Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj

U Bošnjacima otvorena Slavonska kuća

Centar za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj Slavonska kuća
Foto: Branimir Bradarić
1/3
08.05.2021.
u 14:42

U Bošnjacima je danas otkriven i spomen križ u spomen na poginule i nestale mještane naselja u Prvom i Drugom svjetskom ratu te Domovinskom ratu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar obrane Mario Banožić, predsjednica Saborskog odbora za poljoprivredu Marijana Petir i načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić otvorili su danas u Bošnjacima, nedaleko od Županje, Centar za promociju poljoprivrede i ruralni razvoj "Slavonska kuća". Radi se o projektu vrijednome 7,4 milijuna kuna koji je realiziran kroz Program ruralnog razvoja. Projekt pruža sliku kako se nekad živjelo u Slavoniji i kako je nekada Slavonija izgledala. „Slavonska kuća“ sastoji se od četiri zgrade koje zajedno prikazuju kako je izgledalo nekadašnje slavonsko tradicionalno seljačko imanje s dvorištem u sredini okruženim kućom u kojoj se živi. Tu su i zgrade za držanje stoke, ambar za žitarice kao i pomoćne prostorije za smještaj strojeva i oruđa za poljoprivredu. Vodilo se računa i o uređenju unutrašnjosti kuće koja je uređena je u skladu s načinom života u Slavoniji s kraja 19. i početka 20. stoljeća. U sklopu Slavonske kuće izgrađena je i multimedijalna dvorana s info putom i suvenirnicom.

-Slavonska kuća promovira tradicijske vrijednosti života u Slavoniji ali i isto tako omogućava mještanima Bošnjaka i Slavoncima ostvarivanje kreativnih i poduzetničkih ideja, rekla je Vučković.

Kazala je i kako Ministarstvo poljoprivrede trenutno financira obnovu i izgradnju 54 dječja vrtića te 33 druga projekta koja pridonose kvaliteti života poput društvenih i kulturnih centara. Prema njenim riječima isto tako obnavljaju i grade ceste, objekte vodoopskrbe i odvodnje te pet vatrogasnih domova.

-Mnogi se pitaju zašto to radi Ministarstvo poljoprivrede. Naša je najvažnija zadaća utjecati na rast hrvatske produktivnosti i konkurentnosti kao i da podupiremo ruralni razvoj i doprinosimo održavanju i razvoju vitalnih ruralnih zajednica. I u idućem programskom razdoblju nastaviti ćemo s tim aktivnostima, a i slavonski poljoprivrednici sve više i bolje koriste ponuđena sredstva. Na području pet slavonskih županija ukupno je ugovoreno projekata ili dano potpora u vrijednosti 5,7 od kojih je isplaćeno više od 4,4 milijardi kuna, rekla je Vučković.

U Bošnjacima je danas otkriven i spomen križ u spomen na poginule i nestale mještane naselja u Prvom i Drugom svjetskom ratu te Domovinskom ratu. Kako je rečeno u Prvom svjetskom ratu poginulo je ili nestalo 105 mještana Bošnjaka, u Drugom svjetskom ratu 569, a u Domovinskom ratu 14 Bošnjačana.

-Slavonija je prošla kroz mnoge svjetske ratove ali je uspjela sačuvati vlastiti identitet. Danas smo sigurni u svojoj državi i moramo sve učiniti kako bi tu državu očuvali i sačuvali i za buduće naraštaje, kako žrtva onih koji su za nju dali živote ne bi bila uzaludna, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije