Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na Al-Qaidu

Prvi Trumpovi vojni potezi: U američkom napadu u Jemenu ubijen jedan američki vojnik, ali i 16 civila

jemen
Foto: Reuters/PIXSELL
29.01.2017.
u 16:50

Jedan američki vojnik je poginuo, a tri su ozlijeđena u napadu u Jemenu, objavila je američka vojska

Jedan američki vojnik je poginuo, a tri su ozlijeđena u napadu u Jemenu, objavila je američka vojska, dodajući kako su u akciji ubili 14 pripadnika Al-Qaide, javlja AFP

Lokalni jemenski dužnosnik izjavio je pak kako je u napadu ubije 41 militant Al-Qaide, ali i 16 civila, odnosno osam žena i osmero djece.

Prvi potezi američkog predsjednika

Napad je prva vojna akcija Washingtona u Jemenu i to pod vodstvom novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Vojna operacija u Jemenu jedan je od prvih poteza predsjednika Donalda Trumpa, a kako bi se zaštitile informacije koje bi pružile uvid u planiranje budućih terorističkih napada.

Još za vrijeme vladavine Baracka Obame, SAD je povećao udio dronova koji se koriste za napade na džihadiste u Jemenu, ali i ostalim zemljama poput Afganistana. 

Vrhovni komandant američke vojske, Joseph Votel u Tampi je poručio da izražava duboko žaljenje zbog gubitka jednog od članova elitnih postrojbi. Detaljni podaci oko razloga smrti vojnika i dalje su nepoznati. 

Civilni rat između iračkih pobunjenika i vladinih snaga izazvao je smrt više od 7000 osoba od ožujka 2015. godine. Nedjeljni napad, spominje se, ciljao je i napad na kuće triju glavnih vođa Al-Qaide. Pokrajinski službenik kazao je da su helikopteri pogodilo školu, džamiju te medicinsku ustanovu koje su koristili militanti terorističke skupine.

Trojica istaknutih vođa Al-Qaide preminula su u napadima, a identificirani su braća Abdulraouf, Sultan al-Zahab te Saif Alawai al-Jawfi.

Među ubijenima nalazila se i kći američkog propovjednika Anwar al-Awlaqia. U rujnu 2011. godine al-Awlaqija umro je nakon pogotka drona iz zraka, a dva tjedna nakon usmrćen je i njegov sin Abulrahman u sličnom napadu. Pentagon je 14. siječnja potvrdio da je smaknut viši  teroristički operativac Al-Qaide tijekom jednog od zračnih napada.

>> U ratu u Jemenu poginulo više od 7000 ljudi, 21 milijun treba hitnu medicinsku pomoć...

Komentara 12

DU
Deleted user
16:49 29.01.2017.

Isuse ne mogu vjerovat da je ovakva informacija procurila u javnost: 16 civila ubijeno, za vladavine Obame ovakve vijesti teško su izlazile na vidjelo posebno u hrvatskim tiskovinama.

Avatar commentator
commentator
16:56 29.01.2017.

Kakva Alka-jida, tamo u Yemenu ubijaju civile i izgladnjuju djecu do smrti, zajedno sa svojim kompanjonima saudijcima. Ali za široke mase se priljepi alka-jida i odmah svi zadovoljni.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
16:05 29.01.2017.

to je ta americka kaubojstina prihvacena u civiliziranom zapadu...neselektivno bombadiranje yojstickom kojim upravlja pristavi ocalinko a crnac u logistici kredom pise fora poruke na bombi...uopce nisu svjesni da te bombe ubijaju djecu i da ljudi dole prozivljavaju kristove muke...medijska masinerija zrtve relavitizira a neoliberalna masa uzasava se trumpa vjerujuci kako je nobelova nagrada za mir i gradjanski maniri obame potvrda njegove dobrote i namjera...uzas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije