Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrtonosne vrućine

Toplinski val je krivac za požare diljem svijeta, a ovo je razlog njegove pojave...

Klimatske promjene
Foto: /Climate Change Institute/University of Maine
25.07.2018.
u 11:34

Osim očekivanog razloga za ovakvo vrijeme, a to su klimatske promjene uzrokovane neopreznim ponašanjem prema prirodi, postoje i dva modela koja tumače ove visoke temperature

U utoraku požarima koji su zbog velikih vrućina i suše buknuli nedaleko od Atene, poginulo je više od 70 ljudi, dok ih je više stotina ozlijeđeno. 

Požari su zahvatili šume i u SAD-u kao i u Švedskoj gdje je prošli tjedan zabilježeno njih 50-ak. U Kaliforniji je krajem lipnja oko 2500 ljudi evakuirano zbog straha da bi im vatra mogla presijeći puteve za evakuaciju. 

Iznimno vruće ljeto donijelo je i rekordno visoke temperature. U Alžiru je tako zabilježena najviša temperatura ikada u Africi od čak 51,3  ºC.

U inače ne pretoplom Torontu temperatura je 30 dana zaredom bilježila skoko preko 30  ºC, a temperatura preko 40 ºC u Japanu su krive za 50 života

Guardian ističe kako meteorolozi ističu da je razlog toga greben visokog tlaka, koji donosi vedro i suho vrijeme.

Požari u Grčkoj

Klimatske promjene
1/31

On je na području  Skandinavije, sjeverne Europe i Rusije snažno ojačao, vrlo je postojan i tako bi moglo ostati sve do početka kolovoza. Visoki tlak na tim područjima znači niži tlak i vlažnije i podnošljivije vrijeme kod nas. 

Dva modela 

Osim očekivanog razloga za ovakvo vrijeme, a to su klimatske promjene uzrokovane neopreznim ponašanjem prema prirodi, postoje i dva modela koja tumače ove visoke temperature i globalno zagrijavanje općenito.

Prvi model predstavila je 2012. godine Jennifer Francis s Rutgers Universityja u New Jerseyju.

Problem kod klimatskih promjena je taj što olakšavaju dublje prodore vrućeg zraka s juga na sjever te hladnoga sa sjevera na jug.  Arktik se zagrijava brže od ostatka svijeta, što znači da se razlika u temperaturama između njega i suptropskih krajeva smanjuje. Arktik se brže zagrijava jer se njegova bijela površina smanjuje, čime se smanjuje i refleksija sunčevih zraka. Istovremeno se povećava tamna površina mora na sjeveru koja apsorbira sunčeve zrake, ali i isparavanje koje djeluje kao staklenički plin, objašnjava Jennifer Francis.

Spomenuta razlika u temperaturama glavni je pokretač visinske struje zraka (jet stream) , pa ona slabi i usporava. To usporavanje uzrokuje njezino veće krivudanje što omogućuje dublje prodore toplijeg zraka s juga na sjever ljeti te hladnijeg na jug zimi.

Prema drugom modelu, visinska struja u nekim se područjima, više u Europi, a manje u Sjevernoj Americi, seli na sjever kako se tropska i suptropska područja šire prema sjeveru

Foto: /Climate Change Institute/University of Maine

Profesor Adam Scaife,  za Guardian je objasnio ovu situaciju:

"Ove godine slična je situacija onoj iz 1976. godine kada su površinske temperature u Atlantskom oceanu bile slično visoke, a mlazna struja bila slično slaba, zbog čega se područja visokog tlaka dugo vrijeme nisu premještala".

Britanski stručnjaci ističu da su od 1976. godine do danas, zahvaljujući klimatskim promjenama, ipak prosječne temperature još značajno porasle.

Požari u Portugalu

Klimatske promjene
1/23

Komentara 14

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
12:04 25.07.2018.

klima znači promjena, "klimatske promjene" je oksimoron. Prije 70 miliona godina razina CO2 je bila 3 puta veća nego danas, gdje je tada čovjek bio???

Avatar Mladen_Podnar
Mladen_Podnar
11:50 25.07.2018.

Klima se bez obzira na čovjeka u prošlosti uvijek mijenjala. U srednjem vijeku je bilo malo ledeno doba, a nije bilo ispušnih plinova niti tvorničkih dimnjaka. Zamislite da se to danas dogodi tko sve nebi bio kriv!

ŠT
ŠtoReći
14:53 25.07.2018.

krivac je krivosuđe koje ne kažnjava počinitelje kako u požaru tako u ubojstvu i lopovluku..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije