Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

U 85. godini umro izumitelj bankomata John Shepherd-Barron

U nedostatku plastičnih kartica prvi su klijenti novac podizali posebnim čekovima impregniranim radiokativnim materijalom
20. svibnja 2010. u 21:04 1 komentara 143 prikaza
John Shepherd-Barron

Škot John Shepherd-Barron koji je prvi došao na zamisao napraviti stroj za automatsku isplatu gotovine nakon što je odjurio u banku podići novac, a banka mu je pred nosom zatvorila vrata, umro je u subotu u 85. godini.

Za stroj "Eureku" nadahnuo ga je aparat za izdavanje čokoladica a kasnije je svoj koncept prodao britanskoj Barclays Bank. Prvi bankomat postavljen je prije više od 40 godina u banci u sjevernom Londonu, a danas je klijentima u svijetu na raspolaganju 1,7 milijuna.
- Palo mi je na pamet da mora postojati način da dobijem svoj novac bilo gdje na svijetu - rekao je Shepherd-Barron u razgovoru za BBC 2007. povodom 40. godišnjice ATM-a. U nedostatku plastičnih kartica prvi su klijenti novac podizali posebnim čekovima impregniranim blago radiokativnim materijalom. Strojevi su prepoznavali čekove i novac izdavali nakon što bi klijent unio PIN.

Iako se Shepherd-Barronu pripisuje izum prvog ATM-a koji je ušao u uporabu, drugi Škot James Goodfellow mu osporava prvenstvo.
 - On je izumio radiokativnu napravu za podizanje novca. Ja sam izumio automatizirani sustav sa šifriranim karticama i PIN-om, i taj se danas koristi u svijetu - tvrdi on.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar ljutatrava
    ljutatrava:

    ..mogao je nešto pametnije izumiti,jeza me prođe kada vidim bankomat a tek kada upišemPIN,jooooj:))