Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca žrtve ratova

U 2014. djeca u ratovima stradavala više neko ikada u novijoj povijesti

Sirija -djeca u ratu
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/9
09.12.2014.
u 11:11

UNICEF je objavio da na područjima ratnih sukoba živi oko 230 milijuna djeca, a 15 milijuna njih živi na mjestima gdje se svakodnevno vode sukobi i to u Palestini, Siriji, Iraku, Srednjeafričkoj republici, Južnom Sudanu, i Ukrajini.

U godini koja se bliži kraju diljem svijeta najveće žrtve ratova bila su djeca. U priopćenju za medije UNICEF je naveo kako kako je zaoštravanje ratnih sukoba milijune djece dovelo na rub opstanka, očaja, gladi i bolesti, a u nikad većem broju bili su žrtve ekstremnog nasilja i regrutiranja u borbene postrojbe. Zraćene strane u nebrojeno slučajva uzimali su djecu kao metu. UNICEF je procijenio da oko 230 milijuna djece živi na proučjima na kojima se vode ratovi, 15 milijuna njih nalazi se na područjima Palestine, Sirije, Iraka, Srednjeafričke republike, Južnog Sudana u Ukrajine na kojima su sukobi između zaraćenih strana svakodnevni.

Foto: Reuters (Ilustracija)

"Djeca su u vrlo velikom broju pogibala dak su sjedila u razredu i učila ili u vlastiom domu dok su spavala. Puno njih je ostalo bez roditelja, otimali su ih, mučili, silovali, pa čak i prodavali u roblje. Nikad au novijoj povijesti toliko djece nije bilo podvrgnuto takvim brutalnostima", kazao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. Djecu su u 2014. otimali iz škola ili na putu u školu, deseci tisuća otete djece, osobito dječaka završilo je u paravojnim postrojbama.

U Pojasu Gaze u protekloj godinu ubijeno je 538 djece, 3370 ih je ranjeno, anjih 1500 je ostalo bez oba roditelja. Nakon sedmotjednih izraelskih napada 54 tisuće palestinske djece ostalo je bez krova nad glavom. U Siriji čak 7,3 milijuna djece nalazi se u području ratnih sukoba, UN je potvrdio i dokumnetirao napade na 35 škola. Samo u tim napadima poginolo je 105, a ranjeno je oko 300 djece. U susjednom Iraku oko 700 djece je mučeno, ubijeno ili čak pogubljeno. U Srednjeafričkoj republici 2,3 milijuna djece iravno jepogođeno sukobima između krščanske i muslimanske paravojske. U tim sukobima poginulo je 432 djece, a njih deset tisuća regrutirano je u spomenute paravojske.

>>https://www.vecernji.hr/svijet/unicef-broj-djece-izbjegle-iz-sirije-popeo-se-na-milijun-602373

Komentara 4

PA
pacoje
13:39 09.12.2014.

UN to ne moze sprijeciti, a moze samo osuditi,selektivno naravno,jer misli da dijeca arapa nisu toliko vrijedna za UNICEF,a Bogami oni u Gazi niti mogu da imaju bilo koji naslov u medijama zapada ili UN-a,...e da vidimo kako medije pisuu isil bisil i slicno puni naslova rekla i kazala...ali o dijeci ni rijeci...cenzura ,i oni koji govore mucnim placem to rade, ali i tada im prave cenzuru da bi svijet mislio kako gazda zeli.

PA
pacoje
13:44 09.12.2014.

ako je isil teroristicka drzava, sta je onda izrael,sta je zapad kada ni dijecu koja placu ,ginu,i masakriraju ..ne mogu da budu faktor za najostrije osude, dapace oni rade i protiv tih zahtjeva svijeta za slobodu palestine, oni ti cionisti i procionisti jos i podrzavaju takva dijela, na kojima placu doktori i izaslanici svijeta,od muke i od zalosti,od patnje koje su videli iz bliza,na kojima izrael gradi dolazak jednog za svijet opasnog ali nepostenog lazova

MX
Mister X
12:18 09.12.2014.

Ah taj Putin; sramota zašto to gleda slobodni svjet i pravi se mutiv ? Jel je mutav ? Ili sljep ili pokvaren ? Tko zna pitat se smije ... Odgovora nije i neče ga biti. Protiv tih se vodi ratat bez granice , Tako je rekel striček Obmana.. Dok ih ima kokat čemo svi skupa ! Mladi koji prežive kad porastu drugog posla nema nego u odbranu zemlje i poginut ili umrjet od gladi imaju izbor neka netko kaže da ne ! Da neidu tamo gdje su njihovi očevi brača bili i sad su u Raju !!! To je super za onu raju to svi demokrati ote kako dobro znaju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije