Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

U BiH opet protiv Pelješkog mosta, ruši im 'mokre snove'

Iznova se čuju teze društva koje bi koridor milju i pol širine od Neuma do kraja Brača, Hvara, Korčule, gdje je “izlaz BiH na more”

Komentari 79

DU
Deleted user
09:08 09.07.2017.

Pelješki most uopće nije problem granične linije jer Komarna i Pelješac su nedvojbeno i nesporno dio hrv. ozemlja nego tzv. opstrukcije plovnog puta. A što je već dogovoreno na međudrž. razini odnosno RH je platila strahovitu cijenu podizanja mosta na traženu niveletu /Quote: Dužina mosta je 2404 metra, širina 21,5 metara, širina središnjeg morskog prolaza 568 metara, dok je širina plovnog puta 200 metara, a najveća visina mosta 55 metara. Izvođač radova je poslovna udruga hrvatskih tvrtki – Konstruktora, Viadukta i Hidroelektre, a ugovorena cijena radova bila je 1,95 milijardi kuna bez PDV-a/ jer je prvobitno bila razmatrana visina 30 m, što bi odgovaralo maritimnim svojstvima zaljeva jer je to uzgajalište školjki i adekvatno samo za marinu za jahte. Ukratko, 2009. je već postignuta suglasnost i otpočela gradnja, most je poskupio 100-ak mil. eura zbog traženja da se izdigne na nevjerojatnu visinu, a tamo uopće nema pomorskog prometa - npr. Rion Antorion preko Korintskog tjesnaca 52 m (navigational clearence) ima ispod vrlo živ pomorski promet u oba smjera. I prvotno je BiH "izvoljevala" oko posebnih prava u luci Ploče, nije bilo aktualno razgraničavanje kao danas.

VL
DU
Deleted user
08:58 09.07.2017.

A da oni vrate Hrvatskoj Neum pa tih problema neće imati!

VL
KO
koraknaprijed
10:39 09.07.2017.

Ovo je dokaz i razlog da se Slovencima nesmije popustiti!

VL
Avatar southman
southman
09:11 09.07.2017.

EU je zato i dao novac za gradnju Pelješkog mosta, jer ovi nazovi političari iz BiH svojom politikom neće za 50 god. u EU.

VL
Avatar jest
jest
11:05 09.07.2017.

Ma tko i što pita BiH, Hrvatska kao najveća regionalna vojna i druga sila gradit će na svome teritoriju što i kako i kada želi a oni neka se pobrinu da njihove institucije počnu funkcionirati i ravnopravno zastupati sva tri naroda. Oni moraju shvatiti da neće u Europu ni fizički ni politički preko Rusije i Turske već preko Hrvatke i bolje im je da se prihvate rada na unutarnjem uređenju zemlje koja je danas u velikom neredu i razapeta između ekstremizama, onog srpskoh i koketiranja sa Srbijom i Rusijom, odnosno bošnjačkog i koketiranja sa Turskom i opasnim vjerskim sektaštvom.

VL
Avatar Tomo Tom
Tomo Tom
10:56 09.07.2017.

....vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu....ovo je žešća idiotarija...kog briga šta oni trabunjaju....

VL
NE
Neonacionalist
09:59 09.07.2017.

Kad su komunisti krojili avnojevske granice poslije 2.svj.rata bilo je sasvim logično da Neum pripadne Hrvatskoj a ne da nam tu sijeku teritorij čime je Hrvatska bila jedina ex.Yu republic sa presječenim teritorijem a još se usto radi o etničkii hrvatskom gradiću , ako im je bilo bitno da BIH ima izlaz na more onda su im trebali ostaviti Sutorinu ( koju su pak dodjelili Crnoj Gori ) na ulazu u Boku koja je bila drugi povijesni izlaz BIH na more ustupljen davne 1718. Turskoj Carevini od strane tadašnje Dubrovačke Republike s tim da smo im mi eventualno u zamjenu za Neum mogli ustupiti Prevlaku do Molunta što zapravo i danas smatram dobrim rješenjem ali nemoguće je sa BIH postiči bilo kakav dogovor o ičemu naposljetku ne mogu se ni oni međusobno dogovoriti oko mnogih stvari , tamo imaš tri strane i tri interesa koji vuku svatko na svoju a pritom je samo jedna strana nama sklona to su naravno BIH Hrvati a ove druge dvije znatno značajnije, brojnije i utjecajnije bi nas utopile u čaši vode da mogu i nisu nam definitivno prijateljski narodi kao što to nisu ni Slovenci , naravno ima mnogo prijateljstava na osobnim razimama i sl. ali ovdje ja govorim prvenstveno u političkom smislu .

VL
JD
john.drum.501
09:10 09.07.2017.

Neum je poklonje turcima. Pa što ovi imaju s time? Turska ima izlaz na more. Kakve rdne skupine i za što? Osnujte radnu skupinu smijem li prijeći cestu? Imate dovoljno posla sa Agrokorom i kriminalom u ovoj zemlji. Nije taknuta niti administracija, pravosuđe... Što su i glavne zamjerke EU. Ne mući vas ovakva ovrha da ste prvo krivi i ovrššeni, a tek tada po 2 godine na sudu dokazivati da ste nevini? Sramota.

VL
VL
????
10:22 09.07.2017.

Zbog ovog nema nikakve implementacije arbitraže. Zadnja točka povlačenja mora biti onaj koridor u kojem bi imali ograničeni suverenitet, tu se ne smije Kranjcima popustiti ni pod razno jer povlači za sobom presedan u korist BiH. Tko to ne kuži, može odmah u Vrapče.

VL
ZO
zola
12:07 09.07.2017.

Ima jedan majstor u SDP-u koji je utvrdio da je gradnja mosta sick, te je otisao u BiH dogovoriti koridor. Do danas nije izvijestio o uspjehu inicijative hahaha

VL
Avatar Niškorist
Niškorist
11:07 09.07.2017.

Kako se zove osoba koja im je to dala ?

VL
DU
Deleted user
13:56 09.07.2017.

bih i servija ce uci u eu..nikad.

VL
DU
Deleted user
13:42 09.07.2017.

to se lako riješi nek turci doplate iz bh rezervi može visina i do neba

VL
Avatar Apsalar
Apsalar
12:53 09.07.2017.

Zato Zlovencima ni mali prst, jer bosanci bi odmah i prstenjak. S PRSTENOM.

VL
Avatar Srbinator
Srbinator
15:43 09.07.2017.

hehehe, kad nema Srba, Slovencima ne smijete nista, onda ajmo malo o mostu samo da se ne talasa po Agrokoru

VL
Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
21:09 15.07.2017.

Daj boze da taj most uopce se pocne graditi. Butkovic je totalno nesposoban ministar.Za 5g nece se izabrati ni izvodac radova.

VL
B2
bokida 2
10:04 20.07.2017.

Hrvatska će graditi most sviđalo se to nekome ili ne. Dosta je tih pregovaranja i podmetanja. Ako maltretiraju Hrvate kod sebe ovdje mogu samo lajati na Mjesec.

VL
Avatar zagorac2
zagorac2
14:18 09.07.2017.

Nacionalist ustvari to je bilo vrijeme jakih komunistickih muslimanskih kadrova i kad su micali nesposobne dalmatince i postavljali po raznim komunistickim visokim pozicijama Bosance/Muslimane jos nesposobnije koji su vam voljenu jugu odveli u bankrot i kad ste cekali u redovima bas za sve i kad niste imali nis, stajali ste u redovima za kruh, kavu, benzin , ulje, secer i da ne nabrajam - ali i danas vodite muslimansku Bosnu u propast jer vi niste sposobni bas za nis jer da imate bilo kakve sposobnosti shvatili bi da su svi diktatori, osvajaci u svijetu propali bez razlike koliko dugo ubijali i drzali teror da se odrze ipak su na posljetku nestali i da imate i malo pameti pitali bi se gdje je danas to Osmanlijsko ili Rimsko Ili grcko osvajcko diktatorsko carstvo zavrsilo ali i sva ta tako zvana komunisticka carstva i diktature zavrsile ali vi te intelegencije ipak nemate jer da je imate bar malo znali bi da je sloga najveca vrijednost bez razlike kaj vjerovali u kojem Bogu se molili

VL
DU
Deleted user
16:18 09.07.2017.

Putin Erdogan Orban Melanija ne brinite se i ne sekirajte zna Plenković što će sa BiH

VL
LV
ladislav.vicic
15:30 10.07.2017.

Cinjenica, da se je Alija odrekao Hercegovine i mora, kad nam je nudio Hercegovinu.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.