Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U Dublinu zarađujemo četiri puta više, što je najvažnije, tamo nas cijene i stoje iza nas'

Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod ovdašnjim pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Dublin.
06. rujna 2019. u 08:37 23 komentara 1562 prikaza
Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/24

Nezadovoljnih je na sve strane, od učitelja do vozača javnog prijevoza, a između njih nalaze se- djelatnici zdravstva. U srijedu su održali simboličan prosvjed kako bi ukazali na manjak radne snage, što njih tjera da se presele u bolnicu kako bi pokrili svoje smjene i za barem još jednog radnika. Ivana Nađ (40) i Nikolina Lisko (26) pukle su pod ovdašnjim pritiskom i trbuhom za kruhom otišle u Irsku. Tu odluku, kažu, nisu ni trenutak požalile.

Ilustracija ivana rimac lesički Sve liječnike i sestre treba platiti onoliko koliko rade

- Iz Zagreba sam otišla pritisnuta nezadovoljstvom zbog primanja koja nisu bila dostatna za tročlanu obitelj. Kao samohrana majka, ma koliko god radila, bila sam u dužničkom ropstvu švicarskog franka u porastu, i dodatno nezadovoljna sveopćom atmosferom u državi, temama za koje se ne nalazi rješenje, ali i mentalitetom. Generalno, željela sam svojoj djeci priuštiti i šire poglede na horizont oko njih- rekla je I. Nađ za 24 sata.

Prije je bila glavna sestra na Odjelu za hepatobilijarnu kirurgiju i transplantaciju organa u KBC-u Zagreb, a sada radi u Dublinu gdje zarađuje četiri puta više i ima po dvije pauze kada radi 12 sati.

VIDEO Mirni prosvjed djelatnika u zdravstvu "5 do 12"

Slična situacija je i s N. Lisko koja je također u Dublinu gdje, kako kaže, radi za 3000 eura, dok je ovdje za 400 eura. Iako je viši standard i skuplje, ali, kaže, može si uštedjeti, putovati i priuštiti mnogo više.

- U našoj domovini se struka medicinske sestre ni približno dovoljno ne cijeni. U zadnje vrijeme se jako ružno priča o sestrama što je žalosno. Ovdje, ako se dogodi neka ružna situacija s pacijentom, poslodavac ti odmah pruži potporu i stane iza tebe- rekla je N. Lisko za 24 sata.

Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
1 / 24
Zagreb: Zdravstveni sindikati na Rebru organizirali prosvjednu akciju 'Pet do 12'
Pelješki most snimljen iz zraka
VIDE I PLUSEVE I MINUSE
Kako u Neumu doživljavaju spajanje Pelješkog mosta: 'Otići će sav narod okolo!'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
  • Vlaskoulicanec:

    Opet vi sa tom propagandom za iseljavanje!!! Ali i neistinama: koja medicinska sestra radi u Hrvatskoj za 400 eura???

  • Garevac:

    Ok. slazem se ali onda morate biti iskreni i reći da je i stanarina, kilogram kruha ili litra mlijeka isto četiri puta skuplja.

  • Deleted user:

    Apel na "kreauture" krenite, krenite u svijet ima i za vas posla. Kante, krpe i vodu ne morate nositi - oni će vam sve dati. Ako treba čak i toplu vodu, a pogotovo osjećaj biti koristan član neke zajednice.