Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nuklearno pogađanje

U Beču počeo novi krug pregovora 'šestorke' i Irana

Nuklearno
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
18.02.2014.
u 15:08

Cilj novih pregovora je pokušati stvoriti trajni sporazum koji bi trebao zamijeniti šestomjesečni privremeni dogovor postignut lani između „šestorke“ (skupina 5+1) i Irana

Novi krug pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska), plus Njemačke o spornom iranskom nuklearnom programu počeli su u utorak prijepodne u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču.

Trodnevne pregovore koji su nastavak procesa koji je počeo povijesnim dogovorom u Ženevi 24. studenoga prošle godine, vodi visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton i iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif.

Cilj novih pregovora je pokušati stvoriti trajni sporazum koji bi trebao zamijeniti šestomjesečni privremeni dogovor postignut lani između „šestorke“ (skupina 5+1) i Irana, prema kojem se je Iran složio sa zaustavljanjem najosjetljivijih aktivnosti vezanih uz obogaćivanje urana u zamjenu za djelomično olakšavanje sankcija koje su uzdrmale iransko gospodarstvo. Taj Akcijski plan koji je stupio na snagu 20. siječnja ove godine, trebao bi prerastanjem u trajni sporazum dokazati miroljubive namjere iranskog nuklearnog programa. Naime, Zapad predbacuje Iranu da tajno radi na izradi atomske bombe, što iransko vodstvo opovrgava.  

Uoči početka bečkih pregovora koji su najavljeni kao „veliki međunarodni diplomatski događaj“, austrijski ministar vanjskih poslova i integracije Sebastian Kurz sastao se je sa svojim iranskim kolegom Muhamedom Džavad Zarifom. Zarif je rekao u Beču ne očekuje brzi napredak. „To je prvi korak završnice, stoga očekivanja ne smiju biti velika“, istakao je.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Ashton je po dolasku u Beč izjavila kako je „umjereno optimistična“ i da u ovom krugu pregovora „nitko ne očekuje konačni dogovor“. Austrijski mediji izvještavaju o skepsi koja vlada u Iranu vezano uz bečke pregovore i potkrepljuju to izjavom koju je dao vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei kako pregovori „ nikamo ne vode“. Austrijska državna televizija ORF je u svom prvom popodnevnom dnevniku izvijestila kako su sudionici bečkog sastanka jedinstvenog mišljenja da „u prvom koraku treba izgraditi povjerenje“.
Glasnogovornik povjerenike EU-a za vanjsku politiku Michael Mann je rekao kako će Ashton „sve učiniti“ kako bi razgovori bili uspješni.

Austrijska novinska agencija APA je izvijestila o susretu iranskog šefa diplomacije Zarifa i glavnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju
(IAEA) Yukiya Amana na marginama pregovora u bečkom sjedištu UN-a.

>> Iran obuzdava nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije