Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURA NEGODOVANJA

Austrija tuži EU zbog subvencioniranja britanske nuklearke

Hinkley Point
Tim Ireland/Press Association/PIXSELL
09.10.2014.
u 14:51

Austrija je protiv svake vrste subvencioniranja nuklearnih elektrana i proizvodnje nuklearne energije, bez obzira o kojoj se zemlji radi

Potvrdna odluka Europske komisije o financijskoj potpori izgradnji nuklearne elektrane Hinkley Point u Velikoj Britaniji izazvala je u Austriji buru negodovanja. I to ne samo u austrijskom političkom vrhu, koji je već najavio tužbu, nego i u svim političkim strankama, organizacijama za zaštitu okoliša te narodu.

„Odluku o poticajnim sredstvima nuklearnu energiju nećemo prihvatiti nego ćemo podnijeti tužbu“, najavili su austrijski savezni kancelar Werner Faymann i njegov zamjenik Reinhold Mitterlehner u srijedu.

Istaknuli su kako je Austrija protiv svake vrste subvencioniranja nuklearnih elektrana i proizvodnje nuklearne energije, bez obzira o kojoj se zemlji radi. Domaći mediji u četvrtak izvještavaju kako ogorčeni austrijski politički vrh namjerava spornu odluku Europske komisije i njenih povjerenika (većina je bila „za“, a njihov austrijski kolega Johannes Hahn protiv), „tešku“ milijardu eura, utužiti kod Europskog suda.

Europska komisija je u srijedu osigurala britanskoj Vladi da će ju financijski potpomoći iz zajedničkog europskog lonca pri izgradnji nove nuklearne elektrane Hinkley Point, uz 35-godišnje jamstvo. Austrijanci shvaćaju da EU mora poduprijeti svoje članice pri izgradnji alternativnih energetskih izvora, ali predbacuju joj što podupire nuklearke. Oštro su kritizirali Bruxelles, koji je za izgradnju britanske nuklearke spreman jamčiti 35, a kod obnovljivih izvora energije tek 15 godina.

>> Nuklearna elektrana Krško ponovno uključena u mrežu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije