Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj skupo i umrijeti, evo što će izazvati nova poskupljenja

Izbacivanje komunalnih poduzeća s tržišta pogrebnih usluga moglo bi rezultirati poskupljenjem i padom kvalitete.
30. ožujka 2018. u 11:59 8 komentara 1236 prikaza
Groblje
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija

Izbacivanje komunalnih poduzeća s tržišta pogrebnih usluga moglo bi rezultirati poskupljenjem te padom kvalitete djelatnosti, kao i održavanja groblja.

Promjene zakona Komunalci više neće smjeti prodavati lijesove i pogrebnu opremu

Već godinu dana u Hrvatskoj traje liberalizacija tržišta pogrebnih usluga, ali odnedavno zakonodavac žustro priprema i dodatne, znatno rigoroznije mjere u toj branši. Nacrt izmjena Zakona o komunalnoj djelatnosti (ZOKD) smjera na izbacivanje pogrebnih poduzeća u vlasništvu lokalnih uprava s tržišta, a u korist privatnih poduzetnika. Točnije, komunalna poduzeća mogla bi samo obavljati ukop te bi imala obavezu održavanja infrastrukture groblja. Privatnicima bi dopalo ekskluzivno pravo na trženje isplativijim uslugama prijevoza pokojnika, opremanja pogreba, klesarskih i cvjećarskih poslova i drugoga, piše Deutsche Welle.

Groblje
1 / 17
Otvoreni korišteni lijes na zablaćkom groblju prazan stoji više od mjesec dana. Dočekao je i ispratio blagdan Svih svetih, pišu 24sata. 

Proklamirani smisao liberalizacije jest pojeftinjenje tih usluga za građane, kao i podizanje razine njihove kvalitete. Tko god je ikad pokapao nekoga svoga, a to su praktično svi, dobro zna kako je riječ o itekako skupoj potrebi. Narod se zato već odavno šali – crni humor, dakako – da „s takvim cijenama više ne smiješ ni umrijeti“. No dok određena razina otvaranja tržišta može pridonijeti pojeftinjenju pogreba  i popratnih usluga, ovom prilikom upućuje se na obrnuti problem. Izbacivanje javnih poduzeća iz tržišnog ogleda, s njihovom funkcijom stabilizatora prilika, moglo bi čak lako prouzročiti poskupljenje uz pad kvalitete ukupne usluge.

Gradska skupština Pao dogovor o pogrebnicima nakon okršaja ljevice i Bandića Hoćemo li slijediti mariborski trend? O digitaliji na Mirogoju trebali bi odlučiti stručnjaci groblje Osječki grobari U džepu pokojnika našli 18.000 kuna i odmah zvali policiju
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar slaven0
  slaven0:

  Sto o tome veli Zeljka, Bruna i Zlatko?

 • Avatar joebonamassa
  joebonamassa:

  u hrvatskoj kad covjek umre ne provjeravaju od cega je umro, nego od cega je zivio

 • aabbcc:

  Grade balkanske piramide a to kosta.