Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

U 21 godinu testirali 38.560 svinja i suzbili trihinelozu

storyeditor/2022-11-23/PXL_041221_90962736.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
24.11.2022.
u 11:12

Od 2018. u Slavoniji prate i novu potencijalnu pošast, afričku svinjsku kugu, koja je već pet godina na granicama Hrvatske

Na početku sezone tradicionalnih svinjokolja jučer je u Slavonskom Brodu potpisan sporazum o provedbi i sufinanciranju veterinarsko-zdravstvenog pregleda tovnih svinja zaklanih u odobrenim klaonicama. Ugovor vrijedan 100 tisuća kuna potpisan je s klaonicama "Bebrinka" i "Jagodanović", kojima će se isplaćivati 50 kuna po zaklanom tovljeniku.

Cilj projekta je preusmjeriti primarni čin svinjokolje iz privatnih dvorišta u registrirane klaonice. Osim niže cijene uslužnog klanja i brige o zdravstvenoj ispravnosti mesa, time se postiže i primjereno zbrinjavanje primarnog klaoničkog otpada.

Klaonice servis građanima

Brodsko-posavska županija godinama jedina u Hrvatskoj provodi ovaj program koji se pokazao vrlo učinkovitim, budući da je trihineloza u ovom dijelu Slavonije gotovo iskorijenjena.

– Raduje da još uvijek ima interesa za tradicijsku slavonsku svinjokolju. Raduje i da naši klaoničari, bez obzira na to što ih je danas znatno manje nego 2001. kada smo počinjali ovaj posao, i dalje to rade te su i dalje servis našim građanima – kaže Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Od 2018. u Slavoniji prate i novu potencijalnu pošast, afričku svinjsku kugu, koja je već pet godina na granicama Hrvatske. Planom i programom preventivnih mjera zasad uspijevaju zaustaviti taj patogeni virus na granici s Mađarskom i Srbijom, što je od velike važnosti jer bi njegova pojava pogubno utjecala na gospodarstvo. Obje ove preventivne mjere opravdale su očekivanja i pridonijele sigurnoj konzumaciji svinjskog mesa.

Unatoč predviđanjima da će zbog golemih troškova energenata i stočne hrane mnogi svinjogojci odustati od proizvodnje, ove godine nije primijećen nedostatak tovljenika. No, pitanje je što će biti nagodinu.

U klaonicama da bi bilo dobro da poticaji budu izdašniji kako bi ljudi koji još uvijek žele obavljati svinjokolju dobili malo više interesa.

– Ovo što sada imamo su teške svinje od prošle godine. Ljudi većinom ne kupuju svinje od šest ili sedam mjeseci, nego godinu i starije. Ljudi koji dovoze svinje na uslužno klanje imaju stalne kupce već 10, 20 i više godina i oni su taj posao davno ugovorili. Stoga ove godine to još uvijek funkcionira, ali što će biti iduće godine, ne znam – rekla je Slavica Baboselac, tehnologinja u klaonici "Bebrinka" iz Donje Bebrine.

Klaonicama je prije velik problem predstavljalo to što su svinjokolju svi htjeli obaviti vikendom, pa su subotom i nedjeljom imali veliku navalu, a kapaciteti hlađenja imaju svoj limit. Međutim, ove godine ljudi su pokazali spremnost na suradnju, pa ako su im kapaciteti prebukirani, pristaju na petak i ponedjeljak.

– To je i za njih i za nas puno bolje, jer danas više nemate s kim obaviti svinjokolju, osobito onaj prljavi dio, jer mladi za to nemaju vremena – dodaje Slavica Baboselac.

Tradicija nije izumrla

Otkako je prije 21 godinu započeo projekt sufinanciranja, u klaonicama u Brodsko-posavskoj županiji zaklano je 38.560 tovljenika, za što je iz županijskog proračuna isplaćeno 1,8 milijuna kuna. Provedba ovog programa započela je u vrijeme kada je u ovoj županiji bila eksplozija trihineloze kod svinja, s oko 2000 slučajeva godišnje. Danas je pojava ove bolesti tek sporadična.

No bez obzira na to iz županije upozoravaju da je trihineloza još uvijek prisutna. Riječ je o vrlo opasnoj bolesti pa ljudi moraju biti svjesni opasnosti i posljedica koje ona nosi. Uz to, obave li klanje u klaonicama, sigurni su da će dobiti ohlađene polutke pripremljene za daljnju preradu na pravilan način.

– Potpisivanje ovog ugovora ima nekoliko ciljeva. S jedne strane to je očuvanje tradicije svinjokolje i pravljenja naših autentičnih proizvoda, koji su najbolji i jedinstveni. Kulen se nigdje drugdje ne pravi na ovakav način, on je slavonski brend. S druge strane, to je zaštita stanovnika od opasne bolesti trihineloze i jačanje svijesti ljudi da se meso treba pregledati – istaknuo je brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije