Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rigorozne mjere

U Hrvatskoj skupo i umrijeti, evo što će izazvati nova poskupljenja

Groblje
Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija
30.03.2018.
u 11:59

Izbacivanje komunalnih poduzeća s tržišta pogrebnih usluga moglo bi rezultirati poskupljenjem i padom kvalitete.

Izbacivanje komunalnih poduzeća s tržišta pogrebnih usluga moglo bi rezultirati poskupljenjem te padom kvalitete djelatnosti, kao i održavanja groblja.

Već godinu dana u Hrvatskoj traje liberalizacija tržišta pogrebnih usluga, ali odnedavno zakonodavac žustro priprema i dodatne, znatno rigoroznije mjere u toj branši. Nacrt izmjena Zakona o komunalnoj djelatnosti (ZOKD) smjera na izbacivanje pogrebnih poduzeća u vlasništvu lokalnih uprava s tržišta, a u korist privatnih poduzetnika. Točnije, komunalna poduzeća mogla bi samo obavljati ukop te bi imala obavezu održavanja infrastrukture groblja. Privatnicima bi dopalo ekskluzivno pravo na trženje isplativijim uslugama prijevoza pokojnika, opremanja pogreba, klesarskih i cvjećarskih poslova i drugoga, piše Deutsche Welle.

Groblje
1/17

Proklamirani smisao liberalizacije jest pojeftinjenje tih usluga za građane, kao i podizanje razine njihove kvalitete. Tko god je ikad pokapao nekoga svoga, a to su praktično svi, dobro zna kako je riječ o itekako skupoj potrebi. Narod se zato već odavno šali – crni humor, dakako – da „s takvim cijenama više ne smiješ ni umrijeti“. No dok određena razina otvaranja tržišta može pridonijeti pojeftinjenju pogreba  i popratnih usluga, ovom prilikom upućuje se na obrnuti problem. Izbacivanje javnih poduzeća iz tržišnog ogleda, s njihovom funkcijom stabilizatora prilika, moglo bi čak lako prouzročiti poskupljenje uz pad kvalitete ukupne usluge.

Komentara 8

Avatar slaven0
slaven0
12:52 30.03.2018.

Sto o tome veli Zeljka, Bruna i Zlatko?

DU
Deleted user
12:49 30.03.2018.

u hrvatskoj kad covjek umre ne provjeravaju od cega je umro, nego od cega je zivio

AA
aabbcc
12:42 30.03.2018.

Grade balkanske piramide a to kosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije