Naslovnica Biznis

Osječki đaci izradili najbolji 
IoT projekt

rošle je godine HT, između ostalog, donirano 300.000 kuna Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) za projekt IoT-a u školama
17. ožujka 2018. u 12:50 0 komentara 153 prikaza
Učenici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pomažući u pripremi Hrvatske za novi val tehnoloških promjena, Hrvatski telekom uvelike pridonosi popularizaciji STEM znanja i vještina te primjeni suvremenih tehnologija u svim segmentima života.

100.000 korisnika dokaz je da Magenta 1 uvijek daje više Novi poslovni model 100.000 korisnika dokaz je da Magenta 1 uvijek daje više

To je cilj i donacijskog natječaja putem kojeg HT kontinuirano nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u Hrvatskoj.

Tako je prošle godine HT, između ostalog, donirano 300.000 kuna Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) za projekt “Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama”.

Pametna rasvjeta

U projekt je uključeno više od 100 škola diljem Hrvatske kojima je, zahvaljujući financijskoj potpori HT-a, osigurana oprema. Uz ovu opremu i edukaciju nastavnika, ostvareni su temeljni preduvjeti za osposobljavanje učenika i poticanje njihove kreativnosti u pronalaženju pametnih IoT rješenja.

Najbolja potvrda uspješnosti projekta “Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama” odlični su rezultati prvog natječaja, provedenog u siječnju i veljači ove godine na temu “Pametna rasvjeta”, stoji u priopćenju HT-a.

Na natječaj se prijavilo čak 88 učeničkih timova iz osnovnih i srednjih škola, a radovi su iznimno inovativni – od pametne kućne i filmske rasvjete pa sve do sustava rasvjete koji štede energiju pri osvjetljavanju ulica i parkinga. Svaki prijavljeni rad ujedno je i edukacijski materijal, kako bi sve školske ustanove koje imaju IoT opremu mogle replicirati uspjehe drugih ekipa i kroz njih još više naučiti o Internetu stvari.

– Svi radovi pristigli na ovaj prvi natječaj na temu “Pametna rasvjeta” izrazito su kvalitetni. Ocjenjivačko povjerenstvo doista je imalo vrlo težak zadatak izabrati najbolje radove po kreativnosti i prezentaciji rješenja. Vjerujem kako nas čeka uzbudljiv nastavak ove priče te da će i idući natječaji donijeti mnogo inovativnih rješenja naših malih kreativaca – rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

STEM generacija

– Oduševljeni smo velikim odazivom učenika na natječaj i njihovim iznimno kreativnim IoT rješenjima. To znači da je Hrvatski telekom na dobrom putu i da imamo ključnu ulogu u stvaranju STEM generacije koja već danas utječe na brži ulazak Hrvatske u digitalno doba – istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica HT-ovih Korporativnih komunikacija.

Kao najbolje kreativno rješenje odabran je rad Pametna rasvjeta u kući, OŠ Franje Krežme iz Osijeka. Projekt prikazuje različite načine upravljanja rasvjetnim tijelima u određenim prostorijama. Za uključivanje i isključivanje te za jačinu rasvjete unutar određene prostorije korišteni su razni senzori. Cjelokupan sustav je povezan na Internet korištenjem aplikacije Blynk te je moguće udaljeno upravljati sa svim rasvjetnim tijelima zasebno. Također moguće su i dodatne kombinacije i dopune ovog sustava.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura:

Učenici
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
zgrada hrvatskog telekoma,hrvatski telekom,savska TRŽIŠNO NATJECANJE AZTN: Udio HT-a na nekim tržištima mogao bi prijeći 80 posto vladimir paar Nezadovoljan Akademik Paar poslao otvoreno pismo ministrici Divjak Poslovni dnevnik,nagrada priznanja Atlantic, Ericsson NT i HT imaju najbolje odnose s ulagačima
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.