Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Proboj koronavirusa u zagrebačko Rebro, pozitivno i 9 radnika Brodosplita

Zgrada Kliničkog bolničkog centra Zagreb  - Rebro
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
02.10.2020.
u 20:19

Zaraženo je 7 liječnika, 9 medicinskih sestara i 10 pacijenata, ali KBC i dalje najnormalnije radi, istaknuo je pomoćnik ravnatelja Milivoj Novak

U posljednja 24 sata zabilježeno je 333 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1446. Među njima je 286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Preminulo je 7 osoba.

20:15 Pomoćnik ravnatelja KBC Zagreb Milivoj Novak potvrdio je u petak Hini da je u bolnici na Rebru koronavirusom zaraženo  deset pacijenata, sedam liječnika i devet medicinskih sestara ali, kako je istaknuo, bolnica normalno funkionira.

Novak je rekao i da je u samoizolaciji 50 medicinskih sestara i 28 liječnika te deset pacijenata koji su smješteni u KB Dubravu i kliniku Fran Mihaljević. Poručio je i kako to nije ništa neočekivano jer su brojke u odnosu na njihov broj bolesnika i broj zaposlenih izrazito male.

"Nemamo žarišta unutar KBC-a", rekao je i dodao da se radi o pojedinačnim slučajevima.

Istaknuo je i da KBC najnormalnije radi, jer nije ništa neočekivano te je sve pod kontrolom.

20:10 Devet radnika Brodosplita, državljana Indije, trenutačno je u karanteni jer su zaraženi koronavirusom, ali nitko od njih nema teže simptome, doznaje se u petak navečer od glasnogovornika splitskog brodogradilišta Josipa Jurišića.

"Svih devet trenutačno zaraženih koronavirusom su državljani Indije koji su u Brodosplitu angažirani kao radnici  i oni su u karanteni te ne prijeti opasnost da prenesu virus na druge osobe",  rekao je za Hinu Jurišić.

On je rekao kako u Brodosplitu postoji poseban prostor previđen za karantenu radnika pozitivnih na Covid-19 .

"Brodosplit je na samom početku pandemije Covida 19, osim nabave potrebne opreme i zaštitnih sredstava osigurao i uredio potrebne prostore za samoizolaciju i karantenu pozitivno testiranih na koronavirus, za više od 1000 kreveta," rekao je Jurišić.

Po njegovim riječima, od početka pandemije koronavirusa u Brodosplitu  dosad je ukupno bilo inficirano 42 radnika među kojima je  bilo i stranih državljana.

"Nitko od oboljelih nije razvio teže simptome niti je bilo potrebe za hospitalizacijom. Svi oni, prema informacijama koje smo prikupili, zarazili su se izvan škvera," objasnio je Jurišić.

13:44 - U Krapinsko-zagorskoj županiji 27 je novih zaraženih koronavirusom, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek na konferenciji za novinare u petak u Zaboku. Od novozaraženih osoba, 20 ih je iz samoizolacije, a šest iz krapinske tvrtke koja je jučer obustavila rad.

"Pojavilo se ono o čemu smo pričali. Prošla su dva tjedna od famoznih berbi, pozivali smo na odgovornost, ali izgleda da su ljudi i dalje neodgovorni, možda smo se svi skupa malo i opustili i sad imamo to što imamo", rekao je Ferek Jambrek.

13:19 - Od ukupno pristiglih 77 nalaza, od čega je 4 za Ogulin,  u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 5 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, četiri muškarca i jedna žena. Tri osoba imaju prebivalište na području Grada  Karlovca, jedna osoba je iz Ozlja i jedna iz Draganića. Zbog kontakta s oboljelim djetetom u samoizolaciju je stavljeno  17 djece i dva odgajatelja iz vrtića Duga Resa - kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 355 osoba i trenutno je 58 aktivnih slučajeva. U OB Karlovac trenutno se liječe 15 COVID pozitivnih pacijenata. Na žalost, jedna starija muška osoba (iz BiH prebivalište)jučer je preminula (pacijent karlovačke opće bolnice). U samoizolaciji se nalazi 328 osoba.

Inspekcijski nadzor Stožera civilne zaštite Karlovac provoden je u Karlovcu i to kod tri ugostiteljska objekta, te u pet  trgovina.  Za sve nadzore su sačinjene bilješke i za 2 ugostiteljska objekta su izdana usmena upozorenja. Područje Slunja : Ugostiteljski objekti - 3, uslužne djelatnosti - 2, trgovine 1. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i za 2 ugostiteljska objekta su izdana usmena upozorenja.

13:00 - U Međimurskoj županiji četiri su novooboljele osobe. Dosad je testirano ukupno 7169 osoba. Aktivno je 49 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 569 osoba. - Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji je stabilna. Nastava u svim osnovnim i srednjim školama odvija se nesmetano, a do danas nije zabilježen prodor virusa u zdravstveni i socijalni sustav - kažu u Stožeru. 

12:17Novih 56 osoba zaraženih koronavirusom zabilježeno je u zadnja 24 sata u Gradu Zagrebu, gdje je samoizolacija određena za 162 osobe, uključujući 30 osnovnoškolaca, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 807 uzoraka, a od 56 novih slučajeva 23 osobe su negativne epidemiološke anamneze.

Pozitivan nalaz utvrđen je kod jednog učenika i pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, pa je mjera samoizolacije izrečena za 30 učenika, jednog učitelja i sedam pomoćnika u nastavi. Za 27 zaraženih utvrđeno je da su kontakti ranije pozitivnih osoba, dva slučaja uvezena su s područja BiH i Španjolske, jedna osoba mogućnost zaraze dobila je prilikom izlaska, dvije su vjerojatno zaražene kod izloženosti prilikom obiteljskih svečanosti, a jedna na godišnjem odmoru.

Među novozaraženima su po jedan korisnik i djelatnik jednog zagrebačkog doma za starije osobe. Djelatnik je testiran nakon povratka s godišnjeg odmora, dok je štićenik zaražen prilikom izlaska iz doma. Veći broj zaraženih zbog povećanog broja testiranja u Zagrebu. U Zagrebu je trenutno 370 aktivnih slučajeva, dok se 1676 osoba nalazi u samoizolaciji, rekla je pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda Cecilija Rotim koja je povećan broj novih slučajeva objasnila povećanim brojem obavljenih testiranja.

"Situacija u Zagrebu nije alarmantna, ona je pod kontrolom naše epidemiološke službe, službe za školsku i adolescentnu medicinu i službe za javno zdravstvenu gerontologiju", istaknula je Rotim.

11:47 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. U dva slučaja radi se o bliskim obiteljskim kontaktima, koji su oboljeli u karanteni, a u druga dva slučaja radi se o osobama srednjih godina nepoznatog izvora zaraze. Svi se liječe kod kuće.Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 24. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih, trenutno se nalazi 261 osoba.

11:39 -  Prema podacima županijskog stožera Civilne zaštite u posljednja 24 sata u  Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Zdravko Kelić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako je epidemiološka situacija u županiji zadnjih dana pogoršana ali i da ona nije neočekivana. Kelić je istakao kako je unatoč povećanim brojkama novo zaraženih situacija pod kontrolom s obzirom da velika većina novo zaraženih osoba dolazi iz bazena onih osoba koje se nalaze u samoizolaciji.

-Tome su posljedica krizme i prve pričesti održanih prije dva tjedna u Vinkovcima. U narednih nekoliko dana možemo očekivati veće brojke novo zaraženih, a nakon toga broj novooboljelih bi trebao početi opadati, kazao je Kelić.

Govoreći na konferenciji za novinare Kelić je rekao i kako su proteklih dana postojala velika strahovanja radi 55. Vinkovačkih jeseni, koje su održane od 18. do 20. rujna, a koje su okupile veliki broj ljudi.

-Pokazalo se kako virus nije bio toliko opasan među ljudima koji su se kretali na otvorenom prostoru, a koji su pratili događanja vezana za tu manifestaciju, rekao je Kelić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić iskoristila je i ovu priliku da pozove građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka, a prije svega držanja razmaka i izbjegavanja bliskih kontakata.

-U Vukovarsko – srijemskoj županiji do sada je od Covid-19 oboljelo 875 osoba. U zadnjih tjedan dana imamo više od 100 novooboljelih, a koje smo povezali u dobrom dijelu s žarištem na području grada Vinkovaca, vezano uz krizme i prve pričesti, rekla je Krešić.

11:29 - U Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno je četiri slučaja zaraze, a riječ je o dvije osobe s područja Grada Šibenika te dvije osobe koje borave u Šibeniku, a prebivalište im je drugdje. Trenutno je 14 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Dvije osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.
U posljednja 24 sata uzorkovano je 100 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 72 osobe.

10:49 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je četrnaest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a osam je izliječenih, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima su dvije muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika, od kojih je za dvije utvrđena epidemiološka veza. Pozitivni su i jedna muška te jedna ženska osoba iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, jedna ženska osoba iz Metkovića s utvrđenom epidemiološkom vezom te šest muških i jedna ženska osoba iz Kule Norinske, s utvrđenom epidemiološkom vezom. Među osam izliječenih po dvije su osobe iz Dubrovnika, Ploča i Metkovića, jedna iz Župe dubrovačke te jedna koja nema prebivalište u županiji.

10:37 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 7 novih slučajeva zaraze COVIDOM 19. Riječ je o 5 osoba s područja grada Bjelovara te 2 osobe s područja općine Rovišće. Od novozaraženih osoba dvoje je učenika. Jedan učenik pohađa bjelovarsku 1. Osnovnu školu te je slijedom epidemioloških mjera jedan razred stavljen u samoizolaciju, a drugi učenik pohađa Tehničku školu Bjelovar gdje je, također, jedan razred stavljen u samoizolaciju. U tijeku je daljnja epidemiološka obrada vezana uz učitelje i nastavnike. Što se tiče dvije novozaražene osobe s područja općine Rovišće, riječ je o korisnicama jednog manjeg privatnog doma za starije osobe gdje je, također, u tijeku daljnja epidemiološka obrada.

10:22 - Zaraza koronavirusom u zadnja je 24 sata potvrđena za novih 20 osoba u Zagrebačkoj županiji, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih u županiji, njih osmero, je s područja Dugog Sela, petero s velikogoričkog područja, po dvije s područja Zaprešića, Vrbovca i općine Brckovljani, te jedna iz Samobora. Trenutno su u županiji aktivna 262 slučaja zaraze. Od ukupno 20 novozaraženih osoba 11 su kontakti ranije oboljelih, dva slučaja zaraze povezana su s privatnim proslavama, po jedan s boravkom na obali te u bolnici, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za nove 63 osobe. Zbog jedne pozitivne djelatnice u tijeku je epidemiološka obrada u jednom centru za rehabilitaciju na širem području Dugog Sela.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području županije od početka pandemije do danas u 10 sati za 836 osoba potvrđena je zaraza covidom-19, izliječeno je 557 osoba, a 17 ih je umrlo.

10:05 – Prema izvješću NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 421 obrađenog testa danas je 29 osoba pozitivno na COVID infekciju. Iz Splita je 16 pozitivnih osoba, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 4, Makarske 1, Vrgorca 1, Dugopolja 1, Jelse 1, Klisa 1, i Podstrane 1 osoba. Od 29 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 18 osoba kontakti su prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju, javlja Stožer SDŽ. 

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 69 godina. Osoba je uz nekoliko komorbiditeta bila pozitivna i na COVID infekciju.

9:31 – Na području Zadarske županije šest je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o četiri ženske i dvije muške osobe s područja Grada Zadra (3), Biograda (2) i Sukošana (1). Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 151 uzorak, aktivni nadzor provodi se nad 216 osoba, a istekao je za njih 7492. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika. od kojih su dva na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

9:29 – Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 242 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na koronavirus. Četiri su osobe sa šireg područja Osijeka, po dvije iz Donjeg Miholjca, Našica i općine Trnava te po jedna s područja Đakova i općine Magadenovac.

Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 25 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je troje na respiratoru.

9:20 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je 27 novozaraženih osoba, sedam su korisnici doma za starije u Delnicama, troje je zaposlenika Doma koji su bili u samoizolaciji, 13 novozaraženih kontakti su prethodno zaraženih, a za troje se utvrđuje izvor zaraze. Devet je osoba ozdravilo, a jedna osoba iz doma u Delnicama umrla je u bolnici.

9:15 – Istra danas nema novozaraženih.

8:35 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, pedeset i devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Pedeset i osam osoba s područja je županije, a jedna je osoba s područja  Bjelovarsko-bilogorske županije. Od pedeset i osam novooboljelih osoba s područja županije, četrdeset i pet osoba su s područja grada Popovače, od čega najveći broj čine osobe s područja naselja Gornja Jelenska, pet osoba je s područja grada Kutine, četiri osobe su s područja grada Siska, jedna osoba s područja općine Dvor, jedna osoba s područja općine Lekenik i jedna osoba s područja općine Topusko.

Uglavnom, do sada je u Sisačkoj županiji najviše bilo 15 novozaraženih. Većina ih se zarazila na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj 25. rujna. Na toj je promociji bio i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Roman Rosavec, a fotografije pokazuju da nitko nije nosio maske.

8:34 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 87 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 81 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a šest osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 509 osoba, a ukupno je testirano 9306 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 89 uzoraka, od kojih je sedam pozitivnih. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

7:56 – Na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije za tu se županiju uvodi obveza dezinficiranja ruku i nošenja maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti, osim u onima u kojima se poslužuje hrana i piće, priopćio je u četvrtak Nacionalni stožer. Također, na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima najviše 30 osoba. Na sprovodima se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Na svim javnim i društvenim okupljanjima u zatvorenim prostorima (izložbe, priredbe, vjerska okupljanja, manifestacije i sl.) obvezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od dva metra. 

 

Ključne riječi

Komentara 55

DU
Deleted user
09:03 02.10.2020.

Član stožera je bio na promociji knjige gdje se nisu poštivale epidemiološke mjere, super ja bih ga nogom u guzicu i nikada više ne bi mi primirisao državnoj službi. Glavno da zatvaraju kafiće, zabranjuju glasnu muziku, ples, alkohol, cigarete ali ovi mogu cugati na domjencima, mise se mogu održavati, na krizmi se možeš urokati do kraja, to je naša država! R.I.P. Hrvatska!

TO
Tony003
09:30 02.10.2020.

Pisete gluposti,u Njemackoj i Austriji veliki seronje se isto ponasaju kao kod nas,svugdje placaju ceh mali ljudi jer je njih najlakse kazniti ili je kazna za njih prevelika pa se moraju drzati pravila.

DV
dvor
09:04 02.10.2020.

nisu normalni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije