Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Veliki skok zaraženih u Međimurju. Novo žarište je svadba održana prošlog vikenda

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
20.09.2020.
u 13:26

Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život, kaže profesorica Markotić

U posljednja 24 sata zabilježeno je 197 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Četiri su osobe preminule.

13:25 - Zbog mjera predostrožnosti i pojedine škole u Međimurskoj županiji od ponedjeljka ponovno uvode obvezu nošenja zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave. Takvu odluku donijele su Ekonomska i trgovačka škola i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. - Budući su na svadbi na kojoj je zabilježen veći broj novopozitivnih bili učenici iz Goričana, mjera samoizolacije određena za nekolicinu nastavnika i dva razreda OŠ Goričan, kao i obveza nošenja zaštitnih maski za učenike, nastavnike i djelatnike škole - navode u Stožeru. Bez obzira na povećani broj novopozitivnih, Stožer neće donositi nove restriktivne preporuke.

12:40 - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je još šestero pozitivnih na koronavirus – troje iz Đurmanca, dvoje iz Krapine i jedna osoba iz Lobora. Petero novooboljelih su kontakti već poznatih pozitivnih osoba.
 U istom razdoblju pristiglo je i 100 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za jedan uzorak.
Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u županiji je 75. U samoizolaciji se nalaze 602 osobe.

12:38 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, a u istom razdoblju imamo tri nove osobe koje su otpuštene iz kućnog liječenja. - Aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 22, a navedenoj brojci i dalje pribrajamo dvije hospitalizirane osobe iz druge županije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se šest osoba, od čega su četiri osobe iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 16 osoba - kažu u Stožeru. 

11:58 - U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno čak 26 novozaraženih! Riječ je o većem broju osoba koje su izloženost ostvarile na svadbi održanoj prošli vikend u donjomeđimurskom kraju. Svi novopozitivni su blage kliničke slike ili bez simptoma te su na kućnom liječenju.

S navedene svadbe najprije su potvrđena tri pozitivna slučaja, nakon čega je žurno provedena epidemiološka obrada uzvanika kojima je promptno određena mjera samoizolacije. Budući da je u skladu s Uputama i preporukama HZZJZ za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva, slučaj je lokaliziran te su danas novopozitivni jučer testirani iz samoizolacije što će zasigurno  pridonijeti sprječavanju daljnjeg širenja virusa, kažu u Stožeru.

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 5727 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka  26 nalaza je pozitivno, a  68 negativno. Danas do 11 sati,  testirano je 36 osoba, 25 nalaza je negativno,  ostali su u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 259 osoba. Trenutno je  48 aktivnih slučajeva  (10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 17 osoba sa svadbene svečanosti, 12 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 3 osobe koje su se vratile sa ljetovanja, tri osobe strani državljani koji rade na području MŽ i tri osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske).

11:02 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam (7) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (1) i općina Sibinj (1). Nažalost, preminula je jedna ženska osoba u dobi od 64 godine koja je bila pozitivna na COVID-19, ali je imala i brojne druge komorbiditete.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 595, dok je broj aktivnih slučajeva 120 (1 aktivna osoba manje nego prethodni dan). Do sada su u Brodsko-posavskoj županiji preminule ukupno 4 osobe.

Hospitalizirano je 14 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 747 osoba (73 osobe manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

10:40 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je  1  nova pozitivna osoba na COVID-19 (1 osoba iz Vođinaca). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 742, od kojih su 625 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 6 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 171 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10384. U samoizolaciji na području županije je 339 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 3 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnika i 1 nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 11 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara  i 2 druga zdravstvena radnika).

10:33 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih. U posljednja 24 sata od ukupno pristiglih 48 nalaza (33 Karlovac, 15 Ogulin) nije pristigao niti jedan pozitivan nalaz na COVID-19. Ukupno je do sada oboljelo 267 osoba. U samoizolaciji se nalazi 475 osoba i nije bilo kršenja.

Inspekcija SCZ KARLOVAC bila je 19. rujna u nadzoru 8 noćnih klubova na području Ogulina. Izrečeno je 6 usmenih upozorenja. Bili su i na okupljanju više od 100 ljudi u Josipdolu. Utvrđena je jedna nepravilnost i izrečeno je usmeno upozorenje.

10:27 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe pozitivne su na koronavirus; po jedna iz Šibenika, Drniša i Knina.  Trenutno je 34 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Na žalost, starija ženska osoba s područja općine Tisno, koja se liječila u šibenskoj bolnici i bila na respiratoru je preminula. U posljednja 24 sata uzorkovano je 171 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 162 osobe.

10:26 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 396 obrađenih testova danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 9, Hvara 1, Kaštela 1, Sinja 1, Solina 2,Supetra 1 i Trogira 1 osoba.  Od 16 novooboljelih osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1401 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a. 

10:15 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 197 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2138. Među njima je 281 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Četiri su osobe preminule.

9:54 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sedam je novozaraženih osoba koronavirusom.Pet novooboljelih osoba s područja je općine Đulovac, jedna je s područja grada Daruvara, a jedna s područja grada Bjelovara. Od novooboljelih osoba dva učenika pohađala su nastavu u Osnovnoj školi Đulovac i uslijed toga je nadležna županijska epidemiološka služba stavila u samoizolaciju 2 razreda Osnovne škole Đulovac i 4 nastavnika. Šest osoba se oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji u županiji su 502 osobe.

9:53 - Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 273 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije su osobe sa šireg područja Donjeg Miholjca i  Osijeka, jedna iz Đakova, Darde i Popovca.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano petnaest osoba, trenutno nema oboljelih od koronavirusa na respiratoru. 7 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 370 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 38 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije.

8:45 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Siska i epidemiološka obrada je u tijeku.

7:50 - U protekla 24 sata u u Zagrebu su zabilježena 53 slučaja novooboljelih osoba od Covid-19, objavio je u nedjelju ujutro zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

U tom razdoblju provedeno je 672 testiranja na SARS-CoV-2.  Mjera samoizolacije određena je za 192 osobe. Za 16 novooboljelih osoba nije se moglo utvrditi kako su se zarazile, 23 osobe su kontakti osoba oboljelih od Covid-19, a za osam se nastoji utvrditi kako su se zarazile. Tri su novooboljele osobe došle iz BiH (od toga dvije u azilu) i jedna s Malte. Dvije novooboljele osobe su povratnici s godišnjeg odmora.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u posljednja 24 sata nije bilo novooboljelih osoba.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod tri učenika osnovnih škola te dva učenika srednjih škola. Mjere samoizolacije izrečene su za 56 učenika osnovnih škola i dvije učiteljice te za 46 učenika srednjih škola i dva nastavnika.

U Zagrebu su 482 aktivna slučaja, a 1671 osoba se nalazi u samoizolaciji.

7:21 - Dok svjetske farmaceutske tvrtke i najprestižniji znanstvenici užurbano rade na proizvodnji cjepiva koje bi pomoglo da se riješimo pandemije novog korona virusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić upozorava da i neki jednostavni postupci kao higijena nosa mogu pomoći u borbi s infekcijama dišnog sustava.

- Tijekom proljeća i početkom ljeta jedan dio osoba s dugotrajno pozitivnim brisevima mi se obratio za pomoć. S obzirom na to da specifičnog lijeka za sada nema, razmišljala sam kako im najbolje pomoći. Pretpostavka je bila da se vjerojatno radi o defektnim virusnim česticama ili virusima koji su izgubili svoju moć zaražavanja, no za to još nije bilo dovoljno informacija u relevantnoj znanstvenoj i stručnoj literaturi te su oni morali biti u izolaciji do dobivanja negativnih nalaza brisa. Razmišljala sam da bi možda dobra toaleta nosa, odnosno ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi morske soli, mogla pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela.

Savjetovala sam da 3-4 puta dnevno osvježe i očiste nos uštrcavanjem preparata na bazi morske vode kroz 2-3 dana i da nakon toga naprave kontrolni bris. Na sreću u većine je nakon toga postupka, nalaz brisa bio negativan i mogli su konačno završiti s izolacijom i vratiti se u „novo normalan“ život – kaže profesorica Markotić za 24sata. Sljedeći korak je bilo znanstveno dokazivanje ovoga ovog zanimljivog opažanja.

Ključne riječi

Komentara 25

KR
Kalkulirano riskantan
13:58 20.09.2020.

Zašto hrvatski mrdiji šute da je glavno žarište zapadna hercegovina... I to već tjednima... Tamo je deset puta veća incidencija nego u RH... I PRELJEVA SE U HRVATSKU!!!

PV
prcko.vita
13:25 20.09.2020.

Ljudi, okupljanja su opasna, da li to može vaš mozak da upamti i primenjuje anti mjere okupljanja?

IV
IvicaKerempuh
14:03 20.09.2020.

Sam se vi svatujte. Kad mlada ili mladoženja od korone umru, bute tugovali. Kak ljudi mogu biti tak lakoumni?? Korona UBIJA!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije