Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jezikoslovac

U 79. godini umro akademik Josip Vončina

josip vončina
Željko Hladika/Pixsell
18.10.2010.
u 18:24

Prema sada dostupnim informacijama posljednji ispraćaj akademika Josipa Vončine bit će u u četvrtak 21. listopada na Mirogoju.

Istaknuti jezikoslovac i vrsni poznavatelj povijesti hrvatskoga jezika akademik Josip Vončina umro je u 79. godini danas u Zagrebu.  Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za filološke znanosti.

Težište znanstvenog rada akademika Vončine bilo je na proučavanju povijesti hrvatskoga jezika, i to pretežno na proučavanju jezika i stila hrvatske književnosti od 15. do 18. stoljeća. Najveću je pozornost posvetio 300-godišnjem razdoblju hrvatskoga jezičnog predstandarda obradivši metodološka pitanja i jezični kontinuitet za razdoblje srednjovjekovlje i renesanse, probleme starijih grafija i pravopisa, starih gramatika i rječnika.

Rodio se 18. rujna 1932. godine u Ravnoj Gori. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1960. godine diplomirao je narodni jezik i književnost te ruski jezik i književnost. 1965. godine doktorirao je disertacijom "Jezik Antuna Kanižlića“. 1968. godine izabran je za docenta, 1974. za izvanrednog profesora, 1978. za redovitog profesora.

Više je godina predavao na pedagoškim fakultetima u Rijeci i Osijeku. Na Zagrebačkoj slavističkoj školi bio je pomoćnikom direktora 1972. godine te više godina predavač i lektor. Od 1976. do 1978. bio je prodekan Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Bio je lektor hrvatskog jezika  u Kölnu, Rennesu i Mannheimu te gostujući profesor u Kölnu i Zürichu. Od 1992. do umirovljenja 1999. godine bio je predstojnik Katedre za povijest hrvatskoga jezika i hrvatsku dijalektologiju. 1977. postaje član suradnik, 1986. izvanredni član, a 1991. izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za filološke znanosti. Od 1997. do kraja 2003. godine bio je tajnikom Razreda za filološke znanosti HAZU.

Akademik Vončina bio je voditelj istraživačkog projekta "Proučavanje povijesti hrvatskoga književnog jezika", glavni urednik Dopuna Akademijina rječnika i član uredništva IV. knjige projekta Hrvatska i Europa. Bio je jedan od osnivača i izvršni urednik biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti Matice hrvatske.

Prema sada dostupnim informacijama posljednji ispraćaj akademika Josipa Vončine bit će u u četvrtak 21. listopada na Mirogoju.

Komentara 1

KU
kumajela
08:05 19.10.2010.

Pokoj mu vječni daruj Gospodine i svjetlost vječna svjetlila njemu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije