Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI POŽAR U ZATONU KOD ŠIBENIKA

Vatra se širi u dva smjera: Lakše ozlijeđen vatrogasac, zatvoren dio Jadranske magistrale

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/69
14.07.2022.
u 00:50

- Ovo je najteži požar ove sezone, ušao je među kuće, podignute su snage iz susjednih županija i vojska - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković

Veliki požar buknuo je danas na području Zatona i Raslina kraj Šibenika, a više od 200 vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom koja je progutala i 20-ak kuća te uništavala sve pred sobom. 

 

Pratite tijek događaja: 

00:40 - U ponoćnim vijestima Hrvatskog radija uživo se javila novinarka HR-a Lidija Grubišić. 

- Stanje je uistinu zastrašujuće i nimalo laka večer pred vatrogascima. Ovo je jedna od najtežih kriznih situacija u zadnjih 10 godina u Šibensko-kninskoj županiji. Požar je oko 11 ujutro buknuo na Benkovačkoj cesti nošen jakim vjetrom proširio se tijekom dana na Zaton i Raslinu. Vatra je gutala sve pred sobom. Izgorjelo je oko 20-ak kuća, a u vatrenoj stihiji večeras je lakše ozlijeđen i jedan vatrogasac, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, izvijestila je Grubišić, piše HRT.  

Rekla je kako je trenutno na Šibenskom mostu koji je blokiran.

- Upravo se nalazim na Šibenskom mostu, ne može se ni prema Vodicama ni prema Zatonu. Gledam kako se vatra širi prema vodičkoj obilaznici i Jadriji, scene su uistinu apokaliptične. Gust dim nadvio se nad cijelim Šibenikom, pepeo pada na nas, dim nas guši, opisala je Grubišić situaciju.


00:23 - Vatrogasni zapovjednik Darko Dukić koji i sam dolazi iz mjesta Zaton kod Šibenika koje je požar ranije danas poharao, u razgovoru za Novu TV nekoliko minuta poslije ponoći iznio je najnovije informacije s požarišta. 

- Najkritičniji je dio Jadranske magistrale, sve snage su ovdje gdje pokušavamo zaustaviti požar. U ovom prostoru koji sada gori imamo dosta i velikih i malih kuća s maslinicima i to stvara problem. Tijekom cijele večeri vozila štite ovaj prostor i za sada nemamo informaciju da ovdje ima oštećenih objekata. - rekao je Dukić dodavši kako je materijalna šteta velika te kako se vatrogasci sada reorganiziraju. Više ovdje. 


23:49 - Nastavno na veliki požar obavještavamo vas da je zatvorena Jadranska magistrala od Šibenskog mosta do izlaza iz Vodica. Alternativni pravci su autocesta A-1 ili cesta D-56 preko Skradina - izvjestio je Šime Pavić glasnogovornik šibenske policije.


23:45 - Pred gasiteljima katastrofalnog požara u kojemu je na  području Rasline i Zatona tijekom današnjeg poslijepodneva, prema prvim informacijama, je besana noć. Požar je još uvijek aktivan no, na sreću, vatra se širi na teško pristupačnom terenu dalje od naselja te će na požarištu i oko njega cijelu noć dežurati vatrogasci.

U vatrenoj stihiji je lakše ozlijeđen jedan vatrogasac JVP Šibenik. S područja Zatona i Rasline evakuirano je 20-ak osoba koje su smještene u hostelu u Skradinu. Uglavnom je riječ o stranim državljanima koji su provodili godišnji odmor na području Zatona i Rasline. Mještani tih dvaju mjesta koji su se, u strahu od požara, u večernjim satima sklonili u Bilicama, organiziranim prijevozom vraćeni su svojim kućama. U Cvjetnom domu u Šibeniku, pak, smještena je četveročlana obitelj iz Rasline kojoj je u današnjem požaru izgorjela obiteljska kuća - izvjestili su iz šibenske gradske uprave. 


23:27 - “Obranjene su sve kuće u Zatonu, požar ide prema Šibenskom mostu i mjestu Jadriji, a jedan dio ide prema Vodicama”, rekao je Boris Dukić za N1 i dodao: 

“Nitko nije ozlijeđen, nadamo se da će tako ostati.”

Prisjetio se posljednjeg velikog požara na tom području: “2017. smo imali velik požar na području Zatona i mislili smo da ne može biti gori, ali to je neusporedivo prema ovome danas. Požar je doslovno bio u svakom dvorištu. U centru mjesta je crkva, planuo je zvonik, brzo smo ga ugasili.”

Dukić je također potvrdio da na tom području ima 'zvončića' iz Domovinskog rata: “Nažalost, da. Zaton je za vrijeme agresije pretrpio nekoliko napada kasetnim bombama, a njih je teško očistiti, to su mali zvončići.”

Mještanima je poručio da ostanu hrabri: “Čeka nas teška večer, mještani će provesti večer bez struje jer su oba dalekovoda izgorjela.”


22:54 - Crveni križ je na društvenim mrežama izvijestio kako njihovi timovi daju podršku vatrogascima na požarom zahvaćenim područjima. U školi u Bilicama smješteno je za sad 50 turista, a za evakuaciju se priprema i dvorana u Vodicama.


22:50 - Premijer Plenković je pratnji ministara Davora Božinovića, Anje Šimprage i Maria Banožića stigao u Zaton, gdje su ga gradonačelnik Šibenika Željko Burić, župan Marko Jelić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković informirali o stanju na terenu i štetama. 


>> OPŠIRNIJE


20:58 - Županijski centar 112 Šibenik zaprimio je više dojava o većem broju djece na obali u Raslini koja su bila okružena dimom te su pozvani Lučka kapetanija i Pomorska policija koji su ih prevezli u Bilice gdje je načelnik općine otvorio školu za njihov smještaj. U prijevoz djece i nekoliko odraslih osoba samoinicijativno su se uključili i građani sa svojim brodicama, izvijestilo je Ravnateljstvo civile zaštite. 


20:56 - Na požaru kod Zatona ukupno je angažirano 210 vatrogasaca sa 54 vozila. Dodatne su snage, navodi HVZ, stigle iz Primorsko-goranske županije sa 22 vatrogasca i 6 vozila, Ličko-senjske županije sa 13 vatrogasaca i 5 vozila te iz Splitsko-dalmatinske županije sa 9 vatrogasaca i 4 vozila. Pripadnici Karlovačke županije su u pripravnosti.

Prema riječima županijskog zapovjednika Darka Dukića, požar se nošen vjetrom brzo proširio među kuće Zatona i Rasline zbog čega je određeni dio objekata nagorio. "Vatrogasci rade na lokalizaciji požara, ali gusta vegetacija i snažan vjetar koji mijenja smjer otežavaju njegovo gašenje. Fronta požara ide dosta brzo te je pred vatrogascima teška noć", kazao je Dukić.


20:54 - Na gašenju požara u Zatonu angažiran je vod Protupožarnih namjenski organiziranih snaga (PP NOS-a) iz sastava Hrvatske kopnene vojske (HKoV) iz Divulja od 26 pripadnika, a uskoro se očekuje i slanje drugoga protupožarnog voda HKoV-a iz Knina od 26 pripadnika, javio je MORH. Prvi put u ovoj protupožarnoj sezoni angažirani su vojnici, dodaje se u priopćenju.

Na požarištima kod Zatona i Visočana tijekom dana požare su gasila četiri protupožarna aviona Canadair CL–415 i tri aviona Air tractor AT-802. Od početka protupožarne sezone od 13. lipnja do danas zračne snage PP NOS-a OSRH sudjelovale su u gašenju 22 požara, pri čemu su ostvarile 1212 letova, 169 sati naleta i 6 374 tona vode.


20:40 - O razmjerima požara koji je danas zahvatio Šibensko-kninsku županiju, svjedoče i prizori iz 80 kilometara udaljenog Splita. Kako nam javljaju čitatelji iz Splita, smrad i dim od požara osjete se u cijelome gradu, a nešto ranije i u Splitu, točnije na Marjanu je došlo do požara, no on je ubrzo lokaliziran.

>> OPŠIRNIJE


20:38 - Vatrogasci iz Primorsko-goranske županije krenuli su u Zaton.


20:27 - Premijer Andrej Plenković s ministrima Banožićem i Božinovićem došao je u Zaton šibenski na mjesto požarišta. Uskoro se očekuje njegova izjava. 

U Zatonu, u vrijeme ovog javljanja, još uvijek gori uz cestu i kanaderi gase požar. 

Glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić izvijestio je premijera Plenkovića da je jak vjetar stalno mijenjao smjer i tako otežavao gašenje te da se dogodila vatrena oluja. 

- Najbitnije da nema ozlijeđenih, objekte ćemo sanirati i sve ostalo, bitno da nema žrtava - rekao je Darko Dukić premijeru Plenkoviću. 

U vrijeme dok ovo izvještavamo, iznad nas, na brdu iznad Zatona i dalje gori, a kanaderi pokušavaju ugasiti požar. Mnogi su zabrinuti i na licima im se vidi strah i neizvjesnost što nosi noć ukoliko se požar ne lokalizira i ukoliko vjetar ne oslabi. Vatrena fronta je široka više kilometara, a upravo u ovim trenutnima dolazi kamion s vojskom koja je također došla pomoći na požarište. 


19:56 - U Raslini je izgorjelo nekoliko objekata. U toliko godina bavljenja novinarskim poslom i svega što sam vidio, ovakve prizore nisam nikada. Ljudi doslovno brane svoje kuće vodom, s gumama i svime što mogu, a koliko sam vidio, dvije kuće su izgorjele uz samu obalu. U Zatonu sam uspio snimiti vatru iznad samog zvonika i baš je nevjerojatno to izgledalo - rekao nam je Marko Slamić, zaposlenik Radio Šibenika koji nam je ustupio i neke fotografije apokaliptičnih scena na šibenskom području. Cijeli razgovor s njime možete poslušati OVDJE


19:53 - Policija blokirala put prema požarištima u Zatonu i Raslini.


19:46 - Pogledajte apokaliptične scene sa šibenskog područja.


19:34 - Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je izjavio kako požare na šibenskom području gase tri kanadera, da je usmjeren i četvrti, a prema informacijama kojima raspolaže, u požaru nema ozlijeđenih.

Ovo je najteži požar ove sezone, ušao je među kuće, podignute su snage iz susjednih županija i vojska, rekao je Tucaković.

Zbog požara, zatvorene su županijske ceste Vodice-Gaćelezi i Šibenski most-Zaton-Raslina, najnovije su informacije iz HAK-a.

Sastao se i Stožer civilne zaštite Grada Šibenika, a načelnik Danijel Mileta je rekao je nakon sastanka  da evakuacija stanovništva službeno nije proglašena.

"Od punoljetnog i fizički sposobnog stanovništva očekujemo, molimo ih da budu u svojim domovima i pomognu u obrani od vatre.  Što se tiče situacije, ona je nešto bolja, ali ovako ozbiljne ugroze za stanovništvo nije bilo u posljednjih deset godina", rekao Mileta, koji je nakon sastanka otišao na teren.


19:28 - Oko 19 sati došlo je do požara i na Marjanu, potvrdio je ŽVOC Split za portal Dalmacija danas.


19:27 - Kako nam je rekla čitateljica iz Šibenika, trenutno je sve puno dima zbog čega ju peče imati oči otvorene. 


19:09 - Pogledajte uživo razmjere požara i gusti dim. 


19:05 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković krenuo je prema Šibensko-kninskoj županiji zbog velikog požara koji je zahvatio pojedina područja. Uz njega su potpredsjednici Vlade Božinović i Šimpraga te ministar Banožić. Gradonačelnik Šibenika Burić, župan Jelić i glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković informirali su ga o stanju na terenu i štetama. Zahvalni smo vatrogascima, pripadnicima vojske, policije, civilne zaštite i svim službama na angažmanu. Sve raspoložive snage su u funkciji kako bi se požari stavili pod kontrolu te zaštitila imovina i ljudi - navode iz Vlade. 


18:49 - Načelnik gradskog Stožera civilne zaštite i zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta rekao je da je počela evakuacija stanovništva Zatona i Rasline brodovima prema Bilicama te da se očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića.

"Situacija što se tiče ugroze stanovništva nikad nije bila gora u zadnjih deset godina, evakuacija stanovništva s požarom zahvaćenih područja u Zatonu i Raslini je počela, a u ovim trenucima se sastaje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika, rekao je Mileta.

Evakuiraju se žene i djeca, a muškarci ostaju gasiti vatrenu stihiju.


18:37 - Dim od velikog požara vidljiv je čak i u Splitu, a do tamo se osjeti i neugodan miris. 

Foto: Čitateljica


18:34 - Šibenski fotograf Valerio Baranović zabilježio je kadrove za koje kaže kako nikada ranije nije vidio. 'Ovo je horor' napisao je kratko Baranović.

>> OPŠIRNIJE


18:32 - Ravnateljstvo civilne zaštite također je objavilo da je aktiviran Stožer civilne zaštite grada Šibenika. Kako su istaknuli, pomoć iz zraka pružaju tri Canadaira.

Jaki vjetar i dalje otežava gašenje požara koji se proširio na područje naselja Zaton i Rasline, a zahvaćen je i dio objekata te vozila. Vatrogascima Šibensko-kninske županije pomažu i vatrogasci s područja Splitsko – dalmatinske županije, a u pripravnosti su i vatrogasci iz drugih županija - navode.


18:27 - O razmjerima požara u kojem je izgorjelo i nekoliko objekata govore i satelitske snimke. Naime, oblak dima vidljiv je i iz svemira na meteorološkim satelitima.

>> OPŠIRNIJE


18:25 - Putnici kod Zatona ne mogu dalje svojim vozilima zbog velikog požara, čekaju ishod i otvaranje ceste.

1/11

18:23 - Na požaru kod Zatona angažirano je oko 150 vatrogasaca, a glavni vatrogasni zapovjednik uputio je 25 vojnika kao i pripadnike Ličko-senjske županije s vozilima i opremom na čuvanje požarišta u Raslini, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica.


18:20Stožer civilne zaštite Grada Šibenika se u ovim trenucima sastaje.

- Sastanak počinje za nekoliko minuta i situacija nije dobra, dapače, mogu slobodno kazati nikad gora u zadnjih deset godina. Službeno je počela evakuacija stanovništva prema Bilicama, a čak i premijer Andrej Plenković razmatra dolazak – kazao je Danijel Mileta, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika za portal Šibenik IN.

>> OPŠIRNIJE


18:16 - Novinar Večernjeg lista Frane Šarić javio se uživo iz Visočana gdje u gašenju požara također sudjeluju kanaderi. 


18:04 - Veliki dim vidljiv je s autoceste na prostoru Slivnice i Posedarja. Potvrdili su nam to zadarski vatrogasci dodajući kako gori i kod Poličnika. 

- Molim vas pustite nas na miru jer skupljamo ljude - rekli su nam zadarski vatrogasci potvrđujući više požara u zadarskom zaleđu. 


17:53 - Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, u pripravnost su stavljene vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica.


17:52 - U mjestu Raslina pored Zatona stanje je posebno teško. Naime, vjetar nosi vatru u tom smjeru. 

Foto: Radio Šibenik/Marko Slamić
Foto: Radio Šibenik/Marko Slamić


17:50 - U tijeku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama. Uključili su se stanovnici s brzim gumenim brodovima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da prime ljude u kuće, javlja ŠibenikIN.


17:48 - VIDEO Pogled na Šibenik s mora (snimio Dragan Colombo)


17:35 - O dramatičnim događanjima na šibenskom području u telefonskom razgovoru nas je upoznala i Šibenčanka Nataša C. 

- Izgorjelo je sve od Rasline do Zatona, a od mojih prijatelja iz Zatona sam dobila informaciju da je izgorjelo nekoliko kuća i da jaka tramontana otežava gašenje požara te su svi jako preplašeni što će se dogoditi i hoće li konačno taj požar biti ugašen. Neke kuće je više nemoguće obraniti, a sada se brane druge i navodno se požar proširio u blizinu zvonika u Zatonu - rekla nam je ova Šibenčanka. 

Rečeno nam je i da je požar planuo na više mjesta odjednom i da se zbog toga sumnja da je podmetnut.


17:27 - Požar koji je u srijedu oko 11 sati izbio u okolici Vodica, u Mrdakovici na Benkovačkoj cesti, proširio se prema Zatonu gdje je situacija dramatična, a u gašenju sudjeluje više od 100 vatrogasaca, doznaje se iz zatonskog DVD-a.

Na terenu je preko 100 vatrogasaca s 42 vozila, u gašenju sudjeluju i kanaderi, a sve otežava jak vjetar. Nekoliko kuća je, kako kažu mještani, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. Na terenu su i ekipe hitne pomoći, te policija.

Najkritičnije je prema Raslini. U gašenju sudjeluju i kanaderi, a gašenje otežava jak vjetar. 

"Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo", kratko je rekao Boris Dukić, zapovjednik zatonskog DVD-a.


17:20 - Hrvatska vatrogasna zajednica navodi da su obranjene kuće na požaru kod Visočana.


17:08 - "Ljudi pokušavaju pobjeći automobilima, dio stanovništva trebao bi biti evakuiran, ali nije. Kaos je, ljudi plaču po cesti, najgore je prema Raslini. Imamo požarno ludilo, gori na više fronti i ne znamo gdje prije", kazao je Darko Dukić za ŠibenikIN.


17:00 - Požar kod Zatona je zahvatio dio kuća i vozila, vatrogasci su na terenu i sprječavaju njegovo širenje. Uz domicilne snage iz Šibensko-kninske županije, u gašenju pomažu i vatrogasci susjedne Splitsko-dalmatinske županije. Požar kod Pridrage je ugašen, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.


16:45 - Zbog požara su zatvorene županijske cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086) i Šibenski most-Zaton-Raslina (ŽC6088), izvijestio je Hrvatski autoklub.


16:30Pogledajte dramatične snimke: Gore kuće u Zatonu, kanaderi ih pokušavaju obraniti


16:15 - "Ne mogu procijeniti koliko kuća gori, ali oko mene je puno ljudi koji viču da im kuće gore, kaos je potpuni. Puše jaka tramuntana i vjetar nosi prema kućama. Kanaderi sad spašavaju, ali ne izgleda dobro", kazao nam je jedan od mještana koji brani kuće u Zatonu. 

VIDEO Kanaderi gase požar u Zatonu, pokušavaju spasiti kuće (snimio Marin Pelaić)


'Dajemo sve od sebe'

''Imamo požarno ludilo, više fronti, trenutno nam je probio požar od onog dijela gdje je bio prije sat vremena, sad se dva kilometra probio prema mjestu Zaton. Dajemo sve od sebe u ovom trenutku. Idemo od kuće do kuće i pokušavamo napraviti što se napraviti da", kaže Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

'Životinje su panično bježale'

''Gori borova šuma i nisko raslinje, ali vatru još nemamo pod kontrolom, a ugroženi su i neki objekti'', izjavio je za Dalmaciju Danas još ranije zapovjednik JVP-a Vodice, Antonio Begić.

Vatra je zahvatila i OPG-ove na tom području. Dobar dio već je uništen, a mještani s vatrogascima pokušavaju spasiti što se spasiti da. ''Vatra je sve zahvatila, u roku od 15 minuta nastao je pravi kaos, to je bilo strašno. U zadnji tren smo uspjeli spasiti životinje koje su panično bježale. Evo sada je vatra prešla na susjedov maslinik koji je spojen s nama, a počelo je gorjet i dolje ispod ceste. Kako vjetar vrti tako smo u epicentru'', priča Ivana, jedna od vlasnica ugroženih OPG-ova. 

Vatrogasci apeliraju na oprez

HVZ podsjeća građane da je zabranjeno spaljivanje korova, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

Na području Dalmacije aktivna su tri požara na otvorenom prostoru, jedan na području Zadarske županije te dva na području Šibensko-kninske županije, priopćili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

"Ponovno apeliramo na građane na dodatan oprez s obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete, koji uključuju vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele Hrvatske”, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

U naselju Boraja kod Šibenika došlo je do požara zbog prometne nezgode nakon koje se zapalilo okolno raslinje. Na gašenje požara poslan je kanader, uz pomoć vatrogasnih snaga na kopnu.

U istoj je županiji aktivan i požar na Benkovačkoj cesti, koji također gase vatrogasci i kanader.

1/69

Prometna nesreća uzrokovala je požar i u Zadarskoj županiji, kod područja Visočane gdje se, uslijed zapaljenja kombi vozila, požar proširio na travu i nisko raslinje.

Vatrogasci ističu da nema opasnosti od širenja vatre na objekte, a na požarište su već poslani vatrogasci i kanader.

HVZ podsjeća građane da je zabranjeno spaljivanje korova, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

Ključne riječi

Komentara 44

PR
prajdali100
17:14 13.07.2022.

Podmetanje požara tretirati kao teroristički akt i kao takvo procesuirati.

CB
cro.bos.
17:58 13.07.2022.

Samo dva kanadera! Za saborske limuzine ne fali rezervni dijelova.

CR
crnioraozx
18:33 13.07.2022.

Bože spasi ljude jer piromani ne znaju što čine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije