Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Zagrebu velika lokalna transmisija. I dalje ozbiljna situacija u Domu u Iloku, 109 je oboljelih

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/6
07.12.2020.
u 13:06

Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke kako bi poboljšale zbrinjavanje pacijenata razmjenom iskustava, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1886 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22124. Među njima je 2629 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 277 pacijenata. Preminule je 59 osoba.

13:06 - U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji umrle su tri osobe pozitivne na koronavirus, a potvrđen je jedan novi slučaj zaraze od dva obrađena uzorka, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u nedjelju nije bilo testiranja, a u mikrobiološkom laboratoriju obrađena su dva uzorka od kojih je jedan pozitivan na covid-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 135 osoba, a trenutačno su u Međimurskoj županiji pozitivne 1553 osobe. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 25.721 uzorak. Od 25. veljače 2020., kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, od covida-19 ukupno je oboljelo 7190 ljudi, a oporavile su se 5532 osobe, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice u Čakovcu, na bolničkom je liječenju 140 oboljelih od covida-19, od kojih je 12 unutar 24 sata, a otpušteno je šestero pacijenata.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu hospitalizirano je 117 oboljelih, a u tercijarnome respiratornom centru 23. Na respiratoru je 10 covid pozitivnih pacijenata.

U protekla 24 sata umrle su tri osobe od posljedica zaraze koronavirusom, muške osobe u dobi od 64, 60 i 75 godina, od kojih dvojica u terminalnoj fazi teških kroničnih bolesti.

U zdravstvenom sustavu na taj virus pozitivno je 11 liječnika, 27 medicinskih sestara i jedan bolničar. U samoizolaciji su četiri liječnika i 15 medicinskih sestara.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je kako je tijekom dana stiglo još 1250 brzih antigenskih testova kojima će se testirati svi korisnici domova za starije i nemoćne osobe u Međimurju.

Tako će se dobiti jasnija slika o potencijalnim žarištima te bi se pravodobnim otkrivanjem pozitivnih osoba pružila pravodobna zdravstvena skrb, poručili su iz Stožera.

12:54 - Situacija u Domu za starije i nemoćne osobe u Iloku se polako stabilizira, kada je riječ o oboljelima od koronavirusa, ali je i dalje situacija daleko od povoljne.

- Pratimo situaciju iz sata u sat i poslije svega što smo prošli proteklih dana ništa više ne možemo sa sigurnošću reći. Imamo trenutno 82 korisnika i 27 djelatnika zaraženih virusom Covid-19. U bolnici je 6 korisnika hospitalizirano - rekla je ravnateljica Doma Darija Nikolić.

Inače, iločki dom ukupno ima 172 korisnika i 59 zaposlenika tako da je gotovo polovica njih zaražena. Dom je odolijevao epidemiji sve do kraja prošlog mjeseca kada su se pojavili prvi slučajevi poslije čega se virus odjednom raširio širom doma. Posebno je zahtjevan bio prošli tjedan kada je zaraza potvrđena kod najvećeg dijela korisnika i djelatnika.

- Korisnici u stambenom dijelu su izolirani i tamo im se dostavljaju obroci. Vodimo računa o svemu i pratimo što se događa. Nadamo se kako je ono najgore iza nas - rekla je Nikolić ponavljajući kako ne mogu još uvijek reći kako se virus „probio“ u dom.

A, da nevolja nikada ne ide sama potvrdio je i slučaj od nedjelje kada je jak vjetar, koji već nekoliko dana puše na istoku Hrvatske, odnio tri krova s kućica u Domu u kojima su smješteni korisnici. Kako one imaju i prvi slučaj i izolaciju iste su i dalje u upotrebi. Majstori danas već popravljaju oštećene kućice. Vjetar je odnio i krov s jednog skladišta u Domu.  

12:46 - U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom utvrđena kod još 343 osobe te je trenutno aktivno 4310 slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Od početka pandemije do danas u županiji je evidentirano 10893 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 6544 osobe, a 39 osoba je umrlo. Među novooboljelima najviše ih je s područja Samobora i Velike Gorice, po 64  te Zaprešić, gdje ih je 56. 

Samoizolacija je propisana učenicima 9 razreda osnovnih škola, a u domu za starije s područja Zaprešića pozitivno je pet korisnika. Epidemiološka obrada je u tijeku. Od 30. studenoga do 24. prosinca 2020. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava se održava online.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručili su.

12:44 - U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 235 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najnoviji su podaci zagrebačkog Stožera civilne zaštite objavljeni u ponedjeljak. "Zabilježili smo ukupno u gradu Zagrebu 235 pozitivnih osoba", kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji za novinare Stožera civiline zaštite Grada Zagreba.

Obavljeno je 676 testiranja, a mjeru samoizolacije dobilo je 1417 osoba. Od novih slučajeva i dalje vodeći uzrok su kontakti s prethodno oboljelim osobama, napomenula je Šikić. Također, značajan je udjel negativnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija velika. "Isto tako zabilježili smo izloženost na radnom mjestu, odnosno, import iz Bosne i Hercegovine, te zaraze na obiteljskim okupljanjima", kazala je Šikić.

12:43 - Na području Zadarske županije su 103 novooboljele osobe od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar(58), Benkovac(3), Biograd na Moru(6), Nin(2), Obrovac(1) i Pag(2) te općina Bibinje(1), Gračac(1), Jasenice(2), Kali(6), Kukljica(1), Novigrad(1), Pakoštane(2), Poličnik(3), Posedarje(1), Privlaka(1),Ražanac(2), Stankovci(2), Sukošan(1), Sv.Filip i Jakov(4), Vrsi(1) i Zemunik Donji(2).
 
Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 309 uzoraka,  pod aktivnim nadzorom je 2339 stanovnika, a od koronavirusne bolesti oporavilo se 346 osoba. Testiranjem u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar utvrđeno je da je još dvoje korisnika i jedan djelatnik pozitivno na koronavirus. U ovome trenutku na području Zadarske županije imamo 1600 aktivnih slučajeva zaraze.
 
Od posljedica infekcije koronavirusom preminulo je 5 osoba, dvije u Općoj bolnici Zadar, 73-godišnji muškarac i 82-godišnja žena te tri u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar, muškarci u dobi od 78 i 83 godine te 90-godišnja žena.
 
U Općoj  bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 59 pacijenata od kojih je 9 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru smještena su 23 pacijenta.

12:36 - Ličko-senjska županija ima u posljednja 24 sata 25 novooboljelih od covida-19, a izliječene su 63 osobe,  izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite. Aktivnih slučajeva je 519, a pod mjerom samoizolacije je 1354 ljudi. 
Od novooboljelih 13 je iz Senja, deset iz Gospića, te po jedna iz Otočca i Korenice. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U posljednja 24 sata testirano je 38 ljudi. Ukupan broj do sada zaraženih u Ličko-senjskoj županiji je 1849, uz 1277 izliječenih i 53 umrle osobe.

12:10 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 75 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 5.149. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (20), grad Nova Gradiška i općina Nova Kapela (po 8), općina Cernik (5), općine Oriovac i Rešetari (po 4), općine Brodski Stupnik, Gornja Vrba, Sibinj i Velika Kopanica (po 3), općine Davor, Okučani i Sikirevci (po 2) te općine Bebrina, Bukovlje, Donji Andrijevci, Gundinci, Klakar, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo i Vrpolje (po 1).

U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminula je jedna osoba (M - 1964. godište), a tri su osobe preminule u novogradiškoj Općoj bolnici (M – 1934., 1940. i 1965. godište). Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 65. Hospitalizirano je ukupno 76 osoba (4 osobe manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 52 osobe, a u novogradiškoj bolnici 24 osobe. Trinaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.528 osoba (234 osobe manje nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 110 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima. Kod 8 gospodarskih subjekata evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u trgovinama raznim (7) i u frizerskim salonima (1) te su izrečena upozorenja radi pridržavanja istih.

12:10 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od toga osam slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o po četiri osobe iz Dubrovnika i Župe dubrovačke, tri iz Metkovića (sve tri osobe su korisnici Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković), tri iz Korčule te po jednoj osobi iz Konavala i Ploča.

12:07 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 425 obrađenih testova danas je 159 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 95, Imotskog 1, Kaštela 15, Makarske 1, Omiša 9, Sinja 6, Solina 8, Trilja 2, Trogira 1, Baške Vode 1, Brele 1, Dugog Rata 5, Dugopolja 1, Klisa 1, Lećevice 1, Podbablja 1, Podgore 1, Podstrane 3, Postira 1, Runovića 3, Tučepi 1, Ciste Provo 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 93 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2684 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 195 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 11 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su četiri osobe; tri muške osobe starosti 79, 85 i 84 godine i jedna ženska osoba 85 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

11:50 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji potvrđeno je 13  novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2 . S područja grada Ogulina 9,  Josipdola  3, Plaški 1. U nedjelju nije bilo Drive In testiranja. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo  4000  osoba. U samoizolaciji se nalazi 918 osoba, nije bilo kršenja mjera.

Stanje u bolnicama:

OB Karlovac: Hospitalizirano je 58 COVID pozitivnih pacijenata, 1 osoba je otpuštena sa bolničkog liječenja, nije bilo preminulih osoba. U OB Karlovac je ukupno 14 osoba na respiratoru, od toga 8 COVID pozitivnih osoba. Prosječna dob hospitaliziranih pacijenata je 69 godina, dok je prosječna dob preminulih pacijenata 79, prosječna dob COVID pozitivnih pacijenata na respiratoru je 71 godina. Od početka pandemije u bolnici je preminula ukupno 71 osoba. U samoizolaciji se nalazi 10 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 9 ostalih zdravstvenih djelatnika te 18 nezdravstvenih djelatnika. Od početka pandemije iz bolnice Karlovac je otpušteno 196 osoba.

OB Ogulin: na COVID odjelu je hospitalizirano 40 osoba, 1 osoba je otpuštena sa bolničkog liječenja, nije bilo umrlih osoba. Od početka djelovanja COVID odjela ukupno je otpušteno sa bolničkog liječenja 84 pacijenata, a 23 osobe su umrle od početka rada odjela. Prosječna dob hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata je 70 godina, a preminulih 80 godina. U samoizolaciji se nalazi 4 liječnika, 23 medicinskih sestara/tehničara, 6 ostalih zdravstvenih djelatnika te 7 nezdravstvenih djelatnika.

Specijalna bolnica Duga Resa: hospitalizirano je 29 COVID pozitivnih pacijenata, 1 osoba je preminula. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 23 medicinskih sestara/tehničara, 6 ostalih zdravstvenih djelatnika te 7 nezdravstvenih djelatnika.

11:30 - U laboratorijima za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 323 uzorka od kojih je 147 bilo pozitivno

Najviše novopozitivnih osoba jučer je bilo na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (41), slijede područja gradova/općina Našice (21), Belišće (11), Valpovo (9), Đakovo (8), Čepin (7), Donji Miholjac (6), Bizovac, Donja Motičina, Petlovac i Podgorač (po 3), Beli Manastir, Bilje, Čeminac, Darda, Draž, Đurđenovac, Erdut, Gorjani, Koška, Marijanci, Petrijevci i Punitovci (po 2), Feričanci, Kneževi Vinogradi, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Šodolovci, Trnava i Viškovci (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 247 osoba oboljelih od COVID-19, i to 191 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 43 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 56 pacijenta s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminulo je pet osoba s područja Osječko-baranjske županije oboljelih od COVID-a. Najstarija preminula osoba rođena je 1935. godine, a najmlađa 1951. godine. U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.392 osoba.

Policija je provela 29 provjera osoba u samoizolaciji. Prilikom provjere jedne dojave građana utvrdili su kršenje te mjere (u Dalju), dok su u 28 samoinicijativnih provjera sve osobe zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 236 nadzora objekata (219 samostalno i 18 s nadležnim inspektorima), no nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda obavili su 247 nadzora provođenja epidemioloških mjera. Nadzor je proveden u prodavaonicama i trgovinama (177), trgovačkim centrima (35), tržnicama (7), pekarnicama i hotelima (po 6), ugostiteljskim objektima (5), frizerskim salonima (3), kladionicama i poštama (po 2) te po jednoj cvjećarnici, ljekarni, optičarskoj djelatnosti i javnom okupljanju. Utvrdili su 17 nepravilnosti za koje su izrekli upozorenja i naložili mjere za njihovo otklanjanje.

11:00 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 58 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; 29 ih je s područja Šibenika, 10 s područja Knina, sedam s područja Drniša, pet s područja Vodica, tri osobe su s područja Murtera te po jedna osoba s područja Skradina i Biskupije. Oboljela je i korisnica Centra za inkluziju Šibenik, kao i štićenik Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek u Pirovcu. Trenutno je 558 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 41 osoba, od kojih su tri osobe na respiratoru, a u kninskoj bolnici trenutno se liječe 22 osobe. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 2300 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 17 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

10:53 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je potvrđeno 13 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 879 slučajeva, ozdravilo je 87  osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 97 osoba, od čega je 12 osoba na respiratoru.  Bolnica u Koprivnici, prema riječima ravnatelja dr. Mate Devčića, ima 15 raspoloživih respiratora na jedinici intenzivnog liječenja. U Općoj bolnici Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1942. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 3538  slučajeva, a ukupno je testirano 12463 osoba.

Zabilježeno je i 99 pozitivnih učenika, u samoizolaciji ih je 759, a pozitivno je i 38 nastavnika, dok je njih 30 u samoizolaciji.

Od nenastavnog osoblja, 15 ih je pozitivno, a 23 u samoizolaciji. Model online nastave se provodi u 69 razreda, pri čemu dvije osnovne škole – Gola Braća Radić – online nastavu provode u cijelosti.

9:26 - Tijekom protekla 24 sata potvrđene su 82 novozaražene osobe s područja Istarske županije. Za 68 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (2), Sisak (1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 9 osoba. Izliječeno je 73 osoba. Trenutno je 703 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1004 osoba.

Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1925. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

9:17 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 74 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, deset novozaraženih osoba s područja je grada Čazme, pet novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, po četiri novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Nova Rača, tri novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Garešnice i općine Veliko Trojstvo, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Sirač, Dežanovac, Hercegovac i Veliki Grđevac. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 47  pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 4 na respiratoru. Također, 25 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne.

9:16 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (19 osoba iz Vukovara, 18 iz Županje, 16 iz Vinkovaca, 9 iz Nuštra, 6 iz Cerne, po 5 osoba iz Iloka i Negoslavaca, po 4 iz Borova, Gradišta i Privlake, po 3 osobe iz Ivankova i Jarmine, po 2 iz Babine Grede, Drenovaca, Gunje, Lipovca, Starih Jankovaca i Vere, te po 1 osoba iz Banovaca, Bapske, Bršadina, Cerića, Čakovaca, Gaboša, Ilače, Komletinaca, Markušice, Mikluševaca, Nijemaca, Otoka, Petrovaca, Prkovaca, Rokovaca, Štitara i Šarengrada). Preminule su dvije osobe.     

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 5746, od kojih je 4797 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 85 osoba. Trenutno je u županiji 80 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 113 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 26980. U samoizolaciji na području županije je 1659 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 48 radnika iz sustava zdravstva (11 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 32 radnika (3 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 4 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika).

8:53 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 463 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 396 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 67 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1237 osoba, a ukupno je testirano 18495 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:39 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je devet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o pet osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Kutine, te jednoj osobi s područja grada Popovače.

7:43 - Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić gostuju u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" i govore o situaciji u školama i kako se nose s koronavirusom. Ivica Lovrić je rekao kako se očekuju rezultati testiranja učenika osnovnih i srednjih škola danas oko 12 sati.

- Djeca nisu primarno simptomatski zaražena, koliko sam imao priliku vidjeti prošli tjedan u nekim segmentima. Testirano je između 2 i 2 i pol tisuće učenika. Ako zaraženost djece, asimptomatska zaraženost učenika bude veća od prosječne zaraženosti ili zaraženosti odraslih koji su testirani u školama, onda ćemo razmišljati o uvođenju C modela. Ukoliko bude manje, preostaje nam nastaviti ovim modelom nastave - rekao je Lovrić.

7:20 - Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj imat će tjedne sastanke kako bi poboljšale zbrinjavanje pacijenata razmjenom iskustava, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić nakon posjeta Općoj bolnici Varaždin u nedjelju. U varaždinskoj je bolnici održan sastanak ravnatelja Nenada Kudelića s Alemkom Markotić te ravnateljem Kliničke bolnice Dubrava Ivicom Lukšićem.

Kudelić je naglasio je da sve ustanove u kojima se pojavljuje velik broj hospitaliziranih prolaze kroz iste organizacijske izazove.

"Mi, nasreću, već drugi dan zaredom imamo pad broj hospitaliziranih tako da se danas na liječenju nalazi 257 osoba. 21 je u jedinici intenzivnog liječenja, od toga je 19 na respiratoru u Varaždinu, a jedna je na respiratoru u Klenovniku“, rekao je Kudelić koji i kroz sljedeća dva tjedna i dalje očekuje veliko opterećenje bolničkog sustava.

Markotić je najavila novi oblik suradnje koji će biti model za cijelu Hrvatsku. Počinje se s tjednim sastancima između KB Dubrava, koja je sad najveća covid bolnica u Hrvatskoj, i Klinike za infektivne bolesti te kreće projekt telemedicine koji je dogovoren s hitnom službom. Centralna jedinica će biti instalirana u Klinici za infektivne bolesti.

"I maksimalno, koliko se to bude moglo, po svim intenzivnim odjelima po cijeloj Hrvatskoj gdje se liječe najteži covid bolesnici, tako da bi u svakom trenutku razmjena iskustava, komunikacija, mogla što bolje funkcionirati i brže se donositi odluke i nove smjernice za liječenje pacijenata“, rekla je Markotić.

Ključne riječi

Komentara 49

MO
morskival
09:15 07.12.2020.

Sulude mjere! Jučer na ulicama Praga stotinu tisuća ljudi protestirali nez maski uzvikujući: sloboda, nismo ovce.

Avatar @promatrač
@promatrač
09:43 07.12.2020.

Objavio Sveučilište Oxford PCR test kao pokazatelj zaraznosti potpuno je beskoristan Studija 12.12.2020 "Kulture virusa za procjenu potencijala zaraze COVID-19 - sustavni pregled [...] zaključak Za prijenos su potrebni kompletni živi virusi, a ne fragmenti identificirani PCR-om. Rutinska prospektivna ispitivanjanja referentnih uzoraka i uzoraka kulture te njihov odnos prema simptomima, znakovima i kofaktorima pacijenta trebaju se koristiti za određivanje pouzdanosti PCR-a u procjeni mogućnosti zaraze. Ljudi s visokim pragom ciklusa vrlo vjerojatno nemaju zarazni potencijal. "

MK
mksdk
07:35 07.12.2020.

Aktivnih slučajeva je višestruko više nego to pokazuju službene statistike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije