Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Očekujemo pad novozaraženih kroz tjedan dana

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 71 novooboljelih od koronavirusa
Foto: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL
1/2
24.08.2020.
u 18:29

Do danas je ukupno zabilježeno 8.311 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 173 preminulo, a 5.926 se oporavilo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 136 novih slučajeva zaraze. Najveći broj novozaraženih danas je prijavila Splitsko-dalmatinska županija, njih 77. 

18:22 -  Ministar zdravstva Vili Beroš gostujući na N1 kazao je kako očekuje pad broja novozaraženih kroz tjedan do dva ako ne bude nekih novih epidemioloških žarišta jer žele dovesti situaciju pod kontrolu do jeseni

Upitan o mogućim novim mjerama kaže kako su ranije najavljivali da će mjere biti selektivne i regionalne i usmjerene prema žarištima koji se javljaju, zbog čega su i organizirali sastanak s lokalnim stožerima danas jer Nacionalni može dati okvir, a najbolje je da lokalni stožeri definiraju problematiku. 

Na pitanje je li tako trebalo biti i do sada odgovara da je u prvom dijelu bitke bilo nepoznanica, a sada su nam elementi poznatiji nego ranije i zato idu s ovim selektivnim mjerama jer bi novo zatvaranje.

Komentirao je i čekanje od 72 sata za testiranje u Zagrebu, te naveo kako ga nitko iz lokalnog stožera nije o tome izvijestio te da su na njegovu inicijativu danas sastali čelnici institucija i dogovorili se oko testiranja.

Tvrdnje Jelka Kacina da je Hrvatska opasnost za cijelu Europu smatra pretjeranim jer Hrvatska kontrolira situaciju, te je dodao da mjere koje su uvedene prije sedam do deset dana tek trebaju pokazati svoje rezultate. 

15:44 - Od 31 jučer uzetog uzorka u ZZJZ-u Međimurske županije, jedan je pozitivan, objavio je Stožer civilne zaštite. Danas je do 11 testirano još 68 osoba i ti su uzorci u obradi. 

Dosad je u toj županiji ukupno provedeno 3054 testiranja. Trenutno je aktivan 31 slučaj, a 246 osoba je u samoizolaciji.

14:34 - U protekla 24 sata evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, iz Gornje Stubice. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u županiji je 21. U samoizolaciji se nalazi 136 osoba.

Nakon što je odgojiteljica iz dječjeg vrtića Naša radost Pregrada zaražena koronavirusom, vrtić i epidemiološka služba poduzeli su sve potrebne mjere. Cijeli vrtić  jučer je temeljito dezinficiran, dok je epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u samoizolaciju uputila 27 djece jasličkih skupina koji su bili u kontaktu sa zaraženom odgojiteljicom. U samoizolaciji se nalazi šest odgajatelja dječjeg vrtića, dok su ostali djelatnici danas nastavili s radom.

14:15 - U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 136 novih slučajeva zaraze

13:16 - Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije obrađeno je još 145 testova i još su 22 osobe pozitivne na COVID 19 i to iz Splita 11, Kaštela sedam te po jedna iz Sinja, Solina, Šestanovca i Trogira.

13:08 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške osobe iz Dubrovnika i jednoj ženskoj osobi iz Zagreba koja trenutno boravi u Dubrovniku, a za koje se utvrđuje epidemiološka veza, te jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika koja je kontakt prethodno otkrivenog slučaja. Također zaražene su i dvije muške osobe iz Župe dubrovačke koje su kontakti ranijih slučajeva.

Izliječena je jedna osoba iz Zagreba koja je trenutno u Dubrovniku.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8428 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 332 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 60 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

12:19 - Na području Zagrebačke županije tri su novozaražene osobe koronavirusom, trenutno je aktivno 117 slučaja, do sada je ukupno izliječeno 245 osoba, a 11 ih je preminulo, podaci su koje je objavio županijski Zavoda za javno zdravstvo.

12:18 - U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U prvom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, i koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao. U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženi koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada je još u tijeku.

- Jasno je da različiti ljudi imaju različito gledanje na to koliku opasnost koronavirus zaista predstavlja za zajednicu no, bez obzira na različita stajališta, nitko ne može osporiti činjenicu da ovaj virus ima izravan utjecaj na naš zdravstveni sustav i da svaki novi slučaj predstavlja opterećenje i uskraćuje resurse na svim razinama. Već sada u preventivnoj mjeri samoizolacije imamo 25 zdravstvenih djelatnika, među kojima četiri anesteziologa, dva neurokirurga, dva kirurga, dva tima primarne zdravstvene zaštite i tim hitne medicinske pomoći. Ovo bi trebao bi dovoljan argument da svi građani shvate da je borba protiv širenja virusa zajednička, te da nitko ne bi olako trebao shvaćati mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Narušena zdravstvena mreža u vrijeme epidemije je najlošija stvar koja nam se može dogoditi, a tiče se svakog od nas – kažu u Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. Ova posljednja dva slučaja povećavaju broj aktivnih slučajeva na području Varaždinske županije na 49. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj 71 novooboljelih od koronavirusa
1/22

12:08 - Po podacima Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, u posljednja 24 sata nije pristigao niti jedan nalaz pozitivan na COVID-19. Do sada je u Karlovačkoj županiji ukupno oboljelo 160 osoba. U samozolaciji se nalaze 202 osobe.

12:04 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o osobi koja boravi na području Vodica, s prebivalištem u Zagrebu. Kontakt je ranije oboljele osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 521 osoba: 517 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U posljednja  24 sata uzorkovano je 90 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se pet osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 155 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

11:19 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 437 obrađenih testova danas je 55 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 27, Klisa 1, Podstrane 2, Sinja 1, Kaštela 5, Makarske 11, Omiša 1, Vrgorca 1, Solina 1, Runovića 1, Lovreća 3 i Hrvaca 1 osoba.

Od 55 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1263 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 25 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se dvije osobe nalaze na respiratoru.
četiri osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 80 godina. Osoba je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na COVID infekciju.

11:10 - Na području Grada Zagreba u protekla je 24 sata zabilježeno 38 novih slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Stožer Civilne zaštite Grada Zagreba.

Šest novooboljelih je negativne epidemiološke anamneze, 14 su kontakti s prijašnjim pozitivnima, sedam ih je možda bilo izloženo zarazi prilikom izlazaka na godišnjem odmoru, devet ih je uvoz iz BiH, a za dvije osobe je epidemiološka analaiza u tijeku.

Broj novooboljelih je rezultat obrađeni 636 uzoraka, rekao je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera Civilne zaštite ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Zvonim Šostar. 

Cijela smjena u "Andriji Štamparu"  u izolaciji

Šostar je izvijestio da su tri osobe na mikrobiologiji u Zavodu pozitivne na koronavirus, pa je cijela jedna smjena stavljena u izolaciju.

"Mi sada možemo odrađivati dnevno 300 do 350 uzoraka, no dobio sam odobrenje gradonačelnika da možemo zapošljavati koliko god treba mladih ljudi", rekao je, dodavši da se s postupkom zapošljavanja već krenulo, upućen je zahtjev na burzu za laborantske tehničare, s obzirom da molekularnih biologa niti nema na tržištu rada.

10:29 - Šestero djece vrtića u Kaštelima pozitivno je na COVID 19, službeno je potvrđeno Hini u ponedjeljak županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Kako se doznaje iz pouzdanih izvora, šestero djece vrtićke dobi nisu imali nikakve simptome bolesti, ali kako je koronavirusom bila zaražena djelatnica vrtića svi su poslani na testiranje kojim je utvrđeno da su zaraženi. Sva su djeca u samoizolaciji, vrtić je dezinficiran, te su provedene sve epidemiološke mjere. Osim kaštelanske djece virus COVID 19 je ponovno ušao i na Hitnu medicinsku pomoć gdje je zaražen liječnik, tehničar i vozač iz tima.

10:10 - Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba u najvećoj mjeri riječ je o obiteljskim kontaktima te mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Dvoje novooboljelih je iz grada Zadra, a po jedan iz općina Galovac, Kali, Sali i Stankovci. U samoizolaciji je 334 osoba, nadzor je istekao za njih 5704, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 260 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 15 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je četvero na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

10:00 - Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 6 je novooboljelih osoba.

Dvije su novooboljele osobe s područja grada Novalje, po jedna osoba s područja gradova Gospića, Otočca i Senja te s područja općine Udbina koja je u samoizolaciji na području Šibensko-kninske županije.

Pozitivne su i dvije osoba iz Splitsko-dalmatinske županije koje su pod mjerom samoizolacije u privatnom smještaju na području grada Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata zaraženih osoba.

9:39 - Kao i dan ranije, u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo je 11 od ukupno 258 uzoraka testiranih u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek (tijekom vikenda u tom laboratoriju obrađeno je rekordnih 493 uzorka). Pet pozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, dvije na području Općine Ernestinovo, a po jedna na području gradova Đakovo, Našice i Valpovo te Općine Čepin. 

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 32 kontakta novopozitivnih osoba, pa je sada u samoizolaciji ukupno 296 osoba. 
U Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata od kojih su tri na respiratoru.  Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u tri samoinicijativne provjere sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 24 nadzora, i to 7 prodavaonica, 5 svadbenih svečanosti, 1 noćni klub, 4 ugostiteljska objekta te ostalim objektima. U četiri slučaja izrekli su usmena upozorenja zbog kršenja propisanih mjera o ograničenom radu ugostiteljskih objekata, korištenju zaštitnih maski, ukupnom broju osoba u objektu te držanju fizičkog razmaka.

9:20 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 4 nove  pozitivne osobe na  COVID-19 (1 osoba iz Lovasa, 1 osoba iz Bošnjaka, 1 osoba iz Gunje i 1 osoba iz Županje), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 589, od kojih su 463 osobe izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 24 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7654. U samoizolaciji na području županije je 176 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 51 radnik (8 liječnika, 29 medicinskih sestara/tehničara, 13 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

8:53 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je ukupno 144 uzoraka briseva (100 za administrativne potrebe) na COVID-19. Svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 2 osobe.

Trenutno je 63 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 227 osoba.  

8:32 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Jedna osoba je s područja grada Novske, dok je druga s područja grada Kutine. Kod obje osobe poznat je izvor zaraze.

6:43 - Nakon što je ranije u nedjelju izvijestio o tri novozaražene osobe, Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije naknadno je pojasnio da je među njima odgojiteljica iz dječjeg vrtića u Pregradi te da je za djecu i djelatnike određena samoizolacija.

Županijski je Stožer javo da su u protekla 24 sata evidentirane nove tri osobe s područja Krapinsko-zagorske županije zaražene koronavirusom, dvije s područja grada Pregrade i jedna s područja općine Tuhelj.

Među novooboljelima je i odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Naša radost u Pregradi te je samoizolacija određena i za 27 djece i 6 djelatnika dječjeg vrtića. U tijeku su sva potrebna epidemiološka postupanja, ističe se u priopćenju.

6:40 - Najviše novih slučajeva u prošlom tjednu  zabilježeno je u Dalmaciji. Stožer civilne zaštite Grada Imotskog i Općina Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Podbablje, Proložac, Runovići, Zagvozd i Zmijavci zatražio uvođenje posebnih mjera za to područje.

Mjere su na snazi od danas: na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba, ugostiteljski objekti iz skupine „Barovi“ i ugostiteljski objekti tipa bistroi mogu usluživati goste samo na otvorenim dijelovima (terasama i slično), na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju primati skupine u kojima je više od 20 osoba.

Istovremeno je Nacionalni stožer donio i odluku da se mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije 'barovi' (noćni klub, noćni bar, disco-bar, caffe bar i sl.), koja je bila na snazi 10 dana od 14. kolovoza, produžuje do 7. rujna. Navedeni ugostiteljski objekti smiju biti otvoreni najduže do 24 sata.

Ključne riječi

Komentara 34

KO
Kokoiduhovi
08:03 24.08.2020.

Kada proglasite izvanredno stanje i epidemiju/prijetnju epidemije i donesete Zakon koji će jasno propisivati tko se čega dužan pridržavati, tko to kontrolira, tko izriče kazne i naplaćuje ih, kada se prema svim građanima Hrvatske budu provodile iste mjere i postupci...možda kaj i bude. Ovak ....tko tu koga...?

TB
tomislav.bjelic
07:38 24.08.2020.

Oprostite, ali koje sada mjere? Pridržavali smo se mjera šest mjeseci, živjeli kao u zatvorima, samicama, bez ljudskih prava, mnogi ostali bez egzistencije, kupovali maske koje u nabavi koštaju 20 lipa po 50 kuna, sve to dekretom, itd.... a sve to da bi država došla do nula zaraženih i imala komfornu situaciju. I imala ju je, i ta žrtva koju smo svi dali je u konačnici imala smisao kada smo vidjeli nule u rubrici novozaraženih. Ali umjesto da iskoristimo tu prednost, sada ispada da se netko toga olako odrekao da bi česi, mađari i austrijanci mogli mjesec dana kupati guzicu na moru i napijati jer kao od neviđene je važnosti da oni to rade jer u suprotnom nećemo preživjeti i prezentira se velikim uspjehom jer se dobila prilika da iza njih neki „srećković“ mijenja posteljinu, služi im, kuha im i slično tih mjesec dana? Pa ja ne znam tko je tu lud? I sada opet pričate o nekim mjerama?

LE
lemy
09:05 24.08.2020.

Većina su to preporuke. Tko se zarazi ispašta, čuvaj se dok si zdrav i mlad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije