Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetost na granici

U Gazi se očekuje novo nasilje dok Palestinci obilježavaju 'Nakbu'

Palestina
Foto: Britta Pedersen/DPA/Pixsell
15.05.2018.
u 09:13

Preseljenje veleposlanstva izazvalo je međunarodne osude i dodatno ogorčilo Palestince koji žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države

Nova nasilja očekuju se u utorak duž izraelske granice s Pojasom Gaze, dan nakon što su izraelski vojnici pucali na palestinske prosvjednike i ubili najmanje 58 ljudi, a najnovija izvješća govore o smrti jedne osmomjesečne palestinske djevojčice koja je umrla od posljedica udisanja suzavca. 

U utorak se obilježava 'Nagba' ili 'katastrofa', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova. Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Izraelski vojnici ubili su desetke Palestinaca u prosvjedima prije ove obljetnice u kojima su prosvjednici zahtijevali da se okonča izraelska blokada Pojasa Gaze i da se vrati zemlja koju su morali napustiti prije sedam godina. 

Nasilje u ponedjeljak dogodilo se u trenutku dok je SAD obilježavao otvorenje svojeg veleposlanstva u Jeruzalemu, a svečanosti su prisustvovali kći američkog predsjednika Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner.

Za vrijeme dok je smrtonosno nasilje bjesnilo samo 70 kilometara od Gaze, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je to ''veličanstven dan''.

Preseljenje veleposlanstva izazvalo je međunarodne osude i dodatno ogorčilo Palestince koji žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je na tri dana žalosti i opći štrajk kao odgovor na nasilje.

Prosvjedi se u utorak očekuju i na Zapadnoj obali.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati u utorak nakon što su palestinske vlasti zatražile hitnu sjednicu.

Izraelska vojska brani svoje akcije u ponedjeljak te objašnjava da su vojnici slijedili ''standardne i operativne postupke'' da odvrate Palestince od toga da probiju graničnu ogradu.

No Hamas koji od 2007. vlada Pojasom Gaze okrivljuje američkog predsjednika Donalda Trumpa za nasilje, a visoki predstavnik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein naglašava da odgovorni za ovo ''nečuveno kršenje ljudskih prava'' moraju odgovarati.

 

Komentara 1

Avatar drenter977
drenter977
15:52 15.05.2018.

Palestinci se bune ali pogrešnoj adresi, nek si priupitaju teroriste hamasa koje su sami izabrali i njihove šefove u Teheranu, kamo ih to vode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije