Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticaj na brigu o zdravlju

U Glini predstavljen projekt 'Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad 2021.'

U Glini predstavljen projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad 2021.”
Foto: Sve za nju
1/3
30.09.2021.
u 15:56

Tijekom listopada, udruga SVE za NJU zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola ponovno podsjeća na važnost prevencije raka dojke

U Glini je najavljen nastavak projekta pod nazivom “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”. Tom se prilikom obilježila i prva akcija Ružičastog listopada koja je održana upravo u Glini 2017. godine s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju.

- Mnoge žene su propustile svoje kontrolne preglede zbog obaveza, potresa, epidemije ili jednostavno misle da su zdrave i premlade za rak dojke. U SVE za NJU smo svjedoci da je to, nažalost, zabluda jer od raka dojke obolijevaju i mlade žene. Ne odgađajte preglede! - kazala je voditeljica projekta Ljiljana Vukota te zahvalila svim partnerima na podršci, školama i učenicima na suradnji te uputila poziv svim majkama da se predbilježe za kontrolni pregled dojke.

Kako navode iz udruge SVE za NJU, projekt će se provesti tijekom listopada nizom akcija u 69 osnovnih i srednjih škola širom Hrvatske. Škole će snimiti fotografiju ili kratku video poruku učenika "Mama, budi zdrava“, ali i provesti druge aktivnosti posvećene zdravlju te dizanju svijesti o važnosti čuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih stilova. 27 tisuća učenica i učenika i ove će godine dobiti letak na koji će upisati svoje i majčino ime te ga uručiti svojim majkama kako bi pomogli osvijestiti žene o važnosti brige za njihovo zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

- Kako bi pomogli ženama u praćenju zdravlja i potaknuli ih na redovite preglede i samopreglede, uključili smo se u akciju "Mama, budi zdrava“ udruge SVE za NJU. Učenici naše škole i ove će godine poručuju: "Mama, budi zdrava“. Letak iz dječje ruke majka neće odbaciti nego pogledati i vjerujemo razmisliti kad bi trebala otići na pregled. Svaka učenica i učenik i svo nastavno i drugo osoblje dobit će edukativni letak "Mama, budi zdrava“ - kazala je Robertina Stajdohar, ravnateljica Osnovne škole Glina.

Foto: Sve za nju

Učenici OŠ Glina osmislili su te uredili simbolični kutak "Ručak u ružičastome” te su ga ukrasili plakatima koje su izrađivali na temu Dana ružičaste vrpce. 

- Izrazita mi je čast i zadovoljstvo što se najava projekta "Mama, budi zdrava" ove pete godišnjice provedbe održava upravo u Glini, odakle je iz Srednje škole Glina akcija i krenula 6. listopada 2017. godine - kazala je Marija Margušić Novosel, ravnateljica Srednje škole Glina.

Sanja Štingl Vlašić, predsjednica udruge Sv. Agata Glina, kao liječnica sudjeluje u projektu od početka.

- Drago mi je da se sad kao Udruga možemo uključiti. Pozivam žene da se odazovu na besplatne mamografske preglede, a sve koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke da se predbilježbe za pregled u dogovoru sa svojim liječnicima - rekla je, a epidemiologinja Dijana Mayer poručuje kako u ranoj fazi bolesti nema simptoma. 

- Odaziv na mamografske preglede u Nacionalnom programu i redoviti kontrolni pregledi žena mlađih od 50 godina ključni su faktor za rano otkrivanje kad je rak dojke izlječiv u više od 90% slučajeva. Pozivam žene da ne zanemaruju svoje zdravlja, budu odgovorne prema sebi i obitelji i da se redovito kontroliraju u skladu s preporukom svoga liječnika. Redovitim pregledima ne samo da možemo spasiti svoj život, nego biti primjer svojoj djeci, kako bi proveli što više godina zajedno grleći se s osmjehom na licu - tvrdi Mayer. 

Tijekom proteklih godina projekt se provodio u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Projekt su također podržale tvrtke Manner, Avon, Roche, AstraZeneca, Pfizer i Končar. Predstavljanju su nazočili predstavnici partnera u projektu, škola, udruge Sveta Agata i SVE za NJU, ZJZ Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije