Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U Dublinu zarađujemo četiri puta više, što je najvažnije, tamo nas cijene i stoje iza nas'

Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod ovdašnjim pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Dublin.
06. rujna 2019. u 08:37 23 komentara 1448 prikaza
Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/24

Nezadovoljnih je na sve strane, od učitelja do vozača javnog prijevoza, a između njih nalaze se- djelatnici zdravstva. U srijedu su održali simboličan prosvjed kako bi ukazali na manjak radne snage, što njih tjera da se presele u bolnicu kako bi pokrili svoje smjene i za barem još jednog radnika. Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod ovdašnjim pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Irsku. Tu odluku, kažu, nisu ni trenutak požalile.

Ilustracija ivana rimac lesički Sve liječnike i sestre treba platiti onoliko koliko rade

- Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dostatna za tročlanu obitelj. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švicarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopćom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rješenje, ali i mentalitetom. Generalno, željela sam svojoj djeci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih- rekla je I. Nađ za 24 sata.

Prije je bila glavna sestra na Odjelu za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju organa u KBC-u Zagreb, a sada radi u Dublinu gdje zarađuje četiri puta više i ima po dvije pauze kada radi 12 sati.

VIDEO Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12"

Slična situacija je i s N. Lisko koja je također u Dublinu gdje, kako kaže, radi za 3000 eura, dok je ovdje za 400 eura. Iako je viši standard i skuplje, ali, kaže, može si uštedjeti, putovati i priuštiti mnogo više.

- U našoj domovini se struka medicinske sestre ni približno dovoljno ne cijeni. U zadnje vrijeme se jako ružno priča o sestrama što je žalosno. Ovdje, ako se dogodi neka ružna situacija s pacijentom, poslodavac ti odmah pruži potporu i stane iza tebe- rekla je N. Lisko za 24 sata.

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
1 / 24
Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Garevac:

    Ok. slazem se ali onda morate biti iskreni i reći da je i stanarina, kilogram kruha ili litra mlijeka isto četiri puta skuplja.

  • Vlaskoulicanec:

    Opet vi sa tom propagandom za iseljavanje!!! Ali i neistinama: koja medicinska sestra radi u Hrvatskoj za 400 eura???

  • USA:

    Da je ovo pravo novinarstvo, a nije onda bi novinar prvo provjerio sve cinjenice, recimo prosjecnu placu medicinske sestre koja nigdje nije 400€, pa bi doticnu osobu iz clanka detaljno pitao da iznese koliko joj tocno od place od 3000€ ... prikaži još! ostane nakon sto plati najam iole pristojnog stana, prijevoz do posla, hranu i ostale troskove kucanstva. Na to neka pribroji osiguranja, koliko kosta lijecnik, pogotovo stomatolog. Uz sve to neka evaluira i odvojenost od roditelja, rodbine, prijatelja i nacina zivota kojeg je imala tu, a zasigurno nema vani. S time da je medicinska sestra jos i placena puno vise nego vecina hrvata koji dodju pa rade najnize poslove. Ali bitno je stalno unositi nered u zemlju i kao po nekom master planu sugerirati ljudima da im je bolje vani.