo da im je tijekom liječenja bila potrebna pomoć u kućanskim poslovima“, istaknula je Šentija Knežević.

Predstavljanju projekta uime partnera, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Zagreb, nazočila je i predstojnica Ureda Marija Halić. Na početku projekta svih 15 zaposlenih žena proći će dodatnu edukaciju za njegovateljicu, što će im podići šansu za novo zapošljavanje. Također, žene koje su bile u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, steći će i specifična znanja za pomoć ženama oboljelima od malignih bolesti.

Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna i Udruga ''Nismo same'' pozivaju sve onkološke bolesnice kojima je potrebna ova vrsta podrške da im se jave na e-mail adresu info@zenezazene.hr. Više informacija o projektu nalazi se na web stranici www.zenezazene.hr.

Gužve zbog radova na Jadranskom mostu
iz grada pozivaju građane na strpljenje
VIDEO Prometni kolaps zbog radova na Jadranskom mostu: Stvorile se goleme gužve, stoji se u koloni
Kaufland
NEVIĐENO SVJEŽE? DA!
Kako svježe namirnice dolaze na vaš stol
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Lionking:

    Šta je ovo, pandemija inicijativa - sve samo za žene????? Ja ne čuh nijednu inicijativu da je samo za muškarce, ako je netko čuo neka me ispravi, možda griješim

  • Diesel:

    Potpora i respekt prema svim zenama osim profesionalnim feministicama.