Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSKUPLJENJE Nova korekcija cijena električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine

U 2009. struja skuplja za pet posto

17.11.2008.
u 23:00

Pet posto skuplja struja za kućanstva i 15 posto za industrijska poduzeća, sadržaj je pisma kojim se Elektroprivreda HZ-a HB-a u 2009. pridružuje Elektroprivredi BiH u zahtjevu za poskupljenje električne energije.

Uz tvrdnju kako do novih korekcija cijene električne energije jednostavno mora doći, čelnici dviju Elektroprivreda iz Federacije BiH neće moći ispuniti zahtjeve brojnih gospodarskih subjekata koji tvrde da će nova poskupljenja struje dovesti do gospodarskog kolapsa.

Elektroprivreda HZ-a HB-a neće moći ispuniti ni zahtjev Udruženja gospodarstvenika Link, koje traži da se cijena električne energije za mala i srednja poduzeća “smanji ili eventualno zamrzne kako bi se donekle oslobodili novog, ionako prevelikog, opterećenja poduzetnika”. – Tražili smo cijene niže 20 posto i opet ističemo da cijene električne energije nemaju ni ekonomsko ni logično opravdanje.

Stavka mjernog mjesta u cijeni struje nekoliko je puta veća za malo i srednje poduzetništvo nego za kućanstva, doprinos na snagu i cijena kilovatsata također su višestruko veći. Malo i srednje poduzetništvo, osim svih poreznih opterećenja i državnih nameta, ne može više raditi i pozitivno poslovati, a kamo li se razvijati – upozoravaju u svom zahtjevu iz udruženja Link-Mostar.

U Elektroprivredi HZ-a HB-a tvrde kako je poskupljenje realnost jer trenutačno samo mostarskom Aluminiju i Elektrobosni Jajce nedostaje 1200 gigavatsati električne energije. Cijena struje koju isporučuju iz Elektroprivrede HZ-a HB-a na inozemnom tržištu porasla je pa je logično da poraste i za kućanstva i industrijske subjekte, s time da konačnu ocjenu njezine cijene mora dati FERK.

U razgovoru za Večernjak ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Vahid Hećo tvrdi da će se u BiH početkom iduće godine povećati cijena električne energije. “U EP BiH to će se dogoditi zbog poskupljenja cijena ugljena, što poskupljuje i struju iz termoelektrana.

U Elektroprivredi HZ-a HB-a ne znam kako će se ponašati, s obzirom da zahtjeva za poskupljenje nema, ali je i to povećanje izvjesno”, rekao je ministar Vahid Hećo i ponovio “svoj” projekt hitne rekonstrukcije i gradnje novih proizvodnih kapaciteta u elektrosektoru.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije