Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
86 preminulih

U Austriji 594 novooboljelih, Vlada u ponedjeljak o učinkovitosti mjera i kako dalje

Foto: BKA, Beč Andy Wenzel
29.03.2020.
u 13:17

Mediji navode kako Austrijance prije svega zanima da li je vidan njihov doprinos Vladinim mjerama ograničenja, javnog okupljanja, rada od kuće, gdje je to bilo moguće i držanja razmaka u javnom prostoru te koliko dugo još moraju izdržati?

Broj novooboljelih i preminulih od koronavirusa u Austriji u stalnom je porastu. Posebno razantno raste broj osoba koje su na bolničkom liječenju i intenzivnoj njezi, što posebno zabrinjava austrijsku Vladu. Kako je u subotu najavio potkancelar Werner Kogler, Vlada će na ova dva pokazatelja posebno usmjeriti pozornost, jer su izuzetno značajni za bolničke kapacitete, a time i funkcioniranje zdravstvenog sustava. Austrija ima 12.000 raspoloživih bolničkih kreveta i širi kapacitete prema brojci od 20.000.

Prema podacima austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege u nedjelju ujutro bilo je 594 novooboljelih, ukupno 8.291 osoba i  86 preminulih.

Najviše smrtnih slučajeva bilo je u Beču (21). Slijede pokrajine Štajerska (19) i Donja Austrija (19) te Tirol (10), Gornja Austrija (7), Salzburg (4), Gradišće (3), Koruška (2) i Vorarlberg (1). Najviše oboljelih je u Tirolu (1.907), Gornjoj Austriji (1.402), Donjoj Austriji (1.276), Beču (1.087), Salzburgu (793), Vorarlbergu (577), Koruškoj (228) i Gradišću (153).

Ministarstvo navodi kako je 497 osoba ozdravilo, te da je dosad testirano 46.441 osoba. Što se tiče broja testiranih, Austrija dograđuje kapacitete, za dnevnu provedbu 15.000 testova, a povećava se i broj ovlaštenih laboratorija za testiranje koronavirusa. Trenutačno ih je u pogonu 40. Što se tiče zaštitne opreme, Austrija je dobro organizirana, i već je u Beč pristiglo 130 tona oprema iz Kine, a u subotu i 10 milijuna zaštitnih rukavica iz Malezije.  Ministar zdravlja Rudolf Anschober je rekao kako se „ tek može odahnuti kod jednoznamenkaste stope dnevnog porasta broja novooboljelih“.

„Stanje moramo pokušati stabilizirati kod stope dnevnog porasta negdje oko 5 posto“, istakao je Anschober. Napomenuo je kako je ta stopa prije dva tjedna u Austriji iznosila između 30 i 40 posto, a ovaj je tjedan bila 20 posto, ali i djelomično i niža. 
Ono čemu su u  nedjelju  gotovo svi austrijski mediji dali veliku pozornost je u javnosti s nestrpljenjem očekivati izvještaj, zapravo među-bilanca stanja o dosadašnjoj učinkovitosti Vladinih mjera, koju će, kako je najavljeno, u ponedjeljak predstaviti savezni kancelar Sebastian Kurz s nadležnim ministrima i predstavnicima Kriznog stožera.

Mediji navode kako Austrijance prije svega zanima da li je vidan njihov doprinos Vladinim mjerama ograničenja, javnog okupljanja, rada od kuće, gdje je to bilo moguće i držanja razmaka u javnom prostoru te koliko dugo još moraju izdržati?  
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije