Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protupožarna sezona

U borbi protiv požara dronovi i 90 kamera

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
1/4
29.07.2018.
u 21:03

U Divuljama su vatrogasci, DUZS, vojska, policija i druge operativne snage čime je ubrzan i pojednostavljen proces zapovijedanja

Od 1. lipnja do 26. srpnja ove godine, prema podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na hrvatskom priobalju zabilježeno je 418 požara raslinja, a u istom razdoblju lani zabilježeno ih je 764. U 2016. u istom razdoblju zabilježena su 393 požara.

Hrvatska se prošle godine u srpnju borila s jednim od najvećih požara u svojoj povijesti, koji je došao do predgrađa Splita, no srećom ljudskih žrtava nije bilo.

Ove godine pak, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, protupožarna sezona zasad prolazi relativno dobro, pogotovo kad se usporedi s tragičnim događajima izazvanim požarima u Grčkoj.

No ove godine nadležne hrvatske institucije i bolje su se pripremile za protupožarnu sezonu. Glavna je novost uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ) u Divuljama čime je ubrzan i pojednostavljen proces zapovijedanja. U OVZ-u su na jednome mjestu vatrogasci, DUZS, vojska, policija i druge operativne snage koje čine sustav domovinske sigurnosti i sustav civilne zaštite.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Centar je povezan s 90 kamera, uglavnom Odašiljača i veza i Hrvatskih šuma, pomoću kojih se kontrolira stanje na nepristupačnom terenu pa se brzo može uočiti izbijanje vatre. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kaže da je ove godine Vlada ranije donijela program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH za i na vrijeme se krenulo u provedbu tog programa.

Među ostalim ističe i da je na priobalju, uglavnom na otocima, tijekom protupožarne sezone raspoređeno 78 vatrogasaca i 21 vozilo iz unutrašnjosti zemlje. Pohvaljuje i povećanje plaća sezonskim vatrogascima s 3000 na 3500 kuna iako smatra da bi to povećanje trebalo biti i veće, no napominje da je važno da je napravljen korak prema većim primanjima.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je uvođenje dronova i jednog besposadnog zrakoplovnog sustava za nadzor nepristupačnih područja koji je OVZ-u ustupilo Ministarstvo obrane, odnosno Oružane snage RH. Hrvatska kopnena vojska pak pripremila je osam protupožarnih vodova s ukupno 200 pripadnika za brzu intervenciju te dodatne snage od 100 pripadnika vojske za ojačanje snaga.

Vojnici za brze intervencije razmješteni su u Kninu, Benkovcu, Sinju i Divuljama. U gašenju požara i ove je godine angažirano šest kanadera, šest zračnih traktora i dva transportna helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Hrvatska ratna mornarica osigurala je dva desantna broda i dvije gumene brodice.

>> Požari u Grčkoj

1/23

Komentara 2

DO
dom7
06:40 30.07.2018.

Bravo Hr!

CI
cinbenik
21:47 29.07.2018.

jesu li iz Kinga,...nabavljene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije