Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još 448 ranjeno

Porastao broj ubijenih Palestinaca u nemirima zbog otvaranja američkog veleposlanstva

Palestina
Foto: Reuters
1/11
14.05.2018.
u 13:50

Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a ni jedna izraelska žrtva nije prijavljena

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj vatri uz granicu s Pojasom Gaze, gdje su izbili prosvjedi zbog otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, porastao je na 25 ljudi, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva, a još je 448 ranjeno, rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qudra.

Izraelska vojska priopćila je da na 10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama.

Izraelska vojska udvostručila je svoje snage u strahu da bi prosvjednici mogli probiti ogradu na granici.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. velikom maršu povratka.

Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a ni jedna izraelska žrtva nije prijavljena.

Brojke ubijenih izazvale su međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske osude da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje.

Šaljući pojačanje na granicu Gaze, izraelska vojska baca letke u kojima se Palestinci upozoravaju da ''ne služe kao oruđe Hamasu'', da se ne približavaju izraelskoj graničnoj ogradi.

Međutim, tisuće Palestinaca slilo se na pet lokacija uzduž linije i najmanje 28, uključujući dva lokalna novinara, ranjeno je u izraelskoj vatri.

Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude u utorak, na Dan Nakbe ili ''katastrofe'', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Ključne riječi

Komentara 92

IS
istjerivackomunista
14:27 14.05.2018.

Bolje. Mir nego rat.o

CA
Catalonia
16:07 14.05.2018.

Ovi cionisti su gori fašisti od najgorih fašista i terorista.... Ovo kaj rade palestincima je prestrašno,vec 70 godina... Hitler je za cioniste mala beba....

GV
golub Vaso
14:52 14.05.2018.

cionistički fašizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije