Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Fizika je in – pisat će je 9188 maturanata

06.03.2018.
u 08:40

Među popularnijim izbornim predmetima među maturantima su i biologija, politika i gospodarstvo te psihologija

Fizika i biologija najpopularniji su predmeti među učenicima četvrtih razreda! Svjedoče tome i ovogodišnji maturanti koji su prigrlili prošlogodišnji trend kada je fizika prvi put zauzela prvo mjesto na listi najpopularnijih izbornih predmeta na državnoj maturi.

Fizika za FER, medicinu...

Iako je fizika teža u odnosu na ostale izborne predmete, maturanti je biraju i za taj se ispit intenzivno pripremaju jer dobri rezultati iz toga predmeta omogućavaju im upise, između ostalog, i na Fakultet elektrotehnike i računarstva, Medicinski, Stomatološki, PMF, Veterinarski, Geodetski fakultet, a dobar rezultat na tome predmetu prednost je i ako maturanti odluče upisati studije geografije, biologije, kemije ili, primjerice, Rudarsko-geološko-naftni fakultet.

I dok je lani fizika prvi put izbila na prvo mjesto izbornih predmeta, ove se godine za nju odlučilo još i više maturanata. Tome ispitu, koji se u ljetnom ispitnom roku piše 13. lipnja u 9 sati, odazvat će se 9188 maturanata što je 246 učenika više nego prošle godine kada su fiziku pisala 8942 učenika. Velika većina maturanata već je počela s pripremama i učenjem gradiva kako bi, primjerice, na ispitu iz fizike znali riješiti zadatak koji je dočekao prošlogodišnje maturante: “Bijela svjetlost upada okomito na optičku rešetku. Što vrijedi za kutove prvoga ogibnog maksimuma crvene i zelene boje?”

Na drugom mjestu izbornih predmeta je biologija kojoj je lani pristupilo 6510 učenika, a ove godine 21. lipnja u 9 sati pisat će je 6884 maturanta. Najmanje interesa maturanti su iskazali za etiku, glazbeni i vjeronauk na koje će izaći dvjestotinjak učenika. Ovogodišnji su maturanti među obveznim predmetima birali engleski i hrvatski na višim razinama te matematiku većinom na osnovnoj razini. No usporedi li ih se s prošlogodišnjom generacijom, ova generacija uglavnom je birala osnovne razine obveznih predmeta. Tako će hrvatski jezik, za koji se ispit piše 18 lipnja, a dan kasnije esejski dio, na višoj razini polagati 23.014 maturanata, dok su osnovnu razinu hrvatskog jezika izabrala 10.363 maturanata.

Više biraju B razinu ispita

Lani je višu razinu hrvatskog polagalo 23.259, a nižu 10.223 učenika u prvom, ljetnom roku. Matematiku su sada već tradicionalno maturanti masovni prijavili za osnovnu razinu – 27. lipnja u 9 sati taj će ispit pisati 22.422 učenika. Više je to učenika na osnovnoj razini i u odnosu na prošlu godinu kada je ispit pisalo 22.155 maturanata. Za višu razinu matematike ove su se godine opredijelila 11.863 učenika, njih 268 manje nego prošle godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije