Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
375.000 NEZAPOSLENIH

U Austriji 375.000 nezaposlenih. 'Otključavanje' smanjilo besposlicu

Zoran Cindrić
08.06.2021.
u 15:56

Austrijski ministar rada je napomenuo kako se ne smije zaboraviti ni na 311.000 zaposlenih u zemlji, koji zbog koronakrize rade skraćeno. I oni, što je moguće brže moraju početi raditi puno radno vrijeme, dodao je

Otvaranje i uzlet konjunkture doprinijeli su padu broja nezaposlenih. Trenutačno je  od AMS-a ( op. državna Agencija za zapošljavanje) prijavljeno 375.000 osoba koje traže posao ili su na doškolovanju. To je za 15.405 nezaposlenih i 1.475 onih koji se školuju manje nego prije tjedan dana, rekao je austrijski ministar rada Martin Kocher u utorak na konferenciji za medije u Beču, na kojoj je svoj osvrt na financijsko stanje u zemlji dao ministar financija Gernot Blümel.

- Razvoj situacije na tržištu rada značajno je bolji nego što se je prethodno očekivalo - istakao je Kocher dodavši:

- Istovremeno se mora naglasiti da posljedice krize još uvijek imaju utjecaj na tržište rada i da još uvijek nismo dosegli razinu prije krize. Još uvijek je 30.000 nezaposlenih više nego neposredno prije krize.

Austrijski ministar rada je napomenuo kako se ne smije zaboraviti ni na 311.000 zaposlenih u zemlji, koji zbog koronakrize rade skraćeno. I oni, što je moguće brže moraju početi raditi puno radno vrijeme, dodao je.

Kocher je istakao kako on u naredno vrijeme ne očekuje neki „značajniji pad broja nezaposlenih“ nego „stalan razvoj s lagano padajućim trendom“.

- Nezaposlenost se trenutačno nalazi na razini 2015. / 2016. godine - poručio je Kocher.

Ministar financija Blümel je rekao kako se je u Austriji „u roku mjesec dana gospodarska situacija značajno poboljšala“.  Potkrijepio je to brojkama konjunkturnog barometra bečkog Instituta za gospodarska istraživanja WIFO koji pokazuje, kako je naglasio, „značajan uzlazni trend. Dodao je kako je u Austriji BDP od 24. do 30. svibnja ove godine bio oko 1 posto ispod onog u istom razdoblju 2019. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?