Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČENJE ANTITIJELIMA

U Austriji prvi korona pacijent izliječen krvnom plazmom darivatelja rekonvalescenta

Koronavirus u Austriji
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/6
20.04.2020.
u 13:21

Kleine Zeitung ističe da nakon što je pacijent prebačen iz Odjela intenzivne skrbi na normalan bolesnički odjel, već je tri puta testiran na Covid-19 i nalaz je svaki put bio negativan

Ogromno zanimanje Austrijanaca pobudila je u ponedjeljak vijest objavljena u austrijskom dnevnom listu Kleine Zeitung sa sjedištem u Štajerskoj, kako je jedan od stanovnika ove austrijske pokrajine iz doline rijeke Mure (Murtal) s teškim oblikom bolesti prouzročene koronavirusom, prvi pacijent u Austriji izliječen darovanom krvnom plazmom osobe koja je preboljela Covid-19.

Isti izvor navodi kako slučaj 36-godišnjeg Štajerca, s „urođenim imunološkim defektom“, koji je s teškom kliničkom slikom proveo mjesec dana u intenzivnoj njezi, potvrđuje da se radi o metodi liječenja koja može spasiti život.

Terapiju tzv. rekonvalescentnom plazmom pacijent je dobivao u pokrajinskoj Sveučilišnoj klinici (LKH) u Grazu. Stanje mu se je počelo popravljati nakon što je primio antitijela iz krvne plazme darovatelja koji je već prebolio infekciju. Naime, krvna plazma Covid-19 rekonvalescenta sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio boreći se protiv virusa. A upravo ta antitijela, kako je ustanovljeno mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi te opake bolesti.

VIDEO Kako se brinuti o osobama sa sumnjom i potvrđenom zarazom koronavirusom?

Kleine Zeitung ističe da nakon što je pacijent prebačen iz Odjela intenzivne skrbi na normalan bolesnički odjel, već je tri puta testiran na Covid-19 i nalaz je svaki put bio negativan.

Dnevnik je opisao i dirljivu priču o borbi pacijentove obitelji za spas njihovog Michaela, koja je prema društvenih mreža pozvala u pomoć sve one koji su ozdravili od koronavirusa da mu pomognu:

„Naš Michael se već danima vrlo, vrlo hrabro bori protiv koronavirusa. Kako bi mogao ozdraviti, potrebna mu je krvna plazma ljudi koji su bolovali od koronavirusa i ponovno ozdravili. Molimo vas pomognite mu!“

O ovom hvalevrijednom, hrabrom i nadasve humanom potezu neimenovanog darovatelja, izvijestili su u ponedjeljak gotovo svi austrijski mediji, neki manje, neki više, ali svima im je zajedničko to da izražavaju nadu u daljnju uspješnost ove metode liječenja krvnom plazmom s antitijelima osobe koja je već ozdravila od koronavirusa, još uvijek znanstveno nedovoljno potvrđene na relevantnom broju pacijenata.

Prema izjavama austrijskih liječnika i znanstvenika, ova se metoda u Austriji primjenjuje i u klinikama u Tirolu i Salzburgu, ali pacijent iz Štajerske prvi je korona pacijent u Austriji koji je izliječen krvnom plazmom osobe koja je preboljela Covid-19.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije