Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATILI SE S KARIBA

U Češkoj prijavljena prva dva slučaja virusa Zike

komarci
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2016.
u 14:56

Njihovo stanje ne zahtijeva hospitalizaciju

U Češkoj su prijavljena prva dva slučaja osoba zaraženih Zika virusom, a riječ je o osobama koje su se vratile s Kariba i nisu bile u međusobnom kontaktu, rekao je danas ministar zdravlja Svatopluk Nemecek.  

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u srijedu da će se epidemija Zike vjerojatno pogoršati prije nego što stigne pomoć u zemlje zaražene virusom.

Najmanje 34 zemlje, uglavnom u Amerikama, zahvaćene su izbijanjem zaraze Zika virusom, a očekuje se da će se zaraza širiti. Najteže je pogođen Brazil, a nakon toga Kolumbija.

Nemecek je novinarima rekao da je virus pronađen kod muškarca koji se vratio s Martinika i žene koja je putovala u Dominikansku Republiku.

Njihovo stanje ne zahtijeva hospitalizaciju.

"Ne radi se o slučaju infekcije koja se širi u Češkoj Republici. Posrijedi je bolest koja je donesena iz područja za koja preporučujemo ljudima da ne putuju", rekao je Nemecek.

>> 7 stvari kojih trebate znati o virusu Zika

>> Brazil: 220 tisuća vojnika u borbu protiv zika virusa

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Đive X
Đive X
16:44 25.02.2016.

Dalmacija vri od Tigrastih komaraca i samo nam treba jedan slučaj pa da vražjeg furešta ne bude. I naravno, nitko ne prska ničim...i još topla zima....

SZ
stela_zg
18:49 25.02.2016.

zika virus je otkriven 1947. iako vjerojatno postoji na ovoj planeti dulje od čovjeka prvi slučajevi zika groznice opisani u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća. kada bi tražili antitijela na tijela na taj virus našli bi ih u većinii populacije (teoretsku šansu ima svatko tko je ikada u životu iskusio ubod komarca). postavlja se pitanje zašto se rađaju djeca sa mikrocefalijom. nekako se prešućuje da je u Brazilu više od 39000 mladih žena i djevojaka bilo re-vakcinirano sa MMR cjepivom. ono što živi virusi u cjepivu mogu napraviti sa mozgom fetusa je upravo ono što se događa u Brazilu. uz masovne vakcinacije djevojaka i mladih žena u Brazilu je veliki problem i masovna uporaba glifosata (roundup)-vrlo toksičnog herbicida i drugih toksičnih insekticida (larvocidi) kojima se zatrovao sve-zemlja, voda, zrak, hrana. treba naglasiti da trudnica u kontakt sa živim virusom može doći i preko druge osobe ili djece koja su cijepljena sa cjepivom u kojem je živi virus. nitko vam ne daje garanciju da u cjepivu koje se daje nema živih virusa. ljudi zapravo nema pojima što je u sastavu cjepiva. bilo bi idealno da se nakon cijepljenja pričeka sa trudnoćom godinu dana jer se nakon cijepljenja živi virus mjesecima zadržava u tijelu i širi kapljičnim ili seksualnim putem. nakon što su se najavljivale fatalne ptičje i svinjskih gripe, pa još pogubnija ebola na pomolu je nova (izmišljena) "pandemija". prilika kao stvorena za farmaceutsku industriju da preko noći plasiraju neprovjerena cjepiva na tržište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije