Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINSKE SESTRE

'U Dublinu zarađujemo četiri puta više, što je najvažnije, tamo nas cijene i stoje iza nas'

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/24
06.09.2019.
u 08:37

Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod ovdašnjim pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Dublin.

Nezadovoljnih je na sve strane, od učitelja do vozača javnog prijevoza, a između njih nalaze se- djelatnici zdravstva. U srijedu su održali simboličan prosvjed kako bi ukazali na manjak radne snage, što njih tjera da se presele u bolnicu kako bi pokrili svoje smjene i za barem još jednog radnika. Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod ovdašnjim pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Irsku. Tu odluku, kažu, nisu ni trenutak požalile.

- Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dostatna za tročlanu obitelj. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švicarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopćom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rješenje, ali i mentalitetom. Generalno, željela sam svojoj djeci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih- rekla je I. Nađ za 24 sata.

Prije je bila glavna sestra na Odjelu za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju organa u KBC-u Zagreb, a sada radi u Dublinu gdje zarađuje četiri puta više i ima po dvije pauze kada radi 12 sati.

VIDEO Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12"

Slična situacija je i s N. Lisko koja je također u Dublinu gdje, kako kaže, radi za 3000 eura, dok je ovdje za 400 eura. Iako je viši standard i skuplje, ali, kaže, može si uštedjeti, putovati i priuštiti mnogo više.

- U našoj domovini se struka medicinske sestre ni približno dovoljno ne cijeni. U zadnje vrijeme se jako ružno priča o sestrama što je žalosno. Ovdje, ako se dogodi neka ružna situacija s pacijentom, poslodavac ti odmah pruži potporu i stane iza tebe- rekla je N. Lisko za 24 sata.

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
1/24

Komentara 23

DU
Deleted user
08:43 06.09.2019.

Opet vi sa tom propagandom za iseljavanje!!! Ali i neistinama: koja medicinska sestra radi u Hrvatskoj za 400 eura???

GA
Garevac
08:57 06.09.2019.

Ok. slazem se ali onda morate biti iskreni i reći da je i stanarina, kilogram kruha ili litra mlijeka isto četiri puta skuplja.

DU
Deleted user
09:07 06.09.2019.

Apel na "kreauture" krenite, krenite u svijet ima i za vas posla. Kante, krpe i vodu ne morate nositi - oni će vam sve dati. Ako treba čak i toplu vodu, a pogotovo osjećaj biti koristan član neke zajednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije