Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Africi službeno iskorijenjena dječja paraliza

Virus je još endemičan samo u Afganistanu i Pakistanu, gdje se zdravstveni timovi koji provode imunizaciju redovito napadaju.
25. kolovoza 2020. u 20:21 4 komentara 115 prikaza
Foto: U Aung/XinHua/PIXSELL

Dok svijet nestrpljivo iščekuje cjepivo protiv koronavirusa, u Africi je iskorijenjen poliovirus koji uzrokuje dječju paralizu pa je sada taj virus prisutan samo u još jednoj regiji u svijetu. 

Cijepljenje protiv dječje paralize POZIVAJU NA OPREZ WHO pozdravio "povijesnu" pobjedu: iskorijenjena su dva od tri virusa uzročnika dječje paralize

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi feko-oralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina i može uzrokovati paralizu.

"Afrička regionalna komisija za potvrđivanje iskorjenjivanja poliomijelitisa (ARCC) potvrđuje da je afrička regija suzbila prijenos autohtonog divljeg poliovirusa", rekla je predsjednica neovisnog tijela Rose Leke. Ona je to nazvala "povijesnim javnozdravstvenim postignućem".

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa smanjeno za više od 99 posto od uvođenja cjepiva 1988. godine, ali je u Nigeriji, Srednjoafričkoj Republici, Južnom Sudanu i Kamerunu donedavno još bilo slučajeva.

Nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari, čija se zemlja posljednja u Africi oslobodila divljeg poliovirusa, upozorio je da Afrika mora "izbjeći povratak te bolesti".

"Moramo nastaviti cijepiti našu djecu jer cjepiva spašavaju život", dodao je predsjednik.

S afričkom regijom je pet od ukupno šest regija WHO-a, koje predstavljaju preko 90 posto svjetske populacije, sada slobodno od divljeg poliovirusa. 

Ilustracija ciepljenja HUMANITARNA AKCIJA Rotary Klub Zagreb Medveščak prikupio 40 tisuća kuna za iskorjenjivanje dječje paralize

Virus je još endemičan samo u Afganistanu i Pakistanu, gdje se zdravstveni timovi koji provode imunizaciju redovito napadaju.

Globalno su slučajevi divljeg poliovirusa opali s otprilike 350.000 slučajeva u 1988. na 33 potvrđena slučaja u 2018., pokazuju podaci WHO-a.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice