Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA

U Austriji sve veći jaz između bogatih i siromašnih

euri
Foto: ilustracija
23.12.2014.
u 18:31

Kao posebno alarmantni pokazatelj statističari navode da žene u Austriji zarađuju čak 39 posto manje od muškaraca

U Austriji je sve veći jaz između bogatih i siromašnih, pokazuju najnovija službena statistika austrijskog Rechnungshofa. Podaci pokazuju da visoke plaće i dalje rastu, a niske, ekstremno padaju. Isti izvor navodi kako su najveći gubitnici radnici, a najveći dobitnici državni službenici.

Bruto godišnja zarada radnika iznosi 18.662 eura, što je realni gubitak u odnosu na promatrano razdoblje između 1998. i 2013. godine od čak -14 posto, za razliku od zaposlenih u raznim djelatnostima koji zarađuju 29.690 eura (+ 1 posto) i državnih službenika čija je godišnja bruto zarada gotovo trostruko veća nego radnička i iznosi 51.408 eura ( +23 posto).

Kako se navodi, prosječna brutto godišnja plaća u Austriji u 2013. godini bila je 26.395 eura. No, problem prema analitičarima nisu sve manja primanja nego i sve veći broj ljudi koji radi na određeno vrijeme, ili je bez posla (više od 400 tisuća), što također produbljuje jaz između bogatih i siromašnih.

Kao posebno alarmantni pokazatelj statističari navode da žene u Austriji zarađuju čak 39 posto manje od muškaraca. Srednja zarada žena u 2013. godini iznosila je tek 61 posto one koju su dobili muškarci u ovoj alpskoj zemlji za približno isto obavljen posao. Kod radnica katastrofalnih 43 posto. Najlošija situacija što se tiče radne diskriminacije spolova je u zapadnoj austrijskoj pokrajini Vorarlbergu, a najbolja u Beču, na istoku zemlje.Od te pošasti nisu izuzete ni umirovljene Austrijanke. Dok one prosječno godišnje dobiju 14.595 eura, njihovi austrijski kolege čak 24.753 eura.

Komentara 9

KO
kojesta
19:18 23.12.2014.

koji clanak, pa u cijeloj evropi imate jaz izmedju imucnih i siromasnih, izmedju vlada i naroda, izmedju policije i naroda, izmedju starih i mladih, izmedju domorodaca i pridoslica, pogotovo azilanata, izmedju sjevera i juga, itd. a da zene u austr. zaradjuju skoro 40% manje, to mogu zahvaliti socijaldemokratima koji su desetljeca tu vladali, kod desnih naravno nikakve sance. tak je i moja penzija cisto sr.anje, ali zato smijem zaraditi. tak rade i tu svi penzici, jel imali ili nemali. p.s. rijec dumm (njem.prijevod) se nigdje u eu medijima ne brise. toliko.

DU
Deleted user
18:46 23.12.2014.

Tja, kaj se more. Ugledali se Austrijanci na nas, pa to ti je.

TH
thekurcula
23:50 23.12.2014.

Pa to su plodovi liberalnog kapitalizma. Čemu sad čuđenje? To je jedna asocijalna ideologija bez budućnosti. Ni jedno društvo ne može postojati kao društvo eksremno bogatih i eksremno siromašnih, a to je nužno krajnji ishod delovanja liberalnog kapitalizma na društvo. Šta više, liberalni kapitalizam je globalna ideologija i njegovi su apetiti globalni. Trenutno se ovoj kugi modernog društva otvoreno suprostavlja samo Rusija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije