Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
josipović otkazao

U Babinoj Gredi proglašeno izvaredno stanje zbog poplave

babina greda (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/6
02.06.2010.
u 12:24

Kako bi se zaustavilo prodiranje vode u kuće, dvorišta i gospodarske zgrade na najugroženijim su mjestima sagrađeni zečji nasipi.

BABINA GREDA – Stožer za zaštitu i spašavanje općine Babina Greda uveo je izvaredno stanje. Ono je proglašeno zbog naglog porasta rijeke Berave od 10 centimetara u samo dva sata, na što je najviše utjecao priliv velike količine vode koja se u tu rijeku slijeva iz melioracijskih kanala.

Sve raspoložive ekipe vatrogasaca i mještana uključenih u obranu od poplave nalaze se na terenu, a pomoć u ljudstvu i mehanizaciji obećao je i dožupan Mato Golubičić koji je trenutačno u obilasku Babine Grede.

Vatrogasci i mještani Babine Grede uspjeli su tijekom noći s utorka na srijedu obuzdati nabujalu Beravu i spriječiti izlijevanje duž korita koje prolazi središtem sela.                             

Kako bi se zaustavilo prodiranje vode u kuće, dvorišta i gospodarske zgrade, na najugroženijim su mjestima sagrađeni zečji nasipi te su s kanala uklonjeni betonski prijelazi koji su usporavali ili skroz zaustavljali protok vode.

Paralelno s tim iskopani su tzv. ispusti iz većih kanala čime je omogućeno otjecanje vode u okolne njive. Rezultat svega je obuzdavanje donedavno pitome rijeke i spuštanje razine izlivene vode za pola metra tako da više nema poplavljenih kuća.

- Najgore je bilo kada je Berava krenula iz korita. Dok je nismo stavili pod kontrolu, morali smo evakuirati mještane iz 15-ak kuća u najnižim dijelovima sela kao i stoku iz oko 60 staja. Voda se, na sreću, malo povukla, ali samo u njive tako da je Babina Greda trenutačno poput otoka. Gotovo 8000 hektara koji nas okružuju posve je pod vodom i ako kiša nastavi padati, očekuje nas još puno posla i neprospavanih noći radi spašavanja ljudi i imovine. Zbog usjeva se ovdje više nitko previše ne brine jer su oni 100 posto propali, rezimira stanje općinski načelnik Josip Krnić.

O situaciji u Babinoj Gredi kojoj, smatra on, u ovome trenutku poplave najozbiljnije prijete na području cijele Vukovarsko-srijemske županije obaviještene su županijske i državne vlasti kao i sve ostale nadležne institucije od kojih se očekuje pomoć.

Za danas poslijepodne najavljena je izvanredna sjednica Općinskog vijeća, a očekivanii dolazak predsjednika RH Ive Josipovića koji je u obilasku poplavljenih dijelova Slavonije, je otkazan.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:42 02.06.2010.

U Babinoj Gradi obuzdana rijeka Berava jeste pismeni vi novinari

DU
Deleted user
13:02 02.06.2010.

kaže se BABINA GREDA

ŽM
živojin mirić
16:40 02.06.2010.

a ti \"gegan\"si vjerojatno profesor hrvatskog jezika kad si tako pametan.Odi okultistu koji će ti dati naočale za tvoju -55 dioptriju.PIŠE SVUGDJE U TEKSTU BABINA GREDA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije